Zamena X5 - Cayman

Razne informacije u vezi kupovine automobila
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Zamena X5 - Cayman

Post od goblin »

Sta mislite koliko u zemeni mogu vredeti sledeci modeli i ko bi tu trebao koliko da doplati?

- BMW X5 3.0i (275KS), 2009g, 125.000km, amerikanac, uvezen nov u Srbiju, drugi vlasnik, odrzavan iskljucivo u ovlascenom servisu, vrhunsko stanje bez ulaganja, servisna knjizica, nove gume, dobra oprema, nehavarisan...
- Porsche Cayman S (3.400ccm - 295KS), 2006g, 96.000km, automatik, odlicno stanje i dobra oprema (nesto iznad proseka)
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Re: Zamena X5 - Cayman

Post od Mr.Rotor »

Uf mnogo teško za odrediti.

Inače lepo izgleda. http://www.polovniautomobili.com/putnic ... e-cayman-s

Mislim da možda ti treba da doplatiš koju hiljadarku...
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Lepo si pronasao o cemu se radi :thumbup:
Namerno u startu nisam hteo da odkrijem sve karte da bi procitao sto realnije procene/komentare.

Cuo sam se sa vlasnikom i trebamo da se nadjemo pocetkom oktobra da pogledamo auta uzivo i pokusamo da se dogovorimo.

Poredio sam malo cene na trzistu ali situacije je bas zbrkana i jako je tesko dati procenu (zato sam i otvorio temu). Svaki auto ima neke svoje prednosti, mane i specificnosti na nasem trzistu.
Posto ih u nasim oglasima prakticno i nema, jedini parametar mi je bio mobile.de, a tamo je situacija takva da kad ukucam sve bitne parametre cena je prakticno izjednacena 23-26.000eur.
Medjutim, zbog specificnosti naseg trzista, i jedan i drugi model su se javljali znatno jeftiniju medju polovnjacima.

Cayman ima prednost u kilometrazi, potrosnji i imidzu/atraktivnosti.
Medjutim, iako bi meni Cayman trenutno vise odgovara, mislim da na nasem trzistu X5 ima vise prednosti. Oni su kao novi kostali slicno, medjutim X5 je ipak mladji za 3 godine sto nije malo. Takodje je mnogo vece trziste potencijalnih kupaca za X5 nego za Caymana.
X5 ima jeftiniju registraciju, pa mogucnost ugradnje plina, daleko svestranija klasa (sve to itekako utice na prodaju u Srbiji). Cak i za kompenzaciju mnogo je lakse uvaljati X5 za neku robu ili kvadrate, nego Cayman-a. Pa onda period godine koji opet mnogo manje odgovara prodaji Caymana......

A s obzirom da se na globalnom trzistu njihove cene krecu prakticno identicno u ovim verzijama, a da X5 (po meni) ima realnih prednosti sto se tice prodaje na nasem trzistu, onda nekako logicno dolazim do zakljucka da bi u zameni X5 trebao da vredi cak i nesto vise.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ali cayman bi ti mogao da vozis kao auto za zezanje
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

To je druga stvar sto bi meni Cayman vise odgovarao zato sto vec posedujem vise automobila za sve potrebe.

Kada ih poredim u trgovackom smislu, onda iznosim realne prednosti i mane oba auta da bi sto realnije odredili vrednost. Tako da mislim da sam realan sto se toga tice.
Iskreno, ne bi bio spreman da mu doplatim apsolutno nista, ipak mi najvise smeta sto prelazim iz "luksuznog" SUV-a 2009g, u Wanna Bee Carreru 2006g (mozda grubo receno ali je tako).
Tako da mislim da je prodaja 9 godina starog Caymana veci problem nego prodaja X5 2009g kojem mogu da ubacim plin (samo radi lakse prodaje), a cene su im prakticno identicne na trzistu.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Iskreno, meni bi Cayman vrhunsko odgovarao iz mnogo razloga.

Posto vec posedujem A4 kao porodicni auto (iako uskoro planiram nabavku neceg ozbiljnijeg), nedvano sam kupio nov Mini za zenu i kao gradski auto, a Porsche mi je omiljeni brend i zelim da imam sportski auto u garazi.
Iako Cayman nije kompletno ispunjenje mojih zelje i smatram ga Wanna Bee Carrerom a tek Carrera bi 100% zadovoljina moje zelje, to ne znaci da je Cayman los auto (naprotiv) i da ja u njemu ne bi vrhunski uzivao u svemu sto nudi. Tako da bi u slucaju kupovine on ostao kod mene sve do nabavke Carrere a to moze biti i 3 godine...
Sledeci razlog zbog kojeg bi mi odgovarao ovaj Cayman je sto ga prakticno ne bi ni osetio sa ekonomske strane posto sam i X5 dobio u kompenzaciji u kojoj sam prakticno dobro prosao, pa bi Cayman na kraju ispao samo kao "rep" iz posla.

Medjutim sa druge strane uopste nisam toliko opcinjen da cu srljati da ga kupim. Ako se dogovorimo dogovorimo, ako nemamo zajednicki jezik da smo zdravo, ne bi ocajavo sekunda niti silio da ga pridobijem.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Skroz kapiram tvoju logiku i računicu ali pitanje šta očekuje vlasnik Caymana.

Verujem da ni on neće hteti ništa da ti doplati pa će ti biti najbolji dogovor ako bude auto za auto.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Sve zavisi iz koje je price vlasnik Caymana.
Ako mu se zuri za prodaju, ako hoce sto pre da dodje do love... onda mu X5 ipak vise odgovara i za dalju prodaju ili za neku drugu kompenzaciju gde ce ga lakse uvaljati nego Cayman koji je em tezi za prodaju, em dosta stariji, em dolazi period godine kada niko ne razmatra kupovinu Caymana.
Medjutim, ako se radi o vlasniku kojeg ne tangira previse to sto je Cayman tezak za prodaju i nije speman previse da saradjuje... onda smo u corsokaku sto se tice kombinacije.
Ali posto u startu prihvata X5 benzinac kao opciju za zamenu, deluje mi kao neko ko je "razuman".

Najiskrenije, kada bi imao Cayman koji sam vec izgustirao i zelim da ga prodam iz bilo kojeg razloga a svestan sam svih gore pomenutih cinjenica, trceci bi prihvatio 3 godine mladji X5 ako je zdrav i ne bi se bunio ni da doplatim koji hiljadarku. Cak i da mi nista ne treba ni takav X5, jednostavno bi sa njim lakse dalje trgovao.

U ovoj kombinaciji mene ni u ludilu ne interesuje da doplacujem ni 100eur. posto jednostavno i nije realno.
Moja ponuda ce ici ka tome da on meni nesto doplati ali cu biti spreman u krajnjem slucaju i ako me Cayman bas odusevi, da prihvatim zamenu kljuc za kljuc. Pa sta bude...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Biće dobro ako ga ubediš u tu tvoju logiku, koja funkcioniše na prvi pogled, ali si mnoge druge stvari relativizovao ili prenebregao. Sad, ako on nije svestan komparativnih prednosti svoje ponude dobro za tebe. Mene ne bi ubedio :)
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Nemoj tako izokola, temu sam bas i otvorio da bi procitao bas konkretne komentare, razloge i procene. Ja sam napisao konkretno koje su prednosti i mane i jednog i drugog modela.
X5:
- Mladji 3 godine (kao novi kostali priblizno isto)
- Jeftinija registracija
- Mogucnost ugradnje plina
- Vece trziste, veci broj potencijalnih kupaca
- Period godine koji vise odgovara prodaji X5
- Svestranija klasa auta
Cayman:
- Brend, imidz, dizajn
- Sportske performanse
- Kilometraza
Napisi konkretno sta sam to izostavio?

Mada u principu, kada se ukljuce svi parametri, njihova trzisna cena je stvarno identicna ali bukvalno. I ako bi tako gledali onda je realno da radimo zamenu kljuc za kljuc.
Mada mislim da ipak treba ukljuciti i parametre specificnog domaceg trzista.

Ako pogledas npr. X5 3.0d i 3.0i na evropskom trzistu (parametar mobile.de), onda je benzinac u startu skuplji za oko 3.000eur.
Medjutim, ako iste te automobile uporedis na nasem trzistu, onda je skroz obrnuta situacija i dizel je znacajno skuplji.

Isto tako su Cayman S automatik, 2006g, 100.000km i BMW X5 3.0i, 2009... na mobile.de prakticno izjednaceni, dok je veliko pitanje koje im se razlike pojavljuju na domacem trzistu posto ni jednog ni drugog modela prakticno nema u ponudi.
Tako da sam ja samo izneo neko svoje vidjenje trzista i koje prednosti i mane imaju oba automobila, i moj zakljucak jeste da je 3 godine mladji X5 laksi za prodaju i kombinaciju nego Cayman.

Naravno, dzabe sva ova prica ako vlasnik Caymana i ja ne nadjemo zajednicki interes u trgovini.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

kajman je automatik i to stare generacije i to bi mi bio glavni adut u snizavanju njegove cene tj. ja ga zbog toga ne bih razmatrao. A 2009 x5 3.0i sa takvom istorijom realna cena je 20-22k ako hoces da ga prodas u razumnom roku.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ne smeta meni sto je automatik, iako bi za caymana vise voleo da je ili manuelni ili neki savremeni automatik-pdk. A mislim da na osnovu toga i ne mogu spustati cenu.

Sto se tice prodaje X5, mislim da si napisao prejaku cenu. Danas u Srbiji prodati X5 3.0i 2009g mislim da je jako jako tesko i da je cena od 20.000eur bas plafon i jako tesko ostvariva, a o 22K ne bi trebalo ni razmisljati. Naravno, govorimo iskljucivo o kesu.
Vec u kombinacijama moze da se uvalja i 25K ako se tako namesti...

Medjutim, smatram da krstenica 9 godina starog Caymana u oktobru mesecu na nasim prostorima ne zvuci nista bolje - naprotiv.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ne uzimas u obzir vrstu ljudi koji kupuju oba automobila i zamenske modele.
Neko ko hoce cayman, nema mnogo da bira, to je najbolje sto moze da kupi, a neko ko hoce x5, ima dizel, ima i jace motore i sve, cak su i pozeljniji.
Neko ko kupuje suv, ne gleda da razbacuje pare na sve strane, nego uzima iz prakticnih razloga.
Neko ko uzima cayman, ne trazi razuman, jeftin ili praktican auto.
Takav covek verovatno ima jos jedan auto i ovo mu je zezalica.
X5 je amerikanac, ja ga ne bih ni razmatrao, cayman nije.

Sve ima svoje, ali cayman s je u ovom slucaju pozeljniji auto od americkog x5 3.0i.
Da je dizel i evropski model, tu ne bi bilo dileme, ali ovako, ja mislim da ces ti njemu morati da doplatis koju hiljadu.

U svakom slucaju mislim da bi trebao da kupis i probas taj cayman, jer je totalno drugaciji auto od carrere.
Carrera jeste ozbiljniji i brzi auto, ali mislim da je cayman zabavniji i to je faktor koji je barem meni, u toj klasi jako bitan, vise od brojki na papiru.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Stoji sve to, ali Cayman u na NASEM TRZISTU i dalje stoji veci problem godina proizvodnje a i sam broj potencijalnih kupaca u odnosu na X5.
Jednostavno mislim da ga je mnogo teze prodati, a posto su im evropske trzisne cene identicne ako na to dodam "domace parametre" opet ne mogu da zakljucim da je Cayman vredniji. Cak i kada bi se stavio u kozu vlasnika Caymana koji ga je izgustirao, imam istu sliku.

A sto mislis da je X5 tolika mana sto je amerikanac? Koja mu je konkretna zamerka?
Ovaj model je bas solidno opremljen, normalno se odrzava u ovlascenom servisu uz pristup svim podatcima, razlike u voznje prakticno nema... I moj bivsi S63AMG je bio amerikanac i nisam osetio razliku u bilo cemu.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Sto se tice samog Caymana, voleo bi da ga uzmem iako ne bi za njega doplatio ni cent pa i ako se ne dogovorimo da smo zdravo. Medjutim s obzirom da sam veliki fan Carrere koju sam i posedovao i vecinu verzija mnogo puta provozao... Caymana ipak ne mogu da posmatram sa tolikim odusevljenjem, vise bi ga gledao samo kao prelazno resenje do Carrere u kojem bi verovatno maksimalno uzivao...

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Odgovori