Zatamnjena stakla
Re: Zatamnjena stakla
Imao si fals atest, koji je izdat pre 15 god. za pojedinacno staklo. Odnosno to nije ni atest, vec je izfalsifikovano.
Dopunjen je zakon sto se stakala tice. Nista novo nema do 01.10.2016. Od tada ce ugradjivaci folija morati da dostavljaju folije na ispitivanje.
Do tada ne treba nista od dokumentacije osim saobracajne. Mi imamo uredjaj za merenje svetlosne propustljivosti, ima ga i AMSS. Problem je sto u Srbiji takav uredjaj ne moze da se etalonira, sto je obavezno za sva merila kojima se vrsi neka kontrola. Ako AMSS to bude radio onda ce raditi na foru, da se tako izrazim. Osim ako u zakonu ne propisu da merila ne moraju da budu etalonirana, sto je budalastina.
Verujem da ce se poostriti kontrola u narednim mesecima, ali koliko ce trajati to niko ne zna.
Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Dopunjen je zakon sto se stakala tice. Nista novo nema do 01.10.2016. Od tada ce ugradjivaci folija morati da dostavljaju folije na ispitivanje.
Do tada ne treba nista od dokumentacije osim saobracajne. Mi imamo uredjaj za merenje svetlosne propustljivosti, ima ga i AMSS. Problem je sto u Srbiji takav uredjaj ne moze da se etalonira, sto je obavezno za sva merila kojima se vrsi neka kontrola. Ako AMSS to bude radio onda ce raditi na foru, da se tako izrazim. Osim ako u zakonu ne propisu da merila ne moraju da budu etalonirana, sto je budalastina.
Verujem da ce se poostriti kontrola u narednim mesecima, ali koliko ce trajati to niko ne zna.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
I da, ako nije bilo izmena, za folije na staklima ne mogu da skinu tablice i isključe iz saobraćaja jer to ne spada u težu neispravnost.
Ako su menjali onda jbg.
Atesta ko što su rekli nema, a sem toga je dodatni problem stepen refleksije koji je takođe propisan, i da bi atest zaista to bio, morali bi da i to izmere.
A valjda neće akcija majku im...
Ako su menjali onda jbg.
Atesta ko što su rekli nema, a sem toga je dodatni problem stepen refleksije koji je takođe propisan, i da bi atest zaista to bio, morali bi da i to izmere.
A valjda neće akcija majku im...
Off: može etaloniranje da se uradi i van zemlje. Nisam siguran da AMSS-CMV i Vinča imaju oba merenja koja se traźe u obimu akreditacije.
S3
S3
Vinca nema uredjaj za merenje refleksije, ako se bude malo bolje definisao zakon nije problem da se kupi. Nama akreditaciono telo nije priznavalo neke strane sertifikate za uredjaj za merenje novoa zvuka i ultrazvucno merenje debljine. Na njihovom sajtu postoji spisak organizacija koje su akreditovane za etaloniranje u nasoj zemlji i toga se drze.
- Grujic
- Moderator
Znam da nije problem nabaviti uređaj, to samo samo rekao u smislu da oni atesti koje je kratko AMSS izdavao nisu validni jer mere samo zatamnjenost.
@Markoni zato sam i napisao "atest" znam da je obično sranje.
- stefankmn
- Pobednik Garaža - Kup takmičenja
- Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
- Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI
I sad sta je najbolje raditi kada nas zaustavi policija i krene ds smara o staklima ? Postoji li nesto cime se moze izbeci skidsnje folije ili slanje na tehbicki ili pisanje kazne ?
Da li reci u fazonu " cime ste vi ustanovili da su moja stakla previse zatamnjena" osim slobodna procena policajca ?
Da li reci u fazonu " cime ste vi ustanovili da su moja stakla previse zatamnjena" osim slobodna procena policajca ?
To i mene najvise interesuje.stefankmn napisao:I sad sta je najbolje raditi kada nas zaustavi policija i krene ds smara o staklima ? Postoji li nesto cime se moze izbeci skidsnje folije ili slanje na tehbicki ili pisanje kazne ?
Послато са m1 note уз помоћ Тапатока
Sve što može da uradi je da te pošalje na vanredni tehnički i to se ne može izbeći.
Ali meni niko nikada nije ni pomenuo folije.
Ali meni niko nikada nije ni pomenuo folije.
Pitanje je kada će krenuti. Samo to
- Mladen7
- Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon
Da nije strašno neozbiljno bilo bi smešno.
Država tj zakon je prvo zabranjivao zatamnjivanje stakala, pa su dozvolili (ono beše pre 4-5god), pa su izmislili ateste koji nemogu da se urade ustvari. Sada toliko prostora za razna tumačenja po pravilu znači slobodnu procenu-il što bi se reklo udri po muvi
Imam utisak da su hteli toliko da iskomlikuju ne bi uspeli, ali eto potpuni uspeh
Država tj zakon je prvo zabranjivao zatamnjivanje stakala, pa su dozvolili (ono beše pre 4-5god), pa su izmislili ateste koji nemogu da se urade ustvari. Sada toliko prostora za razna tumačenja po pravilu znači slobodnu procenu-il što bi se reklo udri po muvi

Imam utisak da su hteli toliko da iskomlikuju ne bi uspeli, ali eto potpuni uspeh

Cekajte, zar nije par godina bila neka akcija gde su terali ljude da skidaju folije na licu mesta da ih ne bi iskljucili iz saobracaja?
Poenta je da će kad se usvoji novi Pravilnik za godinu dana početi primena.
Predviđa se da same folije koje se stavljaju moraju da imaju atest (fabrički) + perforiraće se oznaka na njima dok su na staklima prilikom atesta (AMSS).
Stare folije će morati da se skidaju i stavljaju nove sa atestom + atestiranje folija na staklima.
Kineske folije bez atesta neće moći da se stavljaju na stakla, o atestiranju na staklima nema govora.
Ako sam ja dobro razumeo celu priču oko toga.
Predviđa se da same folije koje se stavljaju moraju da imaju atest (fabrički) + perforiraće se oznaka na njima dok su na staklima prilikom atesta (AMSS).
Stare folije će morati da se skidaju i stavljaju nove sa atestom + atestiranje folija na staklima.
Kineske folije bez atesta neće moći da se stavljaju na stakla, o atestiranju na staklima nema govora.
Ako sam ja dobro razumeo celu priču oko toga.
- Grujic
- Moderator
Sve je to ok osim momenta da neće dopustiti atest već postojeći folija.
A da će nas usrati sa dozvoljenim % tu nema dileme
A da će nas usrati sa dozvoljenim % tu nema dileme