On topic: Kako bi ja voleo da znam sta cu voziti kao iduci auto, da ne lupam glavu

jeste. s jos jednom bitnijom cinjenicom koju sam tokom prakse uhvatio - to sto je porastao u duzinu i nije problem, mnogo je veci problem koliko je porastao u sirinu. bas je ogromna razlika provuci se ili parkirati klio 2 od 3,7+m, fokusa od 4,3m ili klio 3 od 4m, ali ne zbog duzine nego zbog toga sto je fokus jedno 15cm siri ( da ne trazim sad cifre mrzi me, znam da gde sam dvojku uparkiravao i izadjem komotno, fokus i sport jedva stanu ), a ni rs nije mnogo uzi i ima prilicno klempave retrovizore. cisto iz prakse pricam.grujicd napisao: U pravu si, verovatno sam ga gledao pored Klia 2, tu je bila baš velika razlika. Evo sad vidim Clio 4 je 4.09m. Po meni je to baš mnogo za gradski auto. Ne kažem da je Reno tu nešto posebno loš, to je globalna pojava. I novi Jazz je 10cm veći od mog. Iz generaciju u generaciju sve veća kola, kao da su se i parkinzi povećali. Baš je slab izbor ispod 4m, a meni je zbog tesnog parking mesta ispod zgrade baš poželjno da bude ispod te granice. Opet, nisu ni oni blesavi, malo je ljudi koji moraju ovako da gledaju na svaki cm. Većina će da dođe u salon, da se oduševi kako ima više mesta nego u prethodnoj generaciji i neće im puno smetati što je i spolja malo porastao.
Razumem da su nekom prednosti clia vece od prednosti captura. Konkretno vozim automobil samo u gradu pa mi ponasanje na putu ili za nijansu bolja ubrzanja ne igraju presudnu ulogu. Iako je captur zbog tvrdog vesanja prilicno dinamican za svoju klasu.. Vise cenim tu prakticnost i dizajn automobila.starac vujadin napisao:Razlika u težini potrošnji nije zanemarljiva uzimajući u obzir kategoriju vozila, nego je nasuprot tome velika. Prozivođači se ubijau od truda ne bi li skinuli po 50kg od ukupne težine vozila. Znam da Captur ima više mesta pozadi i veći prtljažnik i to je doborm delu vlasnika bitno. Prednosti Captura ne sporim, ali ni prednosti Clia ne treba relativizovati, pogotovu štu su sve u svemu bitnije nego što su prednosti Captura.
Što se tiče prednosti zbog klirensa u realnom životu prosečnom vozaču se one ukažu toliko retko da se one jedva mogu spomenuti kao neka prednost. Uz to Captur nema 4x4 pa njegova prednost u težim uslovima vožnje je limitirana samo na taj deo. U svim ostalim elementima vožnje pod otežanim uslovima upravo će bolje ponašanje na putu, manja težina, bolje perfomanse značiti više vozaču.
a dužinom od 4.120 mm tek je neznatno duži od Renaulta Clio (+6 cm), ali je zato primetno viši. Sa podom udaljenim od zemlje 20 cm znatno je sposobniji da se upusti u borbu sa visokim gradskim ivičnjacima i laganu vožnju izvan asfalta.