Motorna ulja
Re: Motorna ulja
Pise na pakovanju koja je vrsta ulja a pise i norma APi ili ACEA koja je ispunjena kao i pojedinih proizvodjaca.
To sto pise u deklaracijama i dobije se na testovima nije psiholosko vec stvarno stanje. Da nije tako mnogo motora bi bilo na otpadima.
Sustina je da se kvalitet proverava i ne znaci da je ulje 5w30 kvalitetnije od ulja 5w40 iz razloga sto je redje. Pitao sam te u cemu se ogleda taj pojam "kvalitetnije je redje" koji si naveo.
Ti mozes da verujes da je tako, praksa kao i uputstva proizvodjaca vozila kazu da nije tako jednostavno.
Ponavljam, viskozitet ulja pri 100C nije merilo za poredjenje kvaliteta. Ima sijaset drugih radnih parametara kojima se ulje definise kvalitativni nivo.
To sto pise u deklaracijama i dobije se na testovima nije psiholosko vec stvarno stanje. Da nije tako mnogo motora bi bilo na otpadima.
Sustina je da se kvalitet proverava i ne znaci da je ulje 5w30 kvalitetnije od ulja 5w40 iz razloga sto je redje. Pitao sam te u cemu se ogleda taj pojam "kvalitetnije je redje" koji si naveo.
Ti mozes da verujes da je tako, praksa kao i uputstva proizvodjaca vozila kazu da nije tako jednostavno.
Ponavljam, viskozitet ulja pri 100C nije merilo za poredjenje kvaliteta. Ima sijaset drugih radnih parametara kojima se ulje definise kvalitativni nivo.
@DS9: da li postoje bilo kakve posledice pri upotrebi ulja projektovanom za motor sa DPF, gde je DPF izbačen iz sistema? Moj subjektivan utisak je da je Selenia 5w-30 PE za klasu bolje ulje od Selenie WR 5w-40, koja je samo jednom prilikom bila u motoru otkad sam ja vlasnik ovog automobila.
nema problema, kontra ne bi bilo OK, ovako samo bez brige
Sad Nidzo ne moras da kupujes takvo ulje, low saps, nego mozes i "stariju" varijantu. Ustedeces neki dinar 

Znam da ne moram, ali moj utisak je da je skuplje ulje za klasu bolje. Ako ništa drugo, manja frikcija znači manju potrošnju, a ušteda je veća od uštede u ceni jeftinijeg ulja na tu kilometražu.
Tapatalk
Tapatalk
Ne mora da znaci da je skuplje bolje, a pogotovo ne kod nas 
Jednostavno nije redak slucaj, da zbog pojave ogromnog broja novih automobila koji traze low saps, jednostavno dignu cenu tog ulja, iako je proizvodnja i realna cena kostanja manja nego nekog drugog ...
Lupam, ne kazem da je tako, samo navodim hipoteticki i pokazujem da cenu odredjuju ekonomisti, a ne inzenjeri

Jednostavno nije redak slucaj, da zbog pojave ogromnog broja novih automobila koji traze low saps, jednostavno dignu cenu tog ulja, iako je proizvodnja i realna cena kostanja manja nego nekog drugog ...
Lupam, ne kazem da je tako, samo navodim hipoteticki i pokazujem da cenu odredjuju ekonomisti, a ne inzenjeri

Ja nisam verovao da se kopiraju ulja i pune ambalaze ko zna cime.
Pre nekog vremena svratim u neku prodavnicu auto delova vidim selenia racing u metalnoj kantici od 1l. Razmisljam se da li da kupim da mi se nadje medjutim nisam mogao to da vucaram i ne uzeh. Juce svratim do generalnog uvoznika i prodavac mi kaze da se selenia nikad nije ni prodavala u pakovanju od litar vec samo od 2l.
Pre nekog vremena svratim u neku prodavnicu auto delova vidim selenia racing u metalnoj kantici od 1l. Razmisljam se da li da kupim da mi se nadje medjutim nisam mogao to da vucaram i ne uzeh. Juce svratim do generalnog uvoznika i prodavac mi kaze da se selenia nikad nije ni prodavala u pakovanju od litar vec samo od 2l.
Upravo tako (ukratko).
Čisto lično, moj motor 1.4 hdi, iako nema dpf - podmazuje se uljem koje je razvijeno za isti takav (i slične) sa dpf.
Generalno uzevši, motori/dizeli koji nemaju dpf bi mogli (ne računajući striktne proizvođačke norme) da se podmazuju sa uljem koje zadovoljova i ACEA A3/B4.
Što se moje lične preference tiče (prvenstveno zbog načina eksploatacije tog vozila) - ja biram ona koja mogu da zadovolje i ACEA A5/B5, a odličan kompromis mogu da budu ulja koja zadovoljavaju ACEA C3 (kako kome odgovara - 5W-40 ili 5W-30 gradacija).
Čisto lično, moj motor 1.4 hdi, iako nema dpf - podmazuje se uljem koje je razvijeno za isti takav (i slične) sa dpf.
Generalno uzevši, motori/dizeli koji nemaju dpf bi mogli (ne računajući striktne proizvođačke norme) da se podmazuju sa uljem koje zadovoljova i ACEA A3/B4.
Što se moje lične preference tiče (prvenstveno zbog načina eksploatacije tog vozila) - ja biram ona koja mogu da zadovolje i ACEA A5/B5, a odličan kompromis mogu da budu ulja koja zadovoljavaju ACEA C3 (kako kome odgovara - 5W-40 ili 5W-30 gradacija).
http://www.arcs.org.rs/forum/viewtopic.php?f=13&t=58690Ralee napisao:Ja nisam verovao da se kopiraju ulja i pune ambalaze ko zna cime.
Zanimljivo, valjda zbog tradicionalnog prisustva Fiata na Balkanu, on ima popriličnu cenu pa je izgleda meka za muljanje koliko i drugi najskuplji. Dakle, nabavka samo od zvaničnog distributera za Petronas.
- Cp6uH
- Pridružio se: 28 Jan 2013, 13:50
- Garaža: Toyota Corolla TSn
- Kontakt:
Mobil 1 0w40 New Life kupljen u Francuskoj i ovde ima drugu boju i miris, a i pakovanje se razlikuje 5l FR 4l istočno evropsko
- GJSenna
- Pridružio se: 18 Nov 2013, 19:20
- Garaža: Volvo S60 II, Audi A3 1.8T, bicikl...
Ja sam kupovao Castrol u Srbiji i nisam primetio nikakvu razliku sa ovim kupljenim u Svedskoj ali to ja kao lajik, a sta se u motoru desava to ne znam.
Zamerku koju sam primetio je krivo zalepljena nalepnica..
@BS9
Lazerway ulje nema u Svedskoj u prodaji na netu kao ni u lokalnim radnjama.
Zamerku koju sam primetio je krivo zalepljena nalepnica..

@BS9
@ds9: na linku skorz desno je moja kantica 
Malpre svratio u Lav Auto u Krusevackoj, cisto da uporedim, prodavac mi pored metalne od 2l ponudio i plasticnu ambalazu od 1litar, kaze da su krenuli da uvoze pakovanje od 1litar, prosle nedelje. Pa ko je ovde lud.

Malpre svratio u Lav Auto u Krusevackoj, cisto da uporedim, prodavac mi pored metalne od 2l ponudio i plasticnu ambalazu od 1litar, kaze da su krenuli da uvoze pakovanje od 1litar, prosle nedelje. Pa ko je ovde lud.
Ne znam sa Seleniu, ali mogu da ispricam iskustvo sa Mobil uljem.
Naime Mobil ulje uvozi Plattner. Oni uvoze pakovanja od 4l. I kazu da se za nase trziste ne pravi pakovanje od 5l, odnosno ako ga nadjem u prodaji, znaci da je neka crna berza.
Bilo ko drugi da hoce isto da uvozi Mobil, ne bi trebalo da moze da uveze kanticu od 5l ovde, nego isto kao i oni 4l.
Sad sta je tu istina, a sta ne, nemam pojma.
Naime Mobil ulje uvozi Plattner. Oni uvoze pakovanja od 4l. I kazu da se za nase trziste ne pravi pakovanje od 5l, odnosno ako ga nadjem u prodaji, znaci da je neka crna berza.
Bilo ko drugi da hoce isto da uvozi Mobil, ne bi trebalo da moze da uveze kanticu od 5l ovde, nego isto kao i oni 4l.
Sad sta je tu istina, a sta ne, nemam pojma.
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Samo kod plattnera uzimam ulje, mobil 1 esp za superba i eni i-sint za GPa.
Послато са GT-N7100
Послато са GT-N7100
Hm, stvarno me čudi.GJSenna napisao:
Je l` ne može ništa da se sazna preko njihovog švedskog sajta?
https://www.statoil.se/sv_SE/pg13323471 ... rivat.html
ili odavde https://www.facebook.com/statoilsverige
Pumpe?
Kad već ovo poslednje pomenuh, čije se sve pumpe nalaze po Švedskoj?