Biciklizam

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Biciklizam

Post od Rakhil »

Zajebao si se, na KTMu je unisex sediste. Inace, prosao me onaj inicijalni problem sa grcem u butki zbog sirine, an to sam se odmah navikao. Sad je ostalo samo to sto je prosto nepotrebno neudobno.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kada hoces od svega po malo, onda hibrid, jbg, nema boljeg. U zavisnosti od terena na kom se najvise vozi izabrati odgovarajuce gume i to je to. Poslednji bajs koji sam kupio je upravo to i savrseno mi odgovara, 700Cx40 slikovi su na njemu, jedino gde sam se presao je sto sam uzeo bajs sa prednjom viljuskom bez lock opcije. To bi mi sada bilo pod morati kada bih uzimao bajs.

Sent from my Sony EXPERIA M2 Aqua
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Rakhil napisao:Ako si mislio da mi uvalis tvoj, moraces ozbiljno da poradis na marketing skills, ja jurim nesto sa dobrom opremom i u dobrom stanju i da nije letelo po Savamali :kezo:
Ma zezam se, nece moj bajs ici na prodaju jos neko vreme (bar jos jednu sezonu).

I moj bajs ima dobru opremu. :D

@Sloba, pa to je valjda treking, a ne hibrid. Zar hibrid nije ovo sto Paja ima tj. drumas sa ravnim volanom?
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Slobo tvoj je više trekking nego hibrid po nekoj ustaljenoj nomenklaturi. Hibridi su uglavnom drumski ramovi sa ravnim kormanima i kod njih je uvek pitanje koliko široku gumu mogu da prime. Neki ramovi ne primaju šire od 25mm
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Hibrid je ok, treking je ok, sve mi radi posao. Skloniji sam trekingu jer mi je pravi kompromis brzine i nebrige o rupama i ivicnjacima.

Pajo, sad sam izmerio sedista, karbosnko je siroko 145mm, a na KTMu 150mm, jos je na KTMu uze na kljunu, tako da ti teorija ne pije vodu.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Treking jeste hibrid, osim ako se nije nesto promenilo malopre.

edit: evo definicije sa Wiki:

A trekking bike is a hybrid with all the accessories necessary for bicycle touring – mudguards, pannier rack, lights etc
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Onda će biti da ima više podela.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Evo me na keju... Ne mogu da shvatim da je ljudima koji kupe bicikl teško da kupe i zvonce. :glavomuzid:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Rakhile probaj Cube Sl Road, a mozda i Nature. Ima neki model da li se zove Curve ili tako nesto. Ali vidi i Focuse. Ja sam probao jedan njihov drumas kad sam kupivao kenjca i bogami odusevio sam se.

Poslato sa Lumia 925
Slika
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Specijalka (drumski, trkacki bicikl, kako ga ko zove) sa ravnim volanom nije tzv. "hibrid".

U prodavnicama bicikala na Zapadu tako nesto nikada nisam video.

Hibrid se zna sta je, trekking se zna sta je...

Za vreme sankcija donosio sam delove za bicikl iz HU i tu sam prvi put video da Madjari na svoje stare specijalke u mesto drop bara stavljaju duzu lulu, ravan volan i MTB rucice kocnica. Ideja mi se svidela jer je linija bicikla cistija, bicikl je manje komplikovan i vise prilagodjen voznji po gradu.

Od tada, do danas - sve bicikle sklapam po istom (Madjarskom) receptu.

U Beogradu su vrlo retki, u poslednjih godinu dana video sam samo cetiri komada (ukljucujuci Pajin i moj).

Neki ih ovde zovu "mutant", ali ih nisam video u normalnoj prodaji izuzev kod nekih frame buildera koji rade po porudzbini.

Ne postoji ni jedan trekking kome bi dao prednost nad ovako obradjenom specijalkom sa nesto sirim gumama.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ali pitanje je koliko široke gume možeš da staviš u taj ram.
Stavio sam užu felnu i užu gumu za moj zadnji točak (32mm, pre bilo 40). Na oko kada gledaš prosto u vilama, a i na osećaj u vožnji, baš je velika razlika.
Da li može 32mm u drumski ram?

Zuzazu, šta bi po tebi bio hibrid, a šta treking?

Meni je hibrid ovo što ja imam. Lako mogu da ga "primaknem" jačim felnama i širim gumama i krampinima, nekom mtb, ali isto tako kao sada, mogu da ga prilagodim drumskoj vožnji. Samo moram da turim krutu vilu napred, ovako mi se nikako ne uklapa. Gledao sam te što se zaključavaju, ako hoćeš zaista dobru, onda to zaista i košta. Dosta jeftinija varijanta je kruta vila.
A treking mi je ono što voze oni dugoprugaši od Amsterdama do Ankare, dunavskom rutom.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Sta je trekking a sta hybrid, evo lepo Sloba postovao deo sa Wikipedije, a ja cu sledece:

Hybrid bicycles blend characteristics from more specialized road bikes, touring bikes and mountain bikes.[1] The resulting "hybrid" is a general-purpose bike that can tolerate a wide range of riding conditions and applications. Their stability, comfort and ease of use make them popular with beginner cyclists, casual riders, commuters, and children.

Hybrids typically borrow the flat, straight handlebars and upright seating posture of a mountain bike, which many beginning bicyclists find comfortable and intuitive. Hybrids also employ the lighter weight, thinner wheels and smooth tires of road bikes, allowing for greater speed and less exertion when riding on the road. Hybrid bikes often have places to mount racks and bags for transporting belongings, much like a touring bike.

A trekking bike is a hybrid with all the accessories necessary for bicycle touring – mudguards, pannier rack, lights etc.

Na ramu od specijalke koji vozim u inostranstvu, ne mogu da turim gumu siru od 25mm, jednostavno ostane po 2mm do viljuske i nekih 3mm do podsedalne cevi. Treba reci da je ovo ram sa prilicno agresivnom geometrijom.

Na ramu od CX bajka moguce je ici na mnogo sire gume zbog konstrukcije prednje viljuske i drugacije geometrije rama sto se tice zadnjeg tocka.

Tako da prerada CX bajka ostavlja daleko vise mogucnosti za eksperimente sa gumama.

Trenutno se nosim mislju da stavim sto sire gume na CX. Dokle god je guma siroka a pritisak veliki (bar 8 bara), resenje moze biti prihvatljivo.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Teško da ima šide od 28mm a da ide na više od 8 bara. Možda se nađe neka 32 ali teško.
Sadašnje 28 su ti na 8 bara max i tu su bile gume sa najvišim pritiskom u toj dimenziji.

Za hibride ću pišem kad se vratim s mora.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Zapinje se o totalno nebitnu i vec definisanu stvar. Hibridi su ogromna grupa biciklova nastala mesanjem tri vrste biciklova i tu ide tacka. U toj grupi postoji milion varijacija sto ne znaci da je isto toliko novih imena potrebno smisliti.

Evo sa nekog engleskog sajta... Nista sto vec nije citirano, ali se u poslednjem pasusu pominju tockovi koji su, takvi kakvi jesu, jedna od par glavnih obelezja hibridnih biciklova.

The hybrid is a relatively new style. Also referred to a "Trekking" bikes, they ideally suited to most leisure riders and a good deal of commuters. 

Hybrids were first seen in the late eighties and early nineties, but have taken a while to catch on. They feature the best elements from 3 styles of bike available at the time. They originated at a time when most people buying a bike were buying a mountain bike, but often a mountain bike was simply too cumbersome, heavy and slow for the average rider. Designers took the best elements from Mountain Bikes, Tourers and Racing bikes and built a bike which met the requirements of the average rider.

A hybrid is fitted with 700c wheels (the same diameter as fitted to racing bikes) but with wider tyres and rims (on average 35mm).

Edit: Pre neki dan u Planet bike-u sam video jednu za mene vrlo retku i interesantnu stvar... Neki gradski bajs doteran na servis sa nazubljenim remenom umesto lanca. Mislim da je bio KTM, nisam se fokusirao na drugo osim pogona. To je ono sto bih voleo da imam, pored trobrzinskog menjaca spakivanog u zadnjoj glavi. Smorila me je hrpa zupcanika od kojih se bar pola nikad ne koristi. Kupili smo klincu Polar 24"... Osamnaest brzina... I vec prvog dana prevalio ga je na bok, na srecu pedala je fasovala, menjac nije.

Sent from my Sony EXPERIA M2 Aqua
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Ne zapinjemo ni o sta, Nikaragva pita i dobija odgovor, ovog puta kompletan citat iz Wikipedije.

Stvar je jasna.

Kao sto je potpuno jasno, da ono sto vozimo Paja i ja nije ni hybrid, ni treking, ni CX, ni dirt, ni gravel, ni katerizuj ga kako hoces...
Odgovori