Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Sh@rance »

Zaboravi da dodam da TE naplacuje 50e po proizvedenom MW/h dali se to isplati ili ne to ne znam.

TT Asus Zenfone2
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Pa I nije nuzno da se proda na tenderu, ja bih ga radije izbacio na berzu
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Pa uskoro ce i biti berza radi se na tome, da ces birati od kojeg proizvodjaca ces kupovati struju.

TT Asus Zenfone2
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Iskreno nemam pojma da li bi se u išta promenilo. Ko zna ko bi to kupio i sa čijim parama i kako bi to posle funkcionisalo. Možda bi samo struja bila skuplja, a sve ostalo isto.
Mi ne bi osetili nikakav boljitak što pare iz budžeta ne idu u EPS, išle bi negde drugde, a možda bi po nekom ugovoru nastavile da idu u EPS. To kod nas ništa nije sigurno i kako god okrenemo mi obični ćemo najebati. Onda mi i nije toliko loš glas apsolutno protiv poskupljenja, prodavali ili ne, mada dolazi iz skroz različitih pobuda. I krajnjem slučaju što je struja jeftinija, meni će ostati više para da ih potrošim na neke prave vrednosti. A nek nađu neki drugi način da nauče ljude da štede struju, a ne preko mog novčanika. Od ovoga ja manje ne mogu trošiti, bez da sam proizvodim deo struje, što mi je jedan od ciljeva u daljoj budućnosti.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Evo onda nesto za tebe:

"Srpski entuzijasta: On ne plaća struju, jer zna sam da je napravi"

http://bulevar.b92.net/srpska-posla.php ... id=1029337

Jasno ta struja bi te kostala daleko vise od ove sto je sad placas, ali merak nema cenu...

Pravljenje struje vetrom i suncem se isplati kad drzava subvencionise, ali pazi vraga tada nam odgovara neuporedivo veca cena :)
Poslednja izmena od Laki021 u 21 Avg 2015, 09:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Sve pare koje se naplate od struje idu direktno u budzet, pa posle iz budzeta idu u EPS. Kada bi EPS bio samosatalna firma druga bi to prica bila. Privatnik kada bi je kupio šipak bi država videla nešto od prodaje. EPS je jedna velika krava muzara koju muze ko kako stigne. Tu se vrte ogromne pare. Velika su ulaganja u EPS od strane inostranih kompanija, što meni lično ne.miriše na dobro. Uskoro će mo birati od koga će mo struju kupovati necemo biti vezani za eps. Kao i mobilna telefonija.

TT Asus Zenfone2
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Laki021 napisao:Evo onda nesto za tebe:

"Srpski entuzijasta: On ne plaća struju, jer zna sam da je napravi"

http://bulevar.b92.net/srpska-posla.php ... id=1029337

Jasno ta struja bi te kostala daleko vise od ove sto je sad placas, ali merak nema cenu...

Pravljenje struje vetrom i suncem se isplati kad drzava subvencionise, ali pazi vraga tada nam odgovara neuporedivo veca cena :)
Mutno je to, mutno. Nije ti ovo ovde švica, a pitanje je i tamo kako je. Samo ljudi imaju mnogo više novca, nego ovi ovde, pa ih zabole da guraju nos u ovakve stvari ...
Kada odem u prodavnicu i kupim gumu za moje biciklo, otprilike znam šta sam platio. Platio sam prvo onu simpatičnu sisatu prodavačicu što se smeškala dok sam plaćao gumu, platio sam gazdi što je otvorio prodavnicu i omogućio mi da biram između raznih modela, platio sam indijca što ju je napravio i švabu inženjera što je osmislio tu gumu da može da zadovolji moje potrebe.
Kada kod nas platiš struju, ti blage veze nemaš šta plaćaš i gde te pare idu. Za Crvenu Zvezdu? Za penzije? Deci za vikendice? Za žirafu? Nikad nisi u to siguran. Iz tog razloga priče o ceni električne energije su meni besmislene. Mi se nadamo da ćemo privatizacijom dobiti crno na belo situaciju, a ja kažem, poučen ranijim iskustvom, da se vrlo verovatno tu ništa neće promeniti. Iz prostog razloga jer je to previše uvezano sa državom i prekomerno korisno za vladajući kružok i marifetluke. Tu lako zamuljaju svašta.
Znam kakva je samostalna proizvodnja struje trenutno, zato sam i rekao u daljoj budućnosti. Proizvodio sam je pre par godina, silom prilika, ali traži malo veća ulaganja. Snabdevan je objekat energijom, međutim nisu se mogli priuštiti veliki potrošači, poput rerne, bojlera, i slično.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa trazi veca ulaganja, to je sustina svega, i to ne malo veca, vec ogromna ulaganja.
Meni samo nije jasno, da li je moguce da posle cele price ti i dalje ne vidis da cenom struje koju placas preko racuna ti ne podmirujes ni cenu kostanja te struje a ne da finansiras ne znam ni ja sta pride. Ja te podrzavam, pravi svoju struju, tada ces tacno znati sta placas i bice ti ok 20+ centi po kWh...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Preuzeta slika, migranti u BG.

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Vrlo moguće.
Ali još niko nije napisao koliko košta proizvodnja 1kW u Srbiji.

Zaista se ne razumem u ekonomiju toliko dobro, ali da li jedan EPS u ovakvoj poziciji u kakvoj je sad, ima pravo da ako njega 1kW sa SVIM troškovima košta 5 centi, nama naplaćuje 20 centi. Gde ide tih 15 centi razlike?
Ovo je samo hipotetičko pitanje.

Cena struje na zapadu se drugačije formira. Ako Džoni Džon vidi da Lakiju može da prodaje struju po 50 centi, a i svim ostalim potrošačima, on će tako i prodavati, iako njega košta 2 centa, jer čovek želi da zaradi. To je sve ok.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

No image(jpg) - no prodavačica :mrgreen:
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ali javne nabavke za dobavljača struje sve firme sprovode.
Jer imaju izbor

Hahahaha
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Da li je istina da Srbija dobija 1500-1700e po migrantu od EU?
Vec par puta nalazim na te podatke, uglavnom u komentarima ispod vesti .. Ne znam da li je istina, delo botova ili kontra-botova ...

Naisao sam i na podatke o nekim nevladinim organizacijama i sl grupama, kao za pomoc migrantima, a da je sve paravan da se sisa ono sto drugi daju, i fiktivno predstavlja kao trosak ...
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Zar si mislio da je ova iznenadna empatija vladajuće ,,elite'' besplatna :ccc:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

McGruja napisao:Ali javne nabavke za dobavljača struje sve firme sprovode.
Jer imaju izbor

Hahahaha
Imaće to sve smisla kad zažive ESCo projekti.
Firme kod nas generalno nemaju pojma koliko troše struje, vode, mazuta. Pojaviće se firme koje će predložiti rešenja, pakete sa kreditima, i od njih će se onda kupovati energija.
Odgovori