Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Fotografija

Post od grujicd »

To su na žalost suprotni zahtevi. Što veći zum raspon to je objektiv optički lošiji. Naročito ti standardni 18-xxx objektivi sa malim blendama nisu ništa posebno. Na D5100 sam dugo koristio 18-105 i sem toga što ima dobar raspon nikad nisam bio zadovoljan tim slikama. Prima malo svetla, oštrina nije ništa posebno, detalji su "musavi"... Takav zum ili 18-200 ili 18-300 bi preporučio samo ako je apsolutno neophodno da moraš da pokriješ raspon bez menjanja objektiva, a kvalitet slike nije preterano bitan. Završićeš sa 100 korektnih slika i nijednom odličnom. Bar u tehničkom smislu. U umetničko-kreativnom smislu možeš da napraviš odličnu sliku sa bilo čime.

Trenutno mi je primarni objektiv Sigma 17-50 sa f2.8. To je već ok, imaš i low light i bokeh i sada ga radije koristim od 50mm prajma, ali ni on nije rešenje za sve. Kombinujem ga sa Sigmom 70-200mm f2.8 kad snimam dečije sportsko-umetničke aktivnosti u salama, a na moru sam rado koristio i Nikon 50-200mm iako ima malu blendu - sasvim solidan bokeh kad si u gornjem opsegu zuma.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

grujicd napisao:To su na žalost suprotni zahtevi. Što veći zum raspon to je objektiv optički lošiji. Naročito ti standardni 18-xxx objektivi sa malim blendama nisu ništa posebno.
:plusone:

Tako nekako s tim budzet staklima. Ali zato kad nisam pao u nesvest kad sam video sta radi C 24-70L mkII izgubio sam se :o

https://www.flickr.com/photos/131752913 ... 462450669/

bez ostrenja u ps
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

grujicd napisao:To su na žalost suprotni zahtevi. Što veći zum raspon to je objektiv optički lošiji. Naročito ti standardni 18-xxx objektivi sa malim blendama nisu ništa posebno. Na D5100 sam dugo koristio 18-105 i sem toga što ima dobar raspon nikad nisam bio zadovoljan tim slikama. Prima malo svetla, oštrina nije ništa posebno, detalji su "musavi"... Takav zum ili 18-200 ili 18-300 bi preporučio samo ako je apsolutno neophodno da moraš da pokriješ raspon bez menjanja objektiva, a kvalitet slike nije preterano bitan. Završićeš sa 100 korektnih slika i nijednom odličnom. Bar u tehničkom smislu. U umetničko-kreativnom smislu možeš da napraviš odličnu sliku sa bilo čime.

Trenutno mi je primarni objektiv Sigma 17-50 sa f2.8. To je već ok, imaš i low light i bokeh i sada ga radije koristim od 50mm prajma, ali ni on nije rešenje za sve. Kombinujem ga sa Sigmom 70-200mm f2.8 kad snimam dečije sportsko-umetničke aktivnosti u salama, a na moru sam rado koristio i Nikon 50-200mm iako ima malu blendu - sasvim solidan bokeh kad si u gornjem opsegu zuma.
Hvala za odgovor, kakav objektiv bi preporucujio za landscape fotografije?
Zoom i nije mi toliko bitan, Tamrona sam uzeo zato sto je jeftino bilo. A i nemoram bas pokriti 18-300.
Volio bi neki objektiv da imam za landscape a da je sto vise koristan za druge scenarije, mislim koliko je to moguce naravno.

35icu recimo koristim za slikanje auta i ljude i slicno, znaci objekte, ali za landscape mi nije nesto. Budzet mi je do jedno 400-450€
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Neki UWA za pejsaze. Mislim da su nikonovi skupi, ali imas sigmu 10-20, tokinu od 11mm...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ovaj Sigma 17-50mm f2.8 za DX format je za preporuku i u tom budžetu je. To je od prilike ekvivalentno sa 20-70mm na FX telima. E sad, to nisu baš landscape objektivi, što kaže Scuderija tu je bolje neki UWA. Možeš ti i ovako da spajaš više slika, i to je opcija samo je veće cimanje.

Evo jedna slika, večernji pogled na Podgoricu sa Trijebač brda, ISO 6400, 17mm, f/2.8, 1/50s:

Slika
image url
Korisnikov avatar
stefankmn
Pobednik Garaža - Kup takmičenja
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Post od stefankmn »

Scuderia / ovaj 24-70 jel on moze na nikon ? Kako to ide?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Može, samo je glup raspon za DX senzor. To je objektiv za FX.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Hvala vam na odgovorima! Bas cu youtubovati par tih objektiva sto ste naveli pa vidjeti sta kazu, pa cemo vidjeti sta bude :) Hvala
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Da to je fullframe staklo, al' ne znam jel C ide na N i da li N ima takvu alternativu, verovatno da da. Mada preskupo je, oko 2k evra ja mislim.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Svi imaju objektive u tom opsegu. Imaju ih i 3rd party, Sigma, Tamron.

Nikon ima više varijanti. Ja imam stari 24-85/2.8-4, odličan fulfrejm staklić, a poprilično kompaktan i lagan za raspon. Ništa od toga ne koristim.

Što se landscape tiče, meni UWA nije tu mnogo koristan bio - jeste ponekad, ali ne uvek. Najčešće je sasvim dovoljno FF ekvivalentnih 24-35, pa i uže. Zavisi šta se slika. UWA je odličan za urban i event.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

nidza napisao:Svi imaju objektive u tom opsegu. Imaju ih i 3rd party, Sigma, Tamron.
Pretpostavljam, ali ne znam da li su opticki kao C? Verovatno jesu, ali nisam pratio, ovaj C je egal s prajmovima. Ja sam stvarno bio u soku kada sam video i to tek ove godine da jedan zoom moze biti toliko dobar.

Sto se landscapea tice u sustini mogu i 17-18mm uraditi posao na cropu, mada ja volim krivljenje perspektive i te ultrasiroke.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Naravno.

Odavno su svi optički više nego dovoljno dobri za 99% potreba, nego su fotografi počeli da preteruju sa zahtevima. Postoje enormne ambicije u pogledu tehničkih karakteristika opreme, a da ih pitaš koji će im - pojma nemaju. Bolje da vežbaju kako da naprave dobru fotografiju. Slika i prilika modernog potrošačkog društva: shut up and take my money.

Ostatak od 1% stvarno ume da iskoristi svaki napredak.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Slazem se. ;)
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Scuderia napisao:
grujicd napisao:To su na žalost suprotni zahtevi. Što veći zum raspon to je objektiv optički lošiji. Naročito ti standardni 18-xxx objektivi sa malim blendama nisu ništa posebno.
:plusone:

Tako nekako s tim budzet staklima. Ali zato kad nisam pao u nesvest kad sam video sta radi C 24-70L mkII izgubio sam se :o

https://www.flickr.com/photos/131752913 ... 462450669/

bez ostrenja u ps
Ostar jeste, ali odavno nisam video ovako gadan bokeh, pogotovo na tako skupom staklu.

Bajker i ja samo okidali iz zezanja nesto pre par dana sa 55mm f1,8 i to je majka mara za ove fotografije (odnosi se na bokeh)

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Praviš mi zazubice opet. 28, 55, još 135.

Tapatalk
Odgovori