Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
I ja sam moju naterao pre 2 i po godine, položila iz prve i testove i vožnju. Ne zato što su puštali zbog gužve, već je stvarno instruktor hvalio. Al džabe, neće da vozi. 

Posetite www.garaza.rs !
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ako krene da vozi, trebaće ti još jedan auto. 

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Taman dok ona nauči daćeš ti jedan tvoj. 

Posetite www.garaza.rs !
Da li bi neko od pravnika, ako ih ima na forumu, mogao da protumaci ovaj clan ZOBS:superboss napisao:...
Elem, danas sam od "sprovodjaca ZOBSA" uhvacen u tezem prekrsaju: na izlasku iz Iriga, obisao sam kamion koji se kretao 20-30km/h na punoj liniji...kad je poceo da mi nabraja sta me sve ceka, nije mi bilo dobro: 6 kaznenih, 4 meseca bez dozvole i pedesetak crvenih.![]()
Stali su i cekali jer znaju da ce neko pre ili kasnije da obidje neki kamion.
Inace je puna linija uz ceo uspon kroz Irig. ....
Члан 55.
Претицање или обилажење возач сме да врши само ако тиме не омета
нормално кретање возила која долазе из супротног смера када на путу има
довољно простора за безбедно извођење тих радњи.
Возач не сме да врши претицање или обилажење када тиме може
угрозити друге учеснике у саобраћају.
Возач не сме возилом да започне претицање или обилажење:
1) колоне возила,
2) ако је возач који се креће иза њега отпочео претицање или
обилажење,
3) ако је возач испред њега на истој саобраћајној траци дао знак за
претицање или обилажење,
4) ако би тиме угрозио безбедност саобраћаја или ометао саобраћај из
супротног смера,
5) ако по извршеном претицању или обилажењу не би могао да се
врати у саобраћајну траку којом се кретао пре тога без ометања или
угрожавања осталих учесника у саобраћају,
6) зауставном траком,
7) на почетку превоја, на превоју, испред и у непрегледној кривини,
осим на коловозу са најмање две саобраћајне траке за кретање
возила у истом смеру,
8) у тунелу, осим у тунелу са најмање две саобраћајне траке за кретање
возила у истом смеру,
9) возила које се приближава пешачком прелазу или га прелази,
10) возила које се зауставило и зауставља ради пропуштања пешака на
пешачком прелазу,
11) на прелазу пута преко железничке или трамвајске пруге,
12) колоне возила под пратњом,
13) саобраћајном траком за спора возила,
14) на месту где је то забрањено саобраћајном сигнализацијом,
15) на начин да прелази возилом преко неиспрекидане уздужне линије
при чему користи саобраћајну траку намењену за кретање возила из
супротног смера.
Обилажење заустављене колоне на путу је забрањено ако се возач
након обилажења не би могао безбедно укључити на саобраћајну траку
намењену кретању возила у смеру у коме се он креће.
Изузетно, обилажење у случају из става 3. тачка 15) овог члана је
дозвољено, под условима из става 1. овог члана.
Meni, kao laiku, izgleda da je preticanje na punoj dozvoljeno pod uslovom iz stava 1. Po ovome, ispada da su gospoda policajci malo neobavesteni, da ne kazem bezobrazni, pa koriste neznanje vozaca kako bi naplatili koju kaznu i "ispunili bonus".
Hvala unapred.
Obrati pažnju, nije preticanje nego obilaženje.
U prevodu možeš obići nekog na punoj liniji ako ne ometaš one koji ti idu u susret.75) обилажење је пролажење учесника у саобраћају поред другог
учесника у саобраћају који се не помера, објекта или препреке на
коловозу,
Hvala!
Tako mi i treba kad pisem sa posla i ne citam pazljivo. Lepo pise na pocetku da se svaka taksativna stavka odnosi i na preticanje i obilazenje, a onda na kraju da izuzetak vazi samo za obilazenje.
Ah, a taman sam se ponadao da @superboss nije morao da se "isprsi" i da za ubuduce imamo argument za takva preticanja.
Mada ako se usvoje one preporuke od pre par meseci, slucaj @superboss bi mogao da prodje bez kazne. Valjda ce biti pameti prilikom usvajanja predloga.
Tako mi i treba kad pisem sa posla i ne citam pazljivo. Lepo pise na pocetku da se svaka taksativna stavka odnosi i na preticanje i obilazenje, a onda na kraju da izuzetak vazi samo za obilazenje.

Ah, a taman sam se ponadao da @superboss nije morao da se "isprsi" i da za ubuduce imamo argument za takva preticanja.
Mada ako se usvoje one preporuke od pre par meseci, slucaj @superboss bi mogao da prodje bez kazne. Valjda ce biti pameti prilikom usvajanja predloga.
Ne mogu da nadjem temu koja bi bas odgovarala ovom sto hocu da napisem, a nije vredno pokretanja nove. Ako urednistvo foruma nadje zgodije mesto nek prebaci.
Glupava situacija totalno: kruzni tok Slavija i policajac koji regulise saobracaj u njemu.
Ja sam se kretao iz pravca Nemanjine. Drugo sam vozilo po redu za ulazak u kruzni tok pre nego sto je policajac dao prednost vozilima iz pravca Bul. Oslobodjenja. Standardnim komandama daje znak za zaustavljanje saobracaja i posle toga ustupa prolaz vozilima iz Nemanjine.
Tu pri maloj brzini kretanja (nisam stigao izaci ni na 30) primecujem periferno vozilo iz kruznog toka koje ide i to pravo na mene. Nista strasno, pobadam kocnicu i nalezem na sirenu. Drugi vozac cini isto to. Nikom nista, sve je mozda pola sekunde trajalo. Imalo je jos dosta prostora izmedju nas. Sve na vreme primeceno.
Al posle mi prloazi kroz glavu sta bi bilo da smo se kojim slucajem ocesali... Da li bi policajac koji je regulisao saobracaj u zapisnik uneo da sam ja imao pravo prolaza koje mi je on ustupio, ili da nisam postovao prvenstvo ucesnika koji se vec nalazio u kruznom toku...?
Po meni tu presudjuje policajac, jer sta on napise njegova se vazi. Znam da vi ne mozete dati odgovor, kao sto ga ne mogu ni ja, ali u tom trenutku me je bas interesovalo da li bi policajac ispao covek.

Glupava situacija totalno: kruzni tok Slavija i policajac koji regulise saobracaj u njemu.

Tu pri maloj brzini kretanja (nisam stigao izaci ni na 30) primecujem periferno vozilo iz kruznog toka koje ide i to pravo na mene. Nista strasno, pobadam kocnicu i nalezem na sirenu. Drugi vozac cini isto to. Nikom nista, sve je mozda pola sekunde trajalo. Imalo je jos dosta prostora izmedju nas. Sve na vreme primeceno.
Al posle mi prloazi kroz glavu sta bi bilo da smo se kojim slucajem ocesali... Da li bi policajac koji je regulisao saobracaj u zapisnik uneo da sam ja imao pravo prolaza koje mi je on ustupio, ili da nisam postovao prvenstvo ucesnika koji se vec nalazio u kruznom toku...?

Tu je pitanje da li se vozilo koje se nalazi u kružnom toku nalazi već u raskrsnici pa se zbog toga na njega ne odnosi pandurovo mahanje jer se on nalazi na ulazu u raskrsnicu ili ne. Logički moguće je braniti oba stava, a šta je tačno pitanje je.
Ja sam imao slično iskustvo. Iz Nemanjine sam ušao u Slaviju i presekao kolonu koju je pandur puštao u Slaviju iz pravca Bul. Oslobođenja. Drug kolega me je zaustavio ispred starog hotela objašnjavajući mi da sam postupio suprotno onome što mi je razmahani kolega pokazivao.
Ja sam imao slično iskustvo. Iz Nemanjine sam ušao u Slaviju i presekao kolonu koju je pandur puštao u Slaviju iz pravca Bul. Oslobođenja. Drug kolega me je zaustavio ispred starog hotela objašnjavajući mi da sam postupio suprotno onome što mi je razmahani kolega pokazivao.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Teranje muva bese 

Bas kao sto sam i mislio.paja napisao: Logički moguće je braniti oba stava, a šta je tačno pitanje je.
Da nije bilo policajca koji regulise, drugi vozac je imao punno prvenstvo - vec je bio u kruznom toku. Ali posto je saobracaj regulisan... Dok su se kretali iz Bl. Osl. saobracaj u k. toku levo od te ulice je stajao => zaustavljen saobracaj u raskrsnici.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Ja mislim da bi pandur presudio po principu "ko da vise". 

zYx napisao:Hvala!
Mada ako se usvoje one preporuke od pre par meseci, slucaj @superboss bi mogao da prodje bez kazne.
Hvala na brizi

Apsurdno je slepo se drzati pravila u takvim situcijama. Ne kazem, prekrsio sam zakon ali da li je stvarno realno da se kolona automobila vuce za tesko natovarenim kamionom uz ceo uspon?
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Koliko znam, mnogo pametnih stvari je odbijeno, jer kao i obicno, nikad se ne usvoji nista sto bi obicnom coveku olaksalo.zYx napisao:Hvala!
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Da ne tražim po ZOBSU, ako neko zna iz glave:
Do kog uzrasta deca moraju da se voze u posebnim sedištima?
Do kog uzrasta deca moraju da se voze u posebnim sedištima?