Vaperi jesu nikotinski zavisnici i u sebe unose nikotin, ali nisu pušači jer pušač ispušta dim. Paru iz e-cigareta npr ne registruje protivpožarni senzor, po sastavu se neznatno razlikuje od pare koju ispuštaju dimne mašine po diskotekama.1) pušenje je posedovanje ili rukovanje upaljenim duvanskim proizvodom bez obzira da
li se dim aktivno udiše i izdiše;
2) duvanski proizvodi namenjeni pušenju su: cigare, cigarete, cigarilosi, rezani duvan za
uvijanje, rezani duvan za lule, seckani duvan za vodene lule, "bidis", "kreteks", "stiks" i
ostali duvanski proizvodi namenjeni pušenju u skladu sa zakonom kojim se uređuje
proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda;
3) duvanski dim je dim koji se oslobađa iz zapaljenog duvanskog proizvoda namenjenog
pušenju i dim koji se oslobađa iz pluća prilikom pušenja
Pušenje ili zdravlje
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Re: Pušenje ili zdravlje
Možeš da se slažeš ili ne, postoji jasna definicija šta je pušenje a e-cigareta to nije. Ako hoćeš zakon, on glasi:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
To ti kazem, unosiš nikotin u sebe, truješ se i dalje, manje smrdiš drugima i manje ugrozavaš druge, sto stoji stoji. Ali opet konzumenta tog vida zadovoljavanja nikotinskih potreba ne mogu da nazovem nepusačem, bar ne u praksi.
- Vladapetr
Verovao ti ili ne, nikotin je jedan od retkih sastojaka cigareta koji dokazano nije kancerogen. U količinama koje se nalaze u cigareti nije toksičan a deluje instant i brzo se izbaci iz organizma, što bi značilo da ga u telu nema u roku od nekih 48h nakon uzimanja. Štetan je jer utiče na krvni pritisak, ali je i to instant: čim prestaneš da ga unosiš, simptomi nestanu. Problem sa nikotinom je što izaziva veoma jaku zavisnost, pa onda uz njega u porciji zahvatiš i gomilu drugog smeća.
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
To nisam znao, ali isto tako to ne menja moje misljenje. Bilo kako bilo, sada cu da se iskljucim iz ove teme, jer sam rekao svoje misljenje po tom pitanju, a ukljucicu se opet, ako ga promenim iz nekog razloga. Pusticu vas pusače da na miru diskutujete... 

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Ima dosta ljudi u srbiji (igrom slucaja i ja) koji imaju sezonske alergije, pa u periodu godine (jun-septembar) cesto kada ne mogu normalno po pola dana da disem na nos, boravljenje u prostorijama gde se pusi samo pojacava simptome 

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
A što misliš da je paušalno ako tvrdim drugačije? Ne kažem da je to jedini način već tvrdim da je iz glave i da je priča o zavisnosti samo izgovor.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Psihicka zavisnost.
Sent from my Sony
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Slazem se da je iz glave.Ji 4Tze napisao:A što misliš da je paušalno ako tvrdim drugačije? Ne kažem da je to jedini način već tvrdim da je iz glave i da je priča o zavisnosti samo izgovor.
Takodje se ne slazem kadneko kaze prestao sam da pusim a koristi elektronsku.
Psihicka ili ne, to je jednostavno navika i ritual. Od samog uzimanja pljuge iz kutije, uzimanje upaljaca, paljenja i prvog dima. Jednistavno mozak tako pocne da radi. Svaki dan, dvajes puta dnevno.
Pusio sam deset godina, nikada nisam prestajao da pusim, pa nastavljao. Cak se nisam ni lomio, vec samo iz nekog izazova samo prestao. Do danas ni jednu nisam zapalio, vec 7 godina.
Sent from my Telenor_Smart using Tapatalk 2
Pusio sam deset godina, nikada nisam prestajao da pusim, pa nastavljao. Cak se nisam ni lomio, vec samo iz nekog izazova samo prestao. Do danas ni jednu nisam zapalio, vec 7 godina.
Sent from my Telenor_Smart using Tapatalk 2
- Vladapetr
Paušalno je jer osim "ja mislim" nema nijednog drugog argumenta. Kad tvrdiš da je nešto iz glave to bi trebalo da znači da je plod fikcije, bez ikakvih opipljivih manifestacija i psiho-fizičkih simptoma. A tolike su knjige napisane o hemijskim procesima koje pokreće duvanski dim, kako se puls i pritisak menjaju sa menjanjem niova nikotina u krvi tokom dana itd...Ji 4Tze napisao:A što misliš da je paušalno ako tvrdim drugačije? Ne kažem da je to jedini način već tvrdim da je iz glave i da je priča o zavisnosti samo izgovor.
Slaganje ili ne slaganje je stvar ličnog izboradag81 napisao: Slazem se da je iz glave.
Takodje se ne slazem kad neko kaze prestao sam da pusim a koristi elektronsku.

Smeće koje se nalazi u duvanskom dimu ja u sebe ne unosim.
Sada bez problema provedem i po nekoliko sati bez da povučem koju, a nekada nisam mogao ni po sata bez pljuge.
Koristim tečnosti od 4mg, to je toliko slabo da se nigde fabrički ne proizvodi nego ih sam mućkam i razblažujem. Kada sam prelazio sa cigareta, koristio sam tečnosti sa 24mg/ml nikotina. Slikovito objašnjeno: kada sam počinjao, od jačine moje tečnosti bi se zakašljao svaki pušač koji je uzimao da proba. Ovu sad ne oseti ni većina vapera

Bolje se osećam, popravila se kondicija jer lakše dišem, krvni pritisak je bolji.
Na stranu što znam ogroman broj ljudi (barem 100) koji su na ovaj način ostavili pušenje pa batalili i elektronsku, našli tečnost koja im odgovara i samo lagano spuštali nivo nikotina u njoj.
Najveći problem u ovim pričama je razdvojiti ono što se meni čini od onoga kako jeste, jer se lično iskustvo baš čini kao sila zakona. Ovo znam jer sam milion puta imao sukob sa nekim ko novog korisnika e-cigarete savetuje da uradi do detalja isto kao on, jer je jedino tako ispravno a sve ostalo je promašaj...
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Aj da podelim svoje rezultate ostavljanja pljuga, nekome mozda bude bitno:
1. Ocite stvari - lakse disem, sporiji rad srca, nizi pritisak, bolja prokrvljenost organizma, jace culo ukusa i mirisa...
2. Nestanak gorusice - ranije sam uvek sa sobom imao Rupurut u torbici, nije bilo dana da ne skrcam 2-3. Sad mogu nuklearni otpad da jedem i ni podrig da ne pustim
3. Mnogo manje se znojim - ovo moze biti individualno doduse
4. ZIvot je laksi - ne interesuje me koliko traje let, koliko traje sastanak, da li sme da se pusi u kolima, da li sme na terasi, da li radi trafika, da li sam poneo rezervnu paklu...
1. Ocite stvari - lakse disem, sporiji rad srca, nizi pritisak, bolja prokrvljenost organizma, jace culo ukusa i mirisa...
2. Nestanak gorusice - ranije sam uvek sa sobom imao Rupurut u torbici, nije bilo dana da ne skrcam 2-3. Sad mogu nuklearni otpad da jedem i ni podrig da ne pustim
3. Mnogo manje se znojim - ovo moze biti individualno doduse
4. ZIvot je laksi - ne interesuje me koliko traje let, koliko traje sastanak, da li sme da se pusi u kolima, da li sme na terasi, da li radi trafika, da li sam poneo rezervnu paklu...
To da neko nije pusac zato sto je ostavio klasicne cigare ali i dalje koristi elektronske jednostavno ne pije vodu.
To bi bilo kao da onaj ko pusi travu kaze da nije narkoman zato sto se to po nekim definicajama, zakonima... stvarno i ne tretira kao narkoman posto se radi o "lakim drogama" i ne uzimaju se ni preko vene, ni preko nosa, ni gutanjem. Tako da hteo neko da prizna ili ne, dok pusi travu on je narkoman i gotovo.
Isto tako je i sa cigaretama, pusio ti klasicne cigarete, tompus, lulu, savijao duvan u rizlu, ili koristio elektronske, u svakoj varijanti se i dalje zavisnik od pusenja i pusac.
E sada, ako se lepse osecas, mozes to nazvati pusac, lulac, vaper... kako god oces, ali je poenta da si jos uvek zavisnik.
Kada bivsi pusac provodi dane bez ikakve potrebe da pljuga bilo koju varijantu: ujutru, kada pije kavu, napije se, u izlazku, ode na pauzu na poslu...... e onda se moze reci da je ostavio pusenje. Sve druge varijante su samo prelazni periodi i odabir izmedju dva zla pa izaberes manje stetno zlo, ali nikako prevazidjen problem.
A onda sledeca tema. Ko to tvrdi da i elektronske cigarete nemaju vise stetnih materija nego sto pojedini tvrde?
Koliko god neki tvrdili kako tu nema stetnih materija (samo sto ne krenu da pricaju kako je jos i zdravo), itekako postoji i druga strana medalje. Isto postoje saznanja da el cigare imaju itekako stenih supstanci i dejstava, od novinskih natpisa do pozivaja na naucna istrazivanja (mozemo slobodno okaciti linkove).
I ko je taj kompetentni strucnjak koji bi mene kao korisnika trebao da ubedi i dokaze da ta para koju udisem ima bas takav sastav, da je bas toliko bezazlena, da nema stetnih materija.... kako da procenim kome treba da verujem kao potencijalni korisnik?
npr.
http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/517 ... -supstanci
To bi bilo kao da onaj ko pusi travu kaze da nije narkoman zato sto se to po nekim definicajama, zakonima... stvarno i ne tretira kao narkoman posto se radi o "lakim drogama" i ne uzimaju se ni preko vene, ni preko nosa, ni gutanjem. Tako da hteo neko da prizna ili ne, dok pusi travu on je narkoman i gotovo.
Isto tako je i sa cigaretama, pusio ti klasicne cigarete, tompus, lulu, savijao duvan u rizlu, ili koristio elektronske, u svakoj varijanti se i dalje zavisnik od pusenja i pusac.
E sada, ako se lepse osecas, mozes to nazvati pusac, lulac, vaper... kako god oces, ali je poenta da si jos uvek zavisnik.
Kada bivsi pusac provodi dane bez ikakve potrebe da pljuga bilo koju varijantu: ujutru, kada pije kavu, napije se, u izlazku, ode na pauzu na poslu...... e onda se moze reci da je ostavio pusenje. Sve druge varijante su samo prelazni periodi i odabir izmedju dva zla pa izaberes manje stetno zlo, ali nikako prevazidjen problem.
A onda sledeca tema. Ko to tvrdi da i elektronske cigarete nemaju vise stetnih materija nego sto pojedini tvrde?
Koliko god neki tvrdili kako tu nema stetnih materija (samo sto ne krenu da pricaju kako je jos i zdravo), itekako postoji i druga strana medalje. Isto postoje saznanja da el cigare imaju itekako stenih supstanci i dejstava, od novinskih natpisa do pozivaja na naucna istrazivanja (mozemo slobodno okaciti linkove).
I ko je taj kompetentni strucnjak koji bi mene kao korisnika trebao da ubedi i dokaze da ta para koju udisem ima bas takav sastav, da je bas toliko bezazlena, da nema stetnih materija.... kako da procenim kome treba da verujem kao potencijalni korisnik?
npr.
http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/517 ... -supstanci
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Evo 11.9. ce biti godinu dana kako ne pusim posle 10-11 godina pusackog staza.
Medjutim odmah nakon toga su se javile neke druge komplikacije pa nisam osetio nista od beneficija koje je R naveo. Sam sam sebi stvorio teoriju zavere da je to zbog naglog ostavljanja cigara...
Medjutim odmah nakon toga su se javile neke druge komplikacije pa nisam osetio nista od beneficija koje je R naveo. Sam sam sebi stvorio teoriju zavere da je to zbog naglog ostavljanja cigara...
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
vlado, nisam ja sad nešto izmislio tvrdnje, ti si loše istraživao.
Bio, prošao, razmislio, shvatio. Ti si, ako duvkaš te električne, očigledno skrajnuo
ali "vaperi"
jbt ko southpark epizoda

Bio, prošao, razmislio, shvatio. Ti si, ako duvkaš te električne, očigledno skrajnuo

ali "vaperi"

Poslednja izmena od Ji 4Tze u 31 Avg 2015, 11:49, izmenjeno 1 put ukupno.
Boringly average, but also perfect for school run mums
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ne mora u teoriji ni heroinski zavisnik da bude narkoman, mada je to vrlo retko. Ja sam u praksi do sada sreo jedan slučaj da čovek koristi heroin ali da lekari(sudski veštaci) nisu ustanovili postojanje toksikomanske zavisnosti od heroina. Sve je to detaljno i naučno ustanovljeno. Kada je razvijena toksikomanska zavisnost. Ako nje nema, što lekar odgovarajuče struke lako utvrdi, nema ni "narkomanije". Narkomanija je zapravo laički izraz za toksikomansku zavisnost od pa tri tačke. Nema definicija i zakona, nauka i praksa znaju šta je narkoman, a to što ti misliš možeš da misliš i da ne budeš u pravu, svi imaju pravo da budu u zabludi dok god su se sami u nju doveli i sami se u njoj održavaju.
S druge strane, kod lakih droga i kokaina, postojanje toksikomanske zavisnosti tj, narkomanije je ređi slučaj. Vrlo često sam sretao osobe koje su uhapšene zbog droge, i koriste različite vrste lakših droga, ali kod kojih nije utvrđeno postojanje toksikomanske zavisnosti od te i te droge.
Tako da ti Prestige nije dobra analogija, kao i obično.
S druge strane, kod lakih droga i kokaina, postojanje toksikomanske zavisnosti tj, narkomanije je ređi slučaj. Vrlo često sam sretao osobe koje su uhapšene zbog droge, i koriste različite vrste lakših droga, ali kod kojih nije utvrđeno postojanje toksikomanske zavisnosti od te i te droge.
Tako da ti Prestige nije dobra analogija, kao i obično.
Poslednja izmena od Uroš S. u 31 Avg 2015, 11:49, izmenjeno 1 put ukupno.