Ivan napisao:Da nisam probao vise puta dizela od 200ks protiv benzinaca od 200ks pa da poverujem u neke ovde price, da stvar bude smesnija dizel odmice kako ulazi u obrtaje, a ne kontra
Uzbrdo je situacija jos izrazenija.
Послато са GT-N7100
ivane ozbiljan si decko, pa zasto pises bre ovo, kao da nismo pricali o tome
za pocetak, sto se tice klija 197 nikad u zivotu nece izbaciti 197ks na valjcima, pri tom mislim na snagu na radilici. u proseku izbacuje izmedju 180 i 185ks. onaj crveni sa klipova je krenuo sa 184... opet u vezi sa njim, kad smo malo diskutovali o nasem potezanju, i kad sam mu rekao da ti imas izmerenih 180 i kusur ks, ali na tocku, kaze covek "sta bih ja dao za to", a pri tome mu auto vec tuniran i izbacuje oko 210ks na radilici. sto ce reci da je nas duel bio otprilike 185ks vs recimo 210ks uz slicnu tezinu... tebi ako auto izbacuje preko 180ks na tocku, imas solidno preko 200ks realnim konja, ne fabricki deklarisanih... da ti budem iskren nesto se mislim da stvarim na te valjke kod vas u ns, cisto da vidim sta ce da kazu, da bar tu varijablu valjaka malo iskljucimo, posto je to jako klizav teren sa tim merenjima na razlicitim mestima...
drugo, a propo obrtaja ( a opet u vezi sa tim koliko koji motor pravi snage u kom rezimu ), mi smo krenuli sa nekih 70tak kmh, s tim sto sam ja bio u drugoj a ti u trecoj, tako su podeseni menjaci. ja sam na oko 5krpm sa nekih 140-150ks, ti si na ako se secam kako si mi rekao, negde 2500-2700... ako imas ijedan grafik sracunaj mu snagu na tim rpm pa ces videti da je jako slicna mojoj, kao i sto su auti 70-100 isli identicno. to sto si ti posle 100 odmakao u obrtajima nije efekat toga sto si uleteo u ne znam kakve obrtaje, vec efekat toga sto sam ja presaltao. u drugoj sam na 100-105 dostigao peak snage, tvoj auto je tu razvijao slicnu snagu, i onda posle saltanja ja padam na tipa 150ks i ti odlazis...posle je sledece tvoje saltanje u 4. i tu opet idemo slicno jer se ja priblizavam peaku snage a tebi ona pada zbog obrtaja, i onda ide moje saltanje itd itd
eto, to tako otprilike izgleda, a super bi bilo kad bi imao graf da sracunamo ks po obrtajima cisto da vidis koliko tu nema mistike nego je prosto, ks koja vuce tezinu auta i to je to...
ne znam kako je izgledalo sa ftj-om, tu je malo drugacija situacija zbog natpunjenog motora, drugaciji je razvoj snage i menjac je automatski, ali je opet krajnji efekat isti, auto sa boljim ks/kg odnosom ce biti brzi...
i taj 2.0tfsi ima vise varijanti od kojih nijedna ne izbacuje deklarisanu snagu na valjcima, a i izmedju sebe imaju po 10tak ks razlike, i pri tom je golf tezi od punta, ne znam ko je imao saputnike i koliko...
i na kraju, to sto pricas za obrtaje kod tebe konkretno stoji jer ti je motor daleko od stock, remapiran je i sigurno se na 5000rpm ne ponasa kao stock motor. u dizele se nesto i ne razumem ali verujem da ih ima vise koji ni ne mogu da zavrte preko 5000rpm od onih koji mogu, uz opet diskutabilan efekat...