Dobro veče
-
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
Re: Dobro veče
Maxeru, 

- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Meni je upalo u oci ono o kupovini. Koji deo Kosova je regularno prodat, i ima li nacina da se to utvrdi, zanimljivo pitanje. Kako izmeriti koliko nam je Kosova u stvari oteto na kraju, a koliko smo ga malo po malo gubili svojim cinjenjem i, mnogo vise, necinjenjem.
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Pitaj ljude u Kraljevu/Kragujevcu, koliko znaju svojih komšija koji su se doselili sa Kosova (napr. u periodu 1975-1985) i odmah podigli kuće na 2 sprata i kupili Golfove ili tako nešto.
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Maspok i Rusi nemaju veze. Tito je to rešio trulim kompromisom i na svoj način ("sakrio sam problem pod tepih dok sam živ, posle me zabole"...).Pocetak 70ih i bune Hrvata tih godina, Tito i partija su mlako gledali na sve to, dok rus nije rekao svoje.
Rusi su tada jos uvek bili sila u regionu. Porucili su Titu da resi to ili ce oni resiti, jer su bili blizu, u Madjarskoj.
Tako da je Tito imao odresene ruke da radi u zemlji sta i kako hoce, sve dok je to u skladu sa visim interesima.
Mislim da nisi u pravu, ali neću da tvrdim. Pokušaću da nađem izvore 
Davno sam nešto čitao o tome.

Davno sam nešto čitao o tome.
- starac vujadin
Nema tu puno nepoznatih oko tih događaja. To su poznate stvari, dobro opisane već u SFRJ, a kasnije u potpunosti sa nezavisnom Hrvatskom kada je sve obelodanjeno, ali svako željan senzacionalizma može na silu da povezuje stvari, bez obzira na zdravu logiku i istorijske činjenice.
Nema nepoznatih stvari oko događaja, jer su se desili. Ali ima oko samih uzroka i činilaca.
Sećam se da je i neko blizak sa Titom tvrdio da je postojao pritisak Rusije oko toga.
Sećam se da je i neko blizak sa Titom tvrdio da je postojao pritisak Rusije oko toga.
- starac vujadin
U svakom velikom političkom problemu ima interesovanja velikih sila, pokušaja uticaja, pritisaka, ali to ne znači da će se udovoljiti tome. Vršili su Sovjeti pritisak po drugim pitanjima u to vreme, pa im nije udovoljeno. U to vreme ambasadori nisu otvarali vrata nogom kabineta naših vladara. Nema tu nikakvog sovjetskog uticaja u rešavanju maspoka, što se i vidi po odlukama, kako je to rešavano i posledicama ega toga u Hrvatskoj i SFRJ.
Mislis da bi se drugacije odigrao raspad sfrj, da je Tito po Staljinovom receptu odradio gusenje maspoka?
http://www.vecernji.hr/hrvatska/kako-su ... sku-347999
-
- Site Admin
Rakhil, ovo ti mogu reci: U skolu sam krenuo 1990. Tada je na Beranovcu bila skola od svega par odeljenja a tu u obliznjoj ulici, postojalo je par temelja i nekoliko zapocetih kuca koji su nam bile interesantne za skivanje i igru. Uvek mi je bilo interesantno kada moja majka prokomentarise sa prijateljicom dok su nas pratili u skolu kako "oni spremaju teren". Tada mi nije bilo jasno ko su to oni. Isao sam od 1. do 6. razreda tu a kasnije u skolu u Ribnici. To je vec bila 1996-ta ako se dobro secam. Vec tada je niklo jos novih temelja i one zapocete kuce su vec bile spremne za useljenje. Do 1999. sve je bilo izgradjeno, samo su poceli da dolaze, kupuju placeve i kuce (u mojoj ulici 3 kuce su prodate 2 meseca pred pocetak bombardovanja). Sve ljudi sa Kosova, tada sam vec znao ko su ONI. O tzv "Maloj Albaniji" necu ni da pricam, celo naselje. Ista prica. u KV ne zivim odavno, ali sve manje vidjam ljude koje poznajem. Svratio sam prosle nedelje nesto do opstine. Jebote, svi do jednog su odozdo. Nisu to izbeglice, odmah da se ogradim. Oni su nesretnici morali dalje. To su ljudi koji su dosli s novcem (javno se hvale kako su klepili Albance za kuce na Kosovu), kupili kuce, imanja i najvaznije: POSLOVE u opstini, raznim direkcijama, elektrodistribuciji you name it. Niko nije pokusao da radi nesto privatno. Jako mali broj. Cesto primaju duple plate za "radna mesta" koja postoje samo na papiru i oni ih navodno obavljaju za Kosovske sluzbe.Rakhil napisao:Meni je upalo u oci ono o kupovini. Koji deo Kosova je regularno prodat, i ima li nacina da se to utvrdi, zanimljivo pitanje. Kako izmeriti koliko nam je Kosova u stvari oteto na kraju, a koliko smo ga malo po malo gubili svojim cinjenjem i, mnogo vise, necinjenjem.
Tako da je odgovor na pitanje da li je prodato ili nije, po meni prilicno ocigledan.
Da, ali to je sasvim legitimna radnja, da neko proda kucu i odseli se. Pa makar to "neko" i bilo citavo naselje.
Mozda je Rakhil mislio nesto na drzavnom nivou.
U svakom slučaju na silu se takve stvari ne mogu rešiti, nego strpljivo, dugoročno i uz dosta para - sve su to kvaliteti koje mi u ovom momentu nemamo.
A nemamo više ni vremena, sada pristužu posledice svega što je činjeno ili ne činjeno pre 20-30 godina, a sada treba raditi za ono što će se dešavati u daljoj budućnosti.

- starac vujadin
Ovaj tekst upravo govori o tome što sam pisao u prethodnih par postova - Sovjeti su, kao i svaka velika sila, bili zaointeresovani za zbivanja u SFRJ, ali Titov obračun s maspokom, a i ne samo s tim pokretom, je uradio onako kako je on hteo u njegovom stilu. Naslov ne odgovara istini jer Hrvatska tada nije slomijena, već je tada zapravo ojačala što se videlo već s Ustavom iz 1974.nikaragva napisao:Mislis da bi se drugacije odigrao raspad sfrj, da je Tito po Staljinovom receptu odradio gusenje maspoka?
Naravno da bi bilo drugačije da je gvozdenom metlom počistio i pohapsio hrvatske komuniste koji su bili za maspok i oterao ih tandariju. Da smo radili po Staljinovom i da smo mu 1948. rekli "da", sada bi bili u EU što je istorijski cinizam, ali je tako. Umesto toga on je smenio maspokovce, ali je smenio i njihovog najvećeg protivnika Miloša Žanka, pa je onda malo radi ravnoteže počistio tzv. srpske liberale, pa je malo počistio po društvu (počistio "crni talas" u umetnosti, zabranio Vice Vukova (...jaka stvar, samo napravio od čoveka idola...), a maspokovci su se sklonili u zavetrinu. Neko je bio na laganoj i kratkoj robiji, nekoga su prebacili u emigraciju jer je sve to bilo povezano, neko se u Hrvatskoj bacio publicitiskom i nekim takvim poslovima...Bakarićeva ekipa im je pomagala da dobiju neke pristojne poslove. Uglavnom manje više nikome dlaka s glave nije falila i svi su oni lepo ponovo sastali 1990. To je zbog toga što su hrvatski komunisti uvek bili prvo Hrvati, pa onda tek komunisti i svi su se međusobno čuvali. I to je dobro.
Nije dobro sa strašću satirati svoje sunarodnike kao što su radili srpski komunisti odmah posle rata svoje ideološke neprijatelje, pa onda svoje partijske saborce za vreme IB, pa onda "rankovićevce", "liberale", "stambolićevce"...i tako se međusobno potkazujemo i satiremo decenijama.
-
- Site Admin
I ne kazem da to nije legitimno. Nemam ja problem sa tim. Cisto pricam kako jeste i svoja zapazanja. Ostaje samo onaj element "borbe" za to Kosovo i puna su im usta toga a prvi su uradili potpuno suprotno, nisu oterani nego su trgovali i odselili se. Prema tome, hajde lepo da zatvaramo to poglavlje i da ne bacamo pare za razne zajednice, pomoc, izdvojene kancelarije, dodatke i slicno.nikaragva napisao:Da, ali to je sasvim legitimna radnja, da neko proda kucu i odseli se. Pa makar to "neko" i bilo citavo naselje.