Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od superboss »

Heinz napisao:
Uf, kad ovo čujem... Žive i privatnici od države.
Ne kazem, ali veci deo drzavnih institucija ne privredjuje nego samo trosi.

Odnos drzava-privatnik treba da je simbiotski, a ne parazitski

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Tu gresis, jer parazit zna kada treba da popusti da ne bi ubio domacina, ili je los parazit. Sve vlade su paraziti, a Srpska vlada je samo neuspesni parazit....
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Darko napisao:
TDI napisao:Minimalna plata (ne prosečna) bi morala da bude onoliko koliko iznosi potrošačka korpa i kraj. U svakoj normalnoj zemlji je aspurd da radiš, a da ne možeš normalno da živiš.

Da si preduzetnik recimo, imas manji broj radnika. Ali zivis u srbiji i posao svake godine sve teze ide ali nekako sastavljas kraj sa krajem i ipak uspevas da omogucis radnicima kakvu takvu platu kao i sebi naravno i pored toga sto imas nekoliko kredita za vratom i drugih obaveza.. Da li bi i dalje govorio, treba drzava da kaze da je minimalac 500-600e ili koliko vec...

Nije to tako jednostavno, drzava da proglasi veci minimalac i svima lepo.. gomila malih firmi funkcionise kako sam napisao u prvom pasusu..

Dokle god pola srbije ne radi, plate mogu samo da se jos i smanjuju a ne obrnuto..
I te male privatnike i preduzetnike drzava čereči, pa ne staje. Taj mali preduzetnik bi mozda dao radniku vecu platu, ali ne moze, jer mu drzava nameće velike namete za ovaj standard. A sa druge strane sigurno nece sebi da smanji zaradu da bi radnicima dao vece plate. Mi Srbi smo poznati po tome da necemo da radimo nešto, ako nam se za ulozen dinar ne vrati bar dva. Tj. 100% zarada je minimalna za koju hocemo da ulozimo. A u Engleskoj, ako imaš 7% zaradu, smatra se da si vrhunski uspešan, jer je teško moguće da ispoštuješ i državu i zaposlenog, platis manupulativne troskove, amortizaciju i sve ostalo...a da imaš 100% zaradu.

I na šta se svodi zarada preduzetnika...naravno, na izrabljivanje radničke klase. Ali jbg...na sirotinju i zec patku dize. Uvek bilo...
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Sve ispod 10% dobiti je jedva odrzivo. A na zalost jako puno preduzetnika i firmi radi na toj marzi.
Ja bih bio zadovoljan sa 15% npr sto mislim da je realno,ali cistih 15%.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Nije samo do marze nego je i to prometa. Mozda je lako u engleskoj raditi sa 7% kad se nesto okrece, prodaje, trguje i to ide na lepe kolicine. Kao sto kaze dag to je kod nas neizdrzivo..
Narod kod nas kupuje najosnovnije, potrosnja je sve manja, i kad spojis niske marze i pad prometa, tu si ga ugasio, a pritom troskovi rastu.
Tuga je kad vidim u lokalu da dodju ljudi da kupe mleko u kesi za 49 dinara i hleb za 26 dinara. Desi se tokom dana da se to rasproda i nestane, i onda tuznog lica ne kupe nista.

Sto se tice tih 100% verujem da to imaju samo kafici, sedeo sam u gomili kafica u ns, cene onako muske i na kraju niko ne dobije fiskali racun nego ti daju na papiricu neku istampanu porudzbinu i vecina ljudi ne skonta nego misli da je to racun i to niko ne sankcionise
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Koliko nam je dobro svedoči pad naplate PDV, od čini mi se 15%.
Em ljudi nemaju para za trošenje, em se radi na crno samo tako.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Ljudi sve gledaju u dinar. Ako imas dva hleba od 26 i 31 dinar...Pa neka je ovaj od 31 dinar bolji, ljudi ce kupiti ovaj za 26. I tako za sve druge osnovne proizvode. Bitno da je jeftinije, makar bilo 10 puta losije. Hrana je kod nas preskupa, makar kupovao najjeftiniju. Sve drugo je mnogo manji udarac.

Tragi-komicno je da neko ko radi svaki dan, makar radio za minimalac, mora da strahuje da li ce imati za hleb i mleko do kraja meseca.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Darko napisao:Nije samo do marze nego je i to prometa. Mozda je lako u engleskoj raditi sa 7% kad se nesto okrece, prodaje, trguje i to ide na lepe kolicine. Kao sto kaze dag to je kod nas neizdrzivo..
Narod kod nas kupuje najosnovnije, potrosnja je sve manja, i kad spojis niske marze i pad prometa, tu si ga ugasio, a pritom troskovi rastu.
Tuga je kad vidim u lokalu da dodju ljudi da kupe mleko u kesi za 49 dinara i hleb za 26 dinara. Desi se tokom dana da se to rasproda i nestane, i onda tuznog lica ne kupe nista.

Sto se tice tih 100% verujem da to imaju samo kafici, sedeo sam u gomili kafica u ns, cene onako muske i na kraju niko ne dobije fiskali racun nego ti daju na papiricu neku istampanu porudzbinu i vecina ljudi ne skonta nego misli da je to racun i to niko ne sankcionise
Veliki broj kafica se koristi za pranje para.
TDI napisao:Ljudi sve gledaju u dinar. Ako imas dva hleba od 26 i 31 dinar...Pa neka je ovaj od 31 dinar bolji, ljudi ce kupiti ovaj za 26. I tako za sve druge osnovne proizvode. Bitno da je jeftinije, makar bilo 10 puta losije. Hrana je kod nas preskupa, makar kupovao najjeftiniju. Sve drugo je mnogo manji udarac.

Tragi-komicno je da neko ko radi svaki dan, makar radio za minimalac, mora da strahuje da li ce imati za hleb i mleko do kraja meseca.
Ovo je 100% tacno, skorije sam bio u Sloveniji i u Italiji i sve je isto ali u vecini slucajeva jeftinije od hrane, kozmetike preko odece u odnosu na nas. Bas dosla moja rodjaka u plazu i gleda decja kolica koja je kupila ista u sloveniji prosle godine za 250 bez ikakvog popust, a ovde su sa nekim malim popustom 350e. :glavomuzid:
Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ja u Sloveniji i Grčkoj (Larisa, znači totalno neturistički grad), nisam video ništa jeftinije nego kod nas, naprotiv, i po dva puta skuplje. U Sloveniji u Lidlu koji je jeftin isto ništa jeftinije od hrane.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

U nemačkoj je dosta stvari jeftinije
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

O ovom sam citao u cro pre mesec dana. Hrvati se popalili kako cemo im uzeti teretni saobracaj i izbaciti ih iz igre.
Pomislih: pa ovi su ludji od nas 100 puta.

Cek sad ipak prave branu iako im realno ne treba jer su resili problem??????
Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

stefanan napisao:U nemačkoj je dosta stvari jeftinije
Nije da ne verujem, drug kome je tetka rođena tamo i ide baš često kaže da ne možeš da izađeš sa polupraznom kesom iz marketa bez 50e. Pritom je to Kirscheimbolanden, neka selendra sa 3000 stanovnika. Nije mi relevantan argument nikako, al on kaže da je lupanje po ušima baš.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

U Italiji sam pre neke 3-4 godine pazario u supermarketu i bilo je otprilike kao kod nas, sa izuzetkom Nutele, sira i testenina koje su jeftinije i kvalitetnije nego kod nas. Kao ljubitelj testa bilo mi je krivo sto nisam jos kupio.
Slika
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Pa zavisi dosta gde se kupuje i koja klasa proizvoda,robne marke su im kao kod nas ili jeftinije. Ja sam npr uzimao tunjevine, onu veću konzervu za ispod 100 dinara, a na akcijama bude jos manje. Ovsene one mlevene su 1e 500g,a kod nas znam da je neka ludacka cena. Pivo 0.5 u staklenoj je čini mi se 0.6e.
Ne mogu da ti tačno kažem koliko izadje prosečna potrošacka korpa, moguće da izadje skuplje nego kod nas ali sumnjam da je više od 10%
Poslednja izmena od stefanan u 31 Avg 2015, 23:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Uroš S. napisao:
stefanan napisao:U nemačkoj je dosta stvari jeftinije
Nije da ne verujem, drug kome je tetka rođena tamo i ide baš često kaže da ne možeš da izađeš sa polupraznom kesom iz marketa bez 50e. Pritom je to Kirscheimbolanden, neka selendra sa 3000 stanovnika. Nije mi relevantan argument nikako, al on kaže da je lupanje po ušima baš.
U selendri je svakako skuplje jer tamo nema velikih i jeftinijih marketa. U manjim mestima je uglavnom napucani Rewe. Kaufland je generalno dosta jeftiniji plus uvek imaju neke bruka akcije tako da baš izađe jeftino.
Odgovori