Meni su cistili klime davno i ja gledao i zapamtio. Tako da to sad radim sam.
A freon...imas ventile napolju. Ako su obe cevi hladne ajde da kazem da se rose ko pivo to je dobro.
Ako je jedna zaledjena (inje) onda fali freon. To ti je laicki ali ukratko.
Ako imas malu prskalicu kakvu god (moze i ona od ajaksa za prozore) za unutarnju jedinicu dusu dalo.
Prvo stavis malo mlake vode i deterdzenta za sudove pa razmutis i time nafajtas
Pustis par minuta pa onda sipas u prskalicu obicnu vodu i isperes.
Skines prvo filter (mrezicu) i cackas dalje. Naravno, pre svega izvadi utikac iz struje.
Imas pun youtube how to pa gledaj. Evo ti jedan (ovi vise pricaju nek sta rade ali je to princip).
http://www.youtube.com/watch?v=fWzfADGzdW0
Za vanjsku jedinicu je frka jedino ako je nepristupacno mesto, to radim sa onom prskalicom "za na ledja" za
vocke i teleskopskom drskom. Istim sredstvima kao i unutarnja. Cisti se samo sace, tj. zadnja strana. Ostalo ne
cackaj ako radi. I onda na kraju ponovo famozni asepsol za unutarnju jedinicu.
Generalno je i kod kola. Poboljsa se rad klime ako se dobro ocisti sace hladnjaka klime. Jednostavno isprati vodom koliko se moze.
Frizider u kuci takodje. Otprasis resetku na zadnjem delu i dobro je operes kao i posudicu za kondenzat. Jedne godine smo trebali pola
teleta da zamrznemo. Zamrzivac je bio krcat, ceo donji deo frizidera gde je zamrzivac. Ja otvorim nakon 24 sata vrata a ono samo hladno
nista da zamrzava. I naravno frka me ulovi. Okrenem ja servis i kaze meni covek sledece: izvuci frizider na sred prostorije koliko mozes da ima metar
minimalno od zida, dobro ocisti resetku i navlazi je vodom, otvori prozore. Kad popijes kafu otvori vrata pa javi. Proslo sat vremena - pocelo da ledi.
Ali se klima ovako ne cisti