Ovde nije kuknjava na cenu struje, nego na cenu Infostana.
Kod nas se etažno greju na mazut često vojni objekti, civilne zgrade ne znam da li sam sretao, barem u Beogradu.
Mi nemamo problem - mi imamo strujuLaki021 napisao:To je deo problema, zato i kazem resice se to samo kad se cena unormali.
No, nevezano za cenu struje, jeftinije ti je da se grejes klima uredjajima (osim kad je ekstremno hladno, al to je jako jako retko) nego na etazno grejanje na struju. Razlog je prost, i jedno i drugo koriste struju cina cena je ista, ali klime trose ~3x manje struje.
Pazi, mozda smo se samo dotakli, ali cenu struje za krajnjeg korisnika odredjuju dve stvari. Prvo je cena same struje na izlazu elektrane (ovo je na zdravom trzistu isto), zatim imas troskove dostave struje gde placas uslugu sistemu prenosa, distribucije i ostale pratece usluge, ovaj deo se znatno razlikuje. Iako oprema za distribuciju kosta manje vise isto u Srb kao i u DE, naravno da je jeftinije prokopati kanal u Beogradu nego u Berlinu, administrativni troskovi i sl su nizi i itd i td, zato je kao sto sam vise puta rekao normalno da u Srb struja bude jeftinija nego u DE, ali ne moze biti ni ispod cene proizvodnje kako god da postavis jednacinu.Rakhil napisao:Ma normalno da razumem, ali da ukratko objasnim sta pricam:
Kod nas struja kosta 5 centi, a svi troskovi EPSa kad podelis ispadnu, lupam, 50 centi. Onda je jeftinije da ukinemo EPS, dajemo socijalnu pomoc radnicima, i uvozimo struju.
Ako je u Nemackoj cena, lupam, 20 centi, sasvim je ok da kod nas bude 18.
Ako je moguce u Srbiji proizvesti 100% potreba struje po ceni od 10 centi, neka bude 10 ili 12, ali ne sme da bude 20 jer je tako u Evropi. AKo hoces da gledas ekonomsku cenu, onda nema price da je EPS porodicno srebro i ostale gluposti. Ako je nacionalno blago, ima da napravi struju najjeftinije moguce ili da ga privatizujemo pa nek radi trzisno. Ne sporim drzavno upravljanje gde mu je mesto ali ne trpim da se cas poziva na opsti interes cas na trziste.
A opet da ponovim, slazem se da je struja u Srbiji nedopustivo i neodrzivo mala sta god radili sa sistemom.
Normalna cena goriva je oko 50 centi, sve ostalo su nameti. Sve ispod toga nema smisla, i Venecuela subvencionise gradjane, ne plate na pumpi ali plate kroz visi PDV, nize plate i sl, isto kao i kod nas sa strujom...nikaragva napisao:
Elem, u vezi cene struje, da li to znači da i u Venecueli treba da gorivo bude 1,35e?
Da li je grejanje na struju posledica jeftine struje? Pa naravno da jeste, ljudi se greju na ono što im je najpovoljnije.
Da euro dizel košta 10 dinara 100 litara i ja bi se grejao na njega. Jebe mi se za toplotne pumpe u tom slučaju. Zar ne?
Pa može, s obzirom da je promaja neprijatelj broj jedan.starac vujadin napisao:Laki021 napisao: Što se tiče grejanja, ostajem pri prostoj logici da toliko ljudi ne može biti u krivu, ma koliko bili lud narod. Zato sam i pitao ona pitanja.