Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Letnje gume

Post od Saša »

Meni ove Conti nisu nikad klizale (sem zimi :D), a i kako da kližu sa Puntovih slabašnih 60 konjića i 70-80 km/h koliko ga najčešće lagano vozim? :D Generalno sam jako zadovoljan sa njima, do sada sam prešao preko 80.000 a još imaju šare, odnosno nisu došle do graničnika. Realno, priznajem, bile za zamenu još pre nekih 5 ili 10.000 km, ali čekam proleće pa će ići novi set (verovatno ću opet staviti Continental). :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa upravo tako. Svako prema svom budzetu i da tako kazem: stilu voznje :) kupuje ono sto misli da mu je ok. Naravno uvek je pametno poslusati sta drugi ljudi imaju da kazu o svemu tome.

I u saobracaju nikad brzina nije bila direktan problem, nego kontrola te brzine :)
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Energy Saver (nepunu godinu star) mi je šlajfovao kad sam stigao na more i sa glavnog puta krenuo prvom uzbrdo putićem do vikendice. Kiša je pljuštala a sam putić nije asfaltni već betonski od onog njihovog belog kamena. Jeste da mi je gepek bio pun i da je težište bilo pozadi al opet neprijatno sam se iznenadio. Iz trećeg puta sam uspeo da krenem.

edit:iskopah sliku uspona

Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Da pogadjam, prednji pogon?

Ocekivano je da proklizava sa svakom gumom na takvom usponu u tim uslovima, tako opterecen prema opisu auto se uzbrdo vozi u rikverc...ako je prednji pogon to su vec granicni uslovi.

Jos ako je rastresita podloga tipa sljunak tek je onda mala sansa pokrenuti takav auto bez proklizavanja po mokrom na usponu.

Dodatno, na moru je cesto situacija da kisa na put povlaci sa sobom krecnjak. Takav je kanjon Morace gde ne moze da se hoda leti na putu po kisi koliko je klizavo. Pogotovu ona prva kisa na suv asfalt.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

dag81 napisao:
Sto se polemike tice, ja sam stava neka kupi ko sta voli i moze, ko hoce savet neka poslusa, ko nece neka kupi sta misli da valja.
Upravo to, kad sam pročitao da i ti i Ivančo pljujete Syneris, automatski sam odustao od nje i merkam Savu. Možda bude i nešto bolje, proleće je daleko :)
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Pa kad je realno. Isti nama rabat i na Savu i na Tigar ali to ne m9gu svi shvatiti. I ma Dunlop i na Michelin itd
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

dag81 napisao: Ovo sto pise ljubitelj za Saver 2(tj e3a koja se zove saver ili misli na Saver+), jednostavno me dovodi do zakljucka da tu gumu nije vozio ni malcice ostrije, nije skretalo...na 30c. Jer guma cvili i pri skretanju sa semafora u ulicu kad upekne.
A zar @ljubitelju ne vozis Savu adapto ili sam pobrkao da si pisao ti.
Tu gumu vozim toliko "blago" da voznju ne moze da isprati 95% automobila na putu po planinskim krivinama, na 30C. da ne bude zabune. Ja volim krivine i nimalo ne stedim gume i tada obozavam da vozim do limita koji omogucava put.
Michelin ta Saver guma nije nikakav premium, prosecna guma koja odlicno radi posao za koji je namenjena, za GT automobilslu primenu na duzim kilometrazama upotrebe.

Ovaj moj set savera se verovatno nece vise koristiti sledece leto zbog same starosti a istrosena je sara jedva do pola. Mogu i da premerim sutra bas ako ima zanimanja.

Ipak si delimicno pobrkao, konkretni auto vozim leti Michelin Saver a moram da pogledam koja je tacna oznaka, a zimi Sava Eskimo S3+, sve su dimenzije 195/65-15. Michelin je made in Italy mada mislim da to nije razlog sto ne ispustaju cudne zvuke pri skretanju.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

ljubitelj napisao:Da pogadjam, prednji pogon?

Ocekivano je da proklizava sa svakom gumom na takvom usponu u tim uslovima, tako opterecen prema opisu auto se uzbrdo vozi u rikverc...ako je prednji pogon to su vec granicni uslovi.

Jos ako je rastresita podloga tipa sljunak tek je onda mala sansa pokrenuti takav auto bez proklizavanja po mokrom na usponu.

Dodatno, na moru je cesto situacija da kisa na put povlaci sa sobom krecnjak. Takav je kanjon Morace gde ne moze da se hoda leti na putu po kisi koliko je klizavo. Pogotovu ona prva kisa na suv asfalt.

Tu dobra, ili bolje da kazem ispravna guma ne sme da kliza, sem ako nema sljunka po asfaltu. Koji moguce da je voda nanela, ako je bila jaka kisa.

Ali da, zadnji pogon ce jos lakse da istera, tu nema dileme.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Okreneš auto u rikverc i isteraš za sekund. :D

TT
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Samo premijum guma ne mora u rikverc :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Igrao sam se sa auticem na daljinski.

Zadnji pogon. Kada vozis napred i pritisnes za nazad, sto je i kocnica, onda zausta i krene u rikverc, ali proklizava po laminati.

Obrnuto, ako vozis nazad i pritisnes za napred, golim okom tesko primetno da ima, ako i ima, proklizavanja.

Zadnji pogon je majka janja, leti po suvom, u pustinji, kabriolet :)
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Grujo RT kako su menjali smesu da traje su zeznuli nesto, cini mi se. Prve serije RTa su bile vrh a nista specijalno krace nisu trajale.Mada 16ka je ok sa trajnoscu, ne znam da li su i nju dirali.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Da li je neko negde u onim silnim testovima koje smo postaljavali, nasao perfomanse gume, neki grafikon u zavisnosti od starosti, odnosno dubine sare?

Npr. koji trenutak je optimalan za zamenu gume? Na 4mm i 4 godine, sta pre nastupi?
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

nikaragva napisao:
ljubitelj napisao:Da pogadjam, prednji pogon?

Tu dobra, ili bolje da kazem ispravna guma ne sme da kliza, sem ako nema sljunka po asfaltu. Koji moguce da je voda nanela, ako je bila jaka kisa.

Ali da, zadnji pogon ce jos lakse da istera, tu nema dileme.
Voleo bih da vidim jedan auto sa prednjim pogonom, sa punim gepekom, na ovakvom usponu, po mokrom za koji postoji ta kako kazes ispravna guma sa kojom nece proklizati pri polasku.

Mislim da takva super guma nije izmisljena, i nece jos dugo decenija.

Ne racunam gume sa ekserima koje bi ovde pomogle.

Za konkretnu situaciju, glavni razlog za proklizavanje je prednji pogon kao takav. Nema sta da dovoljno pritiska gumu na podlogu...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Poenta je i sto na svakoj uzbrdici se menja teziste vozila pa tako ono koje ima prednji pogon manja ce tezina pritiskati sa tocka na podlogu, jos ako je ta podloga glaca + voda ako je kisa i svi su uslovi tu za proklizavanje pogotovo ako kreces iz mesta na usponu.
Slika
Odgovori