Da malo parafraziram Zeiss=Mercedes dakle kupis Mece a on nema npr. klimu
Ipak dosta puta brzina AF odredjuje da li ces nesto u nekom momentu uhvatiti u kadar, dok ga ti rucno izostris ode voz.
Ovo je portretni objektiv a ne akcioni definitivno, dakle objekat slikanja mora biti statican sto se tice razdaljine od fotografa.
Trebalo bi reći Merc bez klime u Saudijskoj Arabiji.
Jedan Samyang može čovek da istoleriše bez AF jer imaju izuzetna stakla po pristupačnim cenama. Ne bi me čudilo da neki Korejanci ili Kinezi prave ova stakla, pa Zeiss i kompanija puknu logo zbog poreza na budale.
Deco, mnogo su vas razmazili ovi tehno gadžeti.
Iskreno, kome treba AF, na objektivu kome na skali posle 2m počinje beskonačno? Samo da ga još više platite? Pri tom, po Bajkeru, portretni.
Za Mitakon Speedmaster 135mm nemam podatak da li je AF. Uvek se plasim ovako piltkog DoF na portretnom objektivu po gotovo ako se povede prica o tome sta ce od lica da ostane u fokusu vs. Da li cu imati dovoljno svetla (u eri Sonyjevih ISO baba roga)
Loxia 21mm je odvratno skupa. Ista opticka formula za Canon i Nikon sa AF je 300 $ vise. Sva Zeiss stakla i Vojiti se odavno ne rade u DE i A vec u Cosini, Japan. I to nije nikakva tajna. Pitanje je sta kuca zeli da joj fabrika napravi. Cosina moze da radi i donju klasu stakala kao i vrhunska stakla, zavisi koliko je narucilac spreman da plati.
Meni licno, AF u opste ne treba, ali sam morao da reagujem na cifru od 1500$.
Samyang, Rokinon i Bower ne razgovaraju sa telom, pa sem sto nedostaju EXIF podaci, jos je gore sto ne moze da se koristi izuzetni Sony magnifier vec Focus Peaking koji je smrad pogotovo na velikoj blendi.
U toliko su Zeiss i tri nova Vojita zanimljiviji jer ovaj problem ne postoji.
U buducnosti nam svakako idu novi Tamroni sa finom optikom za manje novce i svakako nova Sony stakla koja ce koristiti dosta zacina iz Zeiss kuhinje.
Uvreda za mozak je objektiv bez AF za ovolike pare.
Probao sam sve varijante MF. Nikon još ima najbolju stvar za portret, a zove se focus trap, ili focus priority. Pritisneš okidač ali ne slika dok nije fokus pogođen. Završava posao za portret savršeno, ali nije za akciju.
Problem sa a6000 i A7 je sto nema upustva za upotrebu. Tela su napakovana mogucnostima, ali se stelovanja ne mogu naci cak ni u meniju vec u podmenijima za odredjena stelovanja gde ih u snu ne bi trazio.
Preostaje kopanje po tutorijalima i iskustvima drugih korisnika na netu. Ovo uzimam kao najveci propust Sonyja. Utrpati cuda, mogucnosti, i podesavanja u aparat a ne objasniti vlasniku kako to da izvuce iz njega..... Jednostavno nemam komentar.
Zanimljivo, malo pre je Sony najavio 70-400 4-5,6 u E mountu.
Ko je pricao da nema stakala za A seriju, evo ovih dana svega od 10mm do 400mm.
Ja sam to koristio ranije na filmašima (više Zenita i Canon AE-1) i bio sam i više nego zadovoljan. Kad se naučiš i navikneš raditi sa time bude to vrlo brzo i precizno, a eventualne sitne greškice pri fokusiraju uglavnom ispegla polje dubinske oštrine.