nidza napisao:
@ljubitelj, nikako ne mogu isto da troše stani-kreni motor i motor koji radi nekom ujednačenom brzinom.
Potrosnja motora ucestvuje u potrosnji frizidera tek 1 do max2%, dok ostalih 98-99% otpada na razmenu toplote kroz kuciste frizidera.( Sam elektro motor ima koeficijent iskoristivosti tipicno 99%, tj samo 1% je njegova potrosnja).
Tako da razlika koja se moze ocekivati na relaciji promenljiuva-fiskna brzina kompresora (po mojoj proceni) od 0.2 do 0.5% u ukupne potrosnji svakako postoji kao prednost invertera ali je za mene potpuno nebitna kategorija.
Veca usteda potrosnje frizidera se ostvaruje recimo povecanjem sloja poliuretana za 10mm debljine.
Ne treba izgubiti iz vida da frizideri rade u prakticno vrlo uskom temperaturnom intervalu, gde je unutra 2-5C a spolja 15-25C pa je potpuno nepotrebna regulacija kompresora jer se vec u startu podesi njegov rad na optimalnu vrednost prema tim radnim parametrima.
Ukratko, inverter jeste bolji ali je to najvise vidljivo u markentingu dok u praksi ne verujem da se primeti.