U gornjim citatima ima više pitanja koja bi zahtevala podrobnija, odnosno detaljnija objašnjenja (npr. indeks viskoznosti nekog mineralnog ulja može biti vrlo visok a da to ne znači da je ono odgovarajuće za motor - primer je LHM ulje).
Kada budem imao vremena da obrazložim potanko - to ću i učiniti.
Inače sam govorio o primerima koji važe za motore kod kojih nema ograda da je gradacija 5W-30 preporučena samo za određeni period već kod onih kod kojih je celogodišnje preporučena. Čak šta više, sve je više motora kojima je samo ta i preporučena, ali je to druga priča (o dizelima sa FAP).
Najlkaše i najbrže mi je da ti odgovorim na donje pitanje .
ljubitelj napisao:
Ne znam da li bi se ti usudio da koristis 5w30 u nekom turbo benzincu pa i dizelu leti sa temperaturom vazduha koja je 43 stepena na primer a vozis auto pod opterecenjem, recimo pun gas.
Ja ne bih, ja bih ostao na 5w40 sa kojim imam odlicna iskustva. Inace, da dozvoljeno je prema uputstvu koriscenje 5w30 ulja ali pise jasno samo u prolecnim uslovima, do 30 stepeni temp vazduha.
Ne da bih se usudio, nego nakon upotrebe preporučenog 5W-40 ulja za svoj motor (1,4 HDi, turbo dizel 2006. prešao nepoznatu kilometražu ne manje od 300,000 km - preporučena ulja prema onom što piše na haubi su ACEA A3/B3 - ACEA A5/B5, API SL/CF) - već dva žarka leta po najvećim beogradskim gužvama koristim ulje koje zadovoljava ACEA C2, odnosno koje je među najtanjim uljima iz 5W-30 gradacije.
Laboratorijska anlaiza tog ulja iz mog motora, nakon 8000 km je dole, inače se teralo do 15000. Obratiti pažnju na nisku količinu Fe koja govori o tome koliko takvo ulje štiti ili ne štiti motor, između ostalog.
Sadašnje ulje u motoru (dakle druga izmena sa njim) je to isto, i od aprila do sada je prošlo nešto više od 7000 km, a teraće se do 15000 km, kada će se najverovatnije ponoviti njegova analiza.
Usput, i po crnogorskim gudurama za vreme vrućina sa četvoro saputnika nešto mu nije smetalo.
Najprostije rečeno - ne pada mi na pamet da se vraćam na 40ice, jer se za taj auto odnosno motor, i način na koji se eksploatiše - sasvim adekvatno pokazalo konkretno ulje i pri temperaturama višim od 40 C.