Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Milos »

Xepoj87 napisao:Ne treba nista od toga zabraniti, vec postovati oba i ne smatrati ih pogrdnim.
Nije to utopija, to jest, mozda za sada i jeste, ali je to svakako put prosvetljenja, na svaki moguci nacin tog pojma i ono cemu bi svako trebao da tezi.
U Iranu za vreme Saha tokom sedamdesetih godina proslog veka bili liberalni,da ne kazem normalni.

Slika

A sada se okrecu nekom ekstremizmu sto se tice religije.

Za pocetak mit da ako pobijes ljude koji nisu iste vere da te ceka vecni raj i vrh ribe device i M3 E30.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Danas su teokratija pa je drugačije, a u ono doba takođe nisu bili baš liberalni nego diktatura. Ali i sada kako je, nisu oni uopšte poput ovih ISIS divljaka i raznih fundamentalista.

Što se tiče tih islamista koji veruju u to da je dobro ubijati nevernike i da će biti nagrađeni, ja bih voleo da znam gde to piše. Oni uvek imaju svoje citate, pogledaš bilo koji ISIS video i pre smaknuća uvek citiraju nešto iz Kurana, pa majku mu jel oni imaju neke fake knjige kod sebe ili šta..ili sami štampaju onako kako misle da treba. Onda nekad tako gledam pa naiđem na tekstove islamofoba koji opet pišu da je istina sve što ovi zlikovci citiraju i da je Islam takva ekspanzionistička, radikalna religija.

Msm da je problem što je Islam ideologija a ne samo religija. I onda sve zavisi od verskih vođa kako oni protumače tako bude...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ali ovi su u manjini ? Sad pitam , ne znam stvarno ?
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

@ Pulp Fiction, isto ti je to kod svake religije. Svako tumaci na svoj nacin. Da postoji jedno glediste i kriticko razmisljanje religije ne bi ni postojale.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Milos napisao:Ali ovi su u manjini ? Sad pitam , ne znam stvarno ?
Koliko god da je zatvoren sistem, uvek će se naći neko za koga pravila ne važe. Političari, poslovni ljudi, mafijaši... imaju decu koja nisu stidljiva i rado pokazuju svoje bogatstvo.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

starac vujadin napisao:Ne vidim nekakve posebne razloge za razmišljanje o nekakvoj nadmoći Evrope. Evropa je umorna civilizacija u opadanju i konstantnoj krizi, kao žabokrečina, na drugi mestima je voda bistrija i brže teče. Neke napredne, dobre, veselije priče se dešavaju na drugim kontinentima. Zato se tamo seli kapital i napredak, a u Evropu se sele problemi. Druge civilizacije su potentnije (u svakom smislu, ne mislim samo na biologiju), brže i zdravije razmišljaju, imaju jasniji sistem vrednosti i jasno znaju šta žele, brže donose odluke i njihove odluke su ispravnije nego one koje se donose na evropskom nivou, više rade, prave zdrav napredak. Tamo gde su bolji odmiču, tamo gde zaostaju sustižu. Evropa ima još dosta prednosti u odnosu na druge civilizacije ali nema mestu uljuljkivanju i prepotenciji jer se pogubila u političkom smislu, leadership je katastrofalan, sistem vrednosti je pogrešan u mnogo čemu. Evropa je kao umorna i slaba ali bogata civilizacija koju drugi žele da obrste. Zato se tu rado dolazi, ali zato se i ne prihvataju evropske vrednosti. To je sve normalno. Evropljani su se širili i brstili druge stotinama godinama, sada je došlo njihovo vreme.

Ovo kad covek procita, pomisli da nikad nisi nigde putovao i video malo sveta...
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Dzoni_m napisao:
Grujic napisao:
Dzoni_m napisao:
snork napisao:(edit: uletelo par poruka između)

Sveti Sava se u školama slavi kao prosvetitelj, a ne kao prvi srpski arhiepiskop. Proslava nema verski karakter. Ne treba ići u auto-cenzuru i auto-šovinizam.
Ma da, ali zato dolazi pop, sece se kolac i velica se kao svetac. Ma da, uopste nema verski karakter :glavomuzid:
Ne znam gde dolazi, u škole barem kad sam ja isao nije dolazio nego je uvek bilo stvari tipa priredba itd.

Bice uskoro lock ako krene kako ne valja, al me fascinira kako se sve izvrnulo a rec je bila o potencijalnom nastanjivanju veceg broja ljudi koji su verski i kukturoloski i drugaciji i zadrti. A kad imas zadrtog preko pita sebe, ili budi zadrt ili ce te izgurati, u svim sferama, ne samo ovo.
Itekako dolazi. A sto se tice ovog boldovanog, uopste se ne razlikujemo, sudeci po komnetarima ovde. Zasto ocekujes drugacije ponasanje sa njihove strane?
Pa razlikujemo se itekako, suludo je i praviti poređenje, forumski postovi su smešan uzorak, prvo jer je mizeran, drugo jer internet, pas koji laje...

A očekujem jer smo mi ipak ovde kod kuće i možemo da budemo zadrti (ili šta god, nazovi kako god) na naš način ako je to tako utemeljeno i prihvaćeno u našoj sredini (čista teorija, nema potrebe sad o tome kako je i da li je dobro), a oni su gosti i to ih stavlja u malo drugačiji položaj po tom pitanju...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Bilo bi dobro da popisemo par cinjenica:

1. Medju migrantima ima najvise ljudi iz Sirije, ali i Libijaca, Avganistanaca, Kurda, Iracana itd. Te zemlje i narodi se medjusobno razlikuju isto koliko i, recimo, mi i Rumuni.
2. Ima ih raznih konfesija unutar islama, mahom alavita valjda. Takodje ima i hriscana, jesida, a valjda se nadje i neki ateista tu
3. Ima ih koji su direktno pobegli ispred necijeg noza, ima onih koji traze bolji zivot ekonomski gledano. Ima sigurno i ubacenih ISIS-ovaca i slicnih, u nekom broju su neizbezni.
4. Ima zena sa decom koliko hoces, ima i muskaraca u punoj snazi, ima i poneki starac.
5. Struktura obrazovanja im varira bukvalno od klosara do doktora nauka. Kultura isto, stav prema religiji isto.

Jako, jako je pogresno sve njih trpati u jedan kos i tretirati kao homogenu grupu - ako ne iz ljudskih, onda iz racionalnih pobuda.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Gledao neki dan, jedan iz mase je bio iz Egipta.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ljudske pobude su se dovoljno pokazale kako su oni ovde ipak prihvaćeni, i koliko ljudi (običnih, ne za slikanje) ima pomogne makar sitnicom, a nisu ni izloženi agresiji sem verovatno sporadčnih slučajeve prevare i pljačke.

Mi smo ipak dužni da racionalno gledamo svoju bezbednost, i to ne da nije fašizam kako neki koji su davali izjave po tv-u i novinama pokušavaju da predstave, nego je dužnost i odgovornost svakoga ko živi ovde.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Na račun onoga što je neko pominjao da bahato prelaze ulicu. Danas mi je par njih kod ekonomskog prešlo ispred auta. Jedno 5-6m pre pošačkog i semafora, meni inače zeleno.

Ali uopšte mi nije izgledalo bahato, nije im u pogledima bilo ono "š'a me gledaš". Ne, izgledali su najnormalnije, kao da je to jedini i uobičajen način da se pređe ulica. Nisam bio po bliskom istoku ali po pričama i filmovima deluje da tamo i jeste tako, haos u kome se ne gledaju znaci i pešački već kreneš pa će neko već da te pusti.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Pa da, nisam se lepo izrazio mozda, nisu se oni ponašali bahato po njihovim merilima već je generalno takvo ponašanje bahato.
Ja se nadam da je makar ovih nekoliko na koje sam se ja drao skapiralo da gresi
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Jadni su to ljudi, pešačili, prelazili razne švercere sve to sa malom decom (mnogi) i šta znam ima empatije prema njima, ipak su oni žrtve američkog ''humanitarnog'' intervencionizma. Ali da su bezbednosni, ekonomski i demografski problem za Evropu jesu. Nama možda ne znači to sad mnogo, ali recimo u Nemačkoj je petina stanovništva stranog porekla, mnogo od ovih sada hoće tamo, i ko zna koliko će ih još. Kakve posledice će to sve imati na welfare, na ekonomiju, društvo u globalu, to će tek da vide. Ono što se vidi sada da sve više desničarskih stranaka dobija sve više simpatija. Npr. Švedska koja je veoma popularna destinacija http://www.thelocal.se/20150820/denmark ... crats-rise.

Ja verujem da je 80% ovih migranata, normalan neki narod, srednj klasa, žele da žive u miru da rade i lepo zarađuju, već imaju rođake po EU i sve to. Ali u ovih 20% može biti ko zna ko, infiltrirani islamisti raznih fela, jer tamo je bilo desetine raznih pobunjeničkih grupa tako da oni poraženi od ISIS vrv beže, dalje to su failed zemlje, ko zna koliko je zatvorenika pobeglo iz zatvora i sad i oni beže u neki novi život, i svi oni kad dođu i nađu se sa onima koji već imaju simpatije za radikalni islam a žive već u EU, lako će širiti svoju priču, možda i neke akcije, sve u svemu mogu pojedine evropske zemlje ozbiljne bezbednosne probleme imati.

Eh da mnogi se pitaju zašto ne idu u zemlje koje su im jezički, etnički i kulturološki bliske, a bogate su plus su u komšiluku. Osim toga što su EU zemlje ipak bolje za život, socijala lagana priča, i ovo je bitno:
Non-parties to the 1951 UN Convention on refugees:
Syria, Iraq, Jordan, Saudi Arabia, UAE, Oman, Libya, Qatar, Bahrein, Eritrea, Pakistan...

Dakle ti bogataši u komšiluku ne mare za izbeglice uopšte i nemaju nikakve obaveze prema njima.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

@ Xepoj : Ako je zamena teza, ne znam zasto si se mene uhvatio. (nema potrebe, ne treba mi dalja rasprava)

Ni jedna religija ne propagira mrznju prema drugoj. Sad ako to svestenici drugacije tumace i to sto pojedinci tako prihvataju je samo dos tanja njihove svesti. Ti isti svestenici su mi jednaki sa onim koji kod nas voze besna kola. Oni su sramota za bilo koju religiju.Uvek gadjaju na sitne porive ljudi, jer lakse je mrzeti, a teze voleti, razumeti i oprostiti.

SLazem se sa Rakhilom i ovim sto je napisao. Ipak su to ljudi koji su pobegli od rata. Naravno da ima i medju njima svakakvih gnjida. Uostalom mi nemamo interes da se tamo ratuje, tako da trebaju biti problem onih zemalja koje zaradjuju na njihovoj nesreci.
Slika
Odgovori