Konačno sve što nas zanima na jednom mestu:
1. Michelin Primacy 3
2. Goodyear Vector 4Season Gen-2
3. Michelin CrossClimate
4. Continental WinterContact TS850
Rezultat? Svako će se pronaći u skladu sa potrebama i mogućnostima. Dakle, ništa novo
Pre bih uzeo kvalitetne zimske i vozio ih celu godinu, najnovije generacije su se jako primakle letnjim kada je toplo, a bolje pri niskim temperaturama i za sneg neprikosnovene.
Jedina mana novijih kvalitetnih zimskih je sto se brze trose pri vecim temperaturama, a sa ukupno 5000km godisnje ni to nije problem.
Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56
nemam problem uvek sam najsporiji
Meni uvek izbija oci ogroooomna razlika leti na 20-25 izmedju AS i letnje. I to je verovatno jedini i najvazniji razlog da su one meni na dalekom stapu jos uvek.
Mogu misliti kako je na 35-40.
novi: 96 km/h - 8 km/h pri 18 stepeni C
letnja 36,2 m, zimska 42.9 m, 4S 41.6 m, CC 36.9 m
Razlika za 4S je 11.5% ili 5.4 m
Razlika za CC je 2% ili 0.7 m
Koliko često se koči sa 96 km/h na 8 km/h?
Mene više brine što za CC nema podataka za ponašanje na snegu, osim da može da se krene/stane na uzbrdici/nizbrdici.
Ako se ne izlazi iz grada nikada, da kažemo da je to OK za naše uslove (ne UK), i onda je CC dobar izbor.
GY 4S Gen2 je bolji izbor za one koji bar malo voze po snegu.
@schonenk
Sve su vrhunske uzeli, nije poređena ni prosečna AS.
Poslednja izmena od Heinz u 15 Okt 2015, 09:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Ivan napisao:Pre bih uzeo kvalitetne zimske i vozio ih celu godinu, najnovije generacije su se jako primakle letnjim kada je toplo, a bolje pri niskim temperaturama i za sneg neprikosnovene.
Jedina mana novijih kvalitetnih zimskih je sto se brze trose pri vecim temperaturama, a sa ukupno 5000km godisnje ni to nije problem.
Послато са GT-N7100
Ne slazem se, upravo iz razloga koji si naveo. Zimska guma rapidnije na toplim temparaturama menja hem. sastav. Vrlo brzo bi pocela da se drobi, a ne ravnomerno trosi, dok bi zimi imala drastican pad performansi.
Sve su vrhunske uzeli, nije poređena ni prosečna AS.
Koliko imas na trzistu AS guma? Pogotovo sto doskora je bilo GY pa ostali svetlosnim godinama iza. Ove gume su jos odlicne s obzirom da konkurencija ne postoji. Kod letnjih guma se veliki broj proizvodjaca kolje da izvuce max performansi u letnjim uslovima.
Novi broj AutoBild prenosi rezultate testa. Dimenzija je 195/65 R15, za razliku od onog prethodnog sa http://www.tyrereviews.co.uk koji je rađen sa 205/55 R16.
Ja ću da navedem samo neke za zimsku, GY 4S Gen2, CC i letnju.
ok. onda ja ipak odustajem od CrossClimate.
Izgleda je ona super za leto i suvo, ali kako kod nas ima sve vise kisnih dana, a vece su sanse za rizicne situacije i losu vidljivost po kisi i snegu, onda je bolji GoodYear 4s koji cu da uzmem ipak.
A leti cu da pazim jer po lepom vremenu ipak moze da se vidi ispred i reaguje na vreme
Opusteno, ovo su merenja u ekstremnim situacijama. Razlike su u realnim okolnostima mnogo manje.
Pogledaj samo cifre za kocenje sa 100 do 0. Koliko automobila moze da zakoci ispod 40m pri toj brzini? I sta ces sada, kupiti bolji automobil, bolje kocnice, birati abrazivnost asfalta?
Mnogo je faktora koji uticu na vozne karakteristike, pa izmedju ostalog i starost gume, dubina sare i slicno.
Ne treba se u toj meri zaludjivati ovim testovima, koji su prilicna apstrakcija. Vozim prilicno agilno i za 25 k km sam imao samo jednu kriticnu situaciju pre neki dan i to cisto sopstvenom gluposcu, najmanje zbog guma.
griswold napisao:ok. onda ja ipak odustajem od CrossClimate.
Izgleda je ona super za leto i suvo, ali kako kod nas ima sve vise kisnih dana, a vece su sanse za rizicne situacije i losu vidljivost po kisi i snegu, onda je bolji GoodYear 4s koji cu da uzmem ipak.
A leti cu da pazim jer po lepom vremenu ipak moze da se vidi ispred i reaguje na vreme
A vidiš mene je ovo opet opredelilo baš za CC. Jer koliko vidim slabije su na snegu od zimskih i vrhunskih AS al isto tako imaju duplo bolju trakciju po snegu od letnjih i gotovo duplo kraći zaustavni put od letnjih na snegu. Na suvom i toplom su opet bolje od prethodne dve a takvih dana u godini procentualno ima najviše. Meni je recimo dovoljno da ta guma bude funkcionalna po snegu odnosno u ovom slučaju duplo funkcionalnija od letnje i približno funkcionalna koliko zimska i AS (vrhunske!, ja sam do sada recimo vozio na prosečnim zimskim gumama i pitanje je kakvi bi rezulati bili u poređenju sa njima) jer ti kažeš leti kada je vedro i bolja preglednost lakše ti je da vodiš računa, a meni je opet lakše da te dve nedelje (kumulativno) koliko plafon kod nas u Vojvodini bude snega i kada ja inače ređe i sporije vozim budem malo oprezniji nego da 7 meseci koliko je suvog i toplog vremena i kada ja putujem na sto strana ja vodim računa hoću li istrošiti gumu, hoću li stati, koliko će trošiti, koliko če biti bučne i sl. A takođe ovo su i ekstremi koji se namerno tako testiraju baš da bi se pokazala razlika koju većina možda u zavisnosti od stila vožnje ne bi nikada ni primetila.
Što se odluke o kupovini tiče, vrtimo se u krug koliko vidim.
Najbolje je postaviti prioritete na osnovu načina na koji će se koristiti gume i vozilo tokom nekoliko sezona, i po tome odlučiti.
Pretpostavljam da za Vojvodinu (isključivo) od CC ne treba bolji pneumatik.
Ja se još premišljam jer po BG vozim dosta po brdima i neočišćenim ulicama (ako ima snega, ako ga nema onda ovo nije validno).
GY Gen2 je skup, i sve sam bliži kupovini zimskih guma srednje klase (pošto već imam drugi set felni). U tom slučaju neću razmišljati o tome da li je ulica zaledila ili je napadalo 10 cm snega, da li ću ići na neku planinu ili ne u narednih nekoliko godina, a svakako neću voziti na limitima. Još kad se pogleda kako izgleda Gen2, a kako prava letnja guma, a leti se najviše vozi...
Razlika u ceni će da ode na letnje gume i to bi bilo to. Biće dodatni problem tegliti točkove, svakako.