Porsche Macan

Noviteti i razne vesti iz auto-industrije
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Porsche Macan

Post od goblin »

@NexT
Kod A4, Allroad ili karavan, potpuno svejedno, nude identican prostor koji je bolji nego kod limuzine ali opet komfor na zadnjoj klupi ostaje problematican.
Ali nekome i taj A4 apsolutno zavrsava posao i nema nikakvih primedbi na prljaznik, tako da se slazem sa Floyd-om da sve zavisi od potreba.
Ja samo znam da u A4 ne mogu da spakujem ni jedna decija kolica (ona velika sto se koriste prve godine) ako ih ne rasklapam na dva dela, a cak i onda pored toh kolica u gepek ne moze vise da stane od jedne male sportske torbe i to je to. Iskreno, meni to nije ni blizu dovoljno da se pakujem za porodicni put, nismo mogli ni sa jednim detetom a kamoli sada sa dvoje od kojih je jedno beba.
Upravo iz tih razloga za sledeci auto gledam A6 Allroad ili nesto iz SUV klase, a u obe verijante bi isao i krovni kofer dodatno.

A Macana sam bas detaljno zagledao i probao, tako da vrlo dobro znam da to jednostavno nije porodicni automobil za zahtevne klijente a neko ko kupuje Porsche i daje toliku lovu, naravno da ne prihvata kompromise i da je zahtevan.
Medjutim za mladjeg momka/devojku bez porodice, koji ce taj auto koristiti u najzahtevnijoj varijanti da ode na more/skijanje sa devojkom/momkom ili 3-4 clanom ekipom, taj auto ce itekako zavrsiti posao. A sa druge strane ima vrhunski brend, vrhunski dizajn i atraktivnost, odlicne performanse...
Ili za zenu koja ce sa njim razvoziti decu, ici u nabavku, otici sa drugaricama na neki vikend, voziti krace medjugradske relacije... a ujedno atraktivan vrhunski auto, pun pogodak!
Ali za coveka kome treba auto koji ce koristiti za posao, ici na duza putovanja +1.000km u jednom pravcu u cugu, koristiti ga kao porodicni auto za 3-4 clanu porodicu eventualno sa bebom, sa kojim ce ici na zimovanje i tegliti svu opremu... itekako ce osecati poteskoce sa komforom i ponudom prostora za novac koji daje.

Da mi zena nije bila zaljubljena u Mini i da sam imao u planu da potrosim mnogo vise novca, upravo bi Macan ili Evok bili glavni pikovi za njen auto. Isto kao sto bi sutra sinu kada bude punoletan ciljao upravo ovakve automobile, i to bi bio bas sami vrh u obe varijante.
Dok za mene Macan nikada ne bi bio u opciji, posto mi jednostavno ne odgovara.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nemam ni najmanju želju da deci kupujem nešto od 300+ KS. A sigurno ne kao prvi auto.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

7footer napisao: Ne bih generalizovao po godinama, ali rekao bih da je ovo auto za samce, momka i devojku (ili parove koje nemaju ili ne žele decu) i jednostavno za ljude nižeg rasta kojima je nepotreban veći model, uključujući i porodice.
Mladi ljudi da ga voze da, ali verovatno oni u 30-im. Mlađi teško da ga ranije mogu priuštiti, eventualno što rekoste ako nije poklon od roditelja (ne računam fudbalere i slične ali oni svakako kupuju ekskluzivnija auta od Poršea).

Uopšteno, ne razumem sav taj hype oko Porsche SUV-ova. Stariji fanovi i dalje priznaju samo 911, ali očigledno je ogroman broj onih koji se lepe na bedž...
Meni lično Cayenne ružnjikav. Pozadi ružan, s boka se vidi da je u pitanju Touareg, jedino mi je od napred lep. Beš mi sve ako novi Santa Fe ne izgleda bolje. Ovaj manji još nisam video uživo, solidan mi je na slikama ali solidan mi je i Q5.
S obzirom da su u osnovi Volksvageni, smatram da im je cena prenaduvana.
A najgore mi je od svega što je original (Touareg) verovatno i lepši od Cayenna...
Pozdrav
Apsolutno se slazem sa boldovanim. Upravo je to ciljna grupa o cemu sam i pisao.
Njega kupuju ljudi koji jednostavno nemaju potrebe za vecim i ozbiljnijim autom a to obicno znaci da nemaju viseclanu porodicu, da nemaju naviku dalekih putovanja sa autom, da nemaju takav posao gde im je potreban robusniji i komforniji auto....

Sto se tice Porsche-a i SUV klase, generalno se slazem sa tobom. I ja prvi smatram da je jedini pravi Porsche samo 911 (ne racunam hiper klasu). Ja cak idem toliko daleko u svojim stavovima da su mi cak i Boxter i Cayman samo Wanna Bee ili Low Cost - Carrera (znam da se mnogi ne slazu).
Isto smatram da je uvodzenje dizel agregata skrnavljenje brenda......
Medjutim, postoji druga strana medalje. Zaljubljenici u brend Porsche koji vec poseduju 911, a dolaze u fazu zivota gde im je potrebna limuzina ili SUV, nisu imali drugog izbora nego da prelaze kod drugih proizvodjaca. Tako da im ova ponuda samo prosiruje mogucnost da i u drugim klasama uzivaju u "pravom" Porsche-u. A ono sto je pozitivno jeste da se Porsche nije obrukao ni u jednoj klasi, jednostavno gde god se pojavio ili je bio ravnopravan konkurent premijum modelima ili je dominirao, sto je jako vazno.
Evo ja prvi koji ne gledam blagonaklono na Porscheove poteze koje sam pomenuo, vrlo rado bi posedovao Cayenne Diesel S V8 TDI (382KS) i cak mislim da bi to sada bio idealan auto za moje potrebe.
Sto se tice dizajna, ima diskutabilnih resenja (pogotovo kod Panamere), medjutim na restilizovanom Cayennu nemam nikakve zamerke, vrhunski SUV u svakom pogledu.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

grujicd napisao:Nemam ni najmanju želju da deci kupujem nešto od 300+ KS. A sigurno ne kao prvi auto.
Zasto mora +300?
Ima Macan od 250KS koji uz 4x4 pogon uopste ne spada u nikakve jurilice, ako si na to mislio.

Inace ja drugacije razmisljam (mozda nisam upravu). Bas cu gledati da im ne kupujem slabasne automobile. Jednostavno neka za volanom imaju dovoljno snage koja itekako moze da zatreba. A ja cu biti taj koji je zaduzen da od njih izvucem maksimum sto se tice vozackog umeca i vaspitanja, tako da od njih napravim dobre vozace. To je delako bitnije od bilo kakvih ogranicavanja, posto losem vozacu ili budali nije potrebno ni vise od 50KS da napravi cirkus, dok obratno moze i sa 18 godina da upravlja sa 400KS bez problema.

Ja bas imam zacrtanu zelju da kad sin postane punoletan vec imamo u garazi 911 (bice mnooogooo ranije svakako :mrgreen: ) koji cemo obojica koristiti, i apsolutno mu ne bi branio da vec odmah nakon punoletsta i polaganja koristi takav auto za sta god pozeli... Naravno, preduslov je da ja procenim da je sposoban da ga vozi i da je dovoljno normalan da ne napravi neku glupost.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Gobline,

srusio si sneska gotovo svim porodicnim ljudima u Srbiji, bar 99% njih ne vozi SUV ili karavan E segmenta i upravo zbog toga se njihove porodice pate :(
Stvarno, obicno se slazem sa tobom ali sada preterujes, reci da D segment SUV nije koncipiran kao auto da zadovolji potrebe porodicnog coveka je cak i smesno.

Ljudi u karavanu D segmenta dovezu tonu robe na pijacu a po tebi je to auto malih gabarita da zadovolji cetvoroclanu porodicu, malo realnosti nije na odmet. Ja nisam pristalica ni teorija "na more se islo i sa ficom", islo se ali sigurno da nije prijatno iskustvo. To je isto kao da ja sada kazem da smo nas petorica isli na put do Budimpeste mojim BMW-om i da tvrdim da to nije problem, mislim meni stvarno nije bio problem ali ovima na zadnjoj klupi jeste i treba biti svestan nekih ogranicenja.

Sa druge strane naravno da auto sa vise prostora olaksava to putovanje ali ako pogledas u Evropi vecina "prosecnih" porodica ima derivate C ili D segmenta, bilo da govorimo SUV-ovima, mini-vanovima, limuzinama ili hatchback-ovima. Pominjali su drugi u temi i opciju da se za to jedno/dva putovanja godisnje uzme i krovni kofer tako da u toj varijanti i jedan recimo Ford Focus postaje sasvim ok auto za potrebe jedne porodice, ko je spreman na kompromis - snaci ce se :)
Pitanje je koliko porodica zapravo ide u tom formatu sa 4 clana na more, recimo da se vec u osnovnoj skoli dete pocne da ide na more/skijanje preko skole, tinejdzerima tek nije zanimljivo sa mamom i tatom. Neke porodice na odmor idu i avionom i tu im nije presudan prtljaznik njihovog vozila, zive ljudi na razlicite nacine, nemamo svi iste potrebe i prohteve.

Ja razumem da si ti Gobline dosao u zivotu do jednog nivoa da ne moras da trpis kompromise, iako to cinis vozeci A4 (ovo su tvoje izjave), ali razumi da vecina ljudi ipak cini neki kompromis u zivotu i pokusava da zadovolji svoje realne potrebe. 90% ljudi na ovom forumu sigurno da bi se sutalo u dupe da moze sebi da priusti auto klase, da ne kazem cene, jednog novog Macana, za vecinu nas bi to bio kvantni pomak u odnosu na sadasnje automobile.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Goblin smatra da postoje neka skoro univerzalna pravila u svemu, a konkretno za kola to znači da žena/ćerka treba da voze mini/ficu/mali suv/nešto slično mini što im se dopada, sin srednji suv/a5/seriju 4 (dizel naravno, benzincu skače potrošnja kad se potrošnja kad se gazi :D), muž pasat/octaviu za posao preko dana, x5/ml/rr za glavni auto + jedan sportski auto. I da je to ideal kojem svi treba da teže
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Risto,
kapiram ja sta ti hoces da kazes, ali zar mislis da je kupac Macana koji izdvaja za auto 70-100.000e spreman na kompromise?
Rekao bi da nije u vecini slucajeva i upravo zbog toga ga kupuju ljudi kojima jednostavno nije ni potreban veci i izobiljniji auto (npr Cayenne) a to su dobro situirani najcesce mladji ljudi koji jos nemaju porodice sa decom, isto tako uspesne zene, sportisti, ljudi koji imaju mogucnost da poseduju vise luksuznih automobila za sve potrebe, deca i zene situiranih ljudi.... Za tu grupaciju ovaj auto je ful fuleva ali i dalje mislim da neko ko izdvaja toliko novac ipak ocekuje veci komfor ako ce taj auto koristiti i za porodicna putovanja i za duze puteve, kada vec znamo sta sve ima u ponudi a da je realno bolje i pogodnije za takve potrebe...

Sto se mene tice, apsolutno je tacno da se "patim" u A4 sto se tice ponude prostora. Ja sam to napisao vise puta i nema foliranja. Kad ja morem pored svog auta da se snalazim sa autom iz firme da bi poveo porodicu na zimovanje, kad ne mogu u svoj auto normalno da spakujem jedna decija kolica, kad iza mene ne moze normalno da sedi odrasla osoba... a pritom sam auto platio oko 60K, naravno da nisam zadovoljan sa ponudom prostora i naravno da cu sledeci auto prilagoditi svojim potrebama i necu praviti iste greske.
To ne znaci da je A4 los auto (naprotiv) vec samo da nije prilagodjen mojim potrebama i da sam promasio klasu prilikom kupovine, cista moja greska.
Pa eto sutra da uskocim u Macana imao bi iste probleme i kako bi mogao da kazem da sam zadovoljan sa takvim autom iako se radi o vrhunskoj masini.
A vrlo dobro znam da se moje potrebe i nevike nista WOW ne razlikuju od drugih porodica, vidim sta sve ljudi nose i kako putuju posto uvek putujemo u drustvu i eto mogu da kazem da Macan ne bi zadovoljio potrebe 90% porodica (u smislu gabarita, nista drugo) sa kojima se druzimo. Ima tu porodica koje se voze i u znatno jeftinijim automobilima od Macana ali su im pragodljivija nego da imaju Macana, tako da nije stvar samo u ceni...

Ne mozemo realno diskutovati o Macanu a posmatrati ga sa stanovistva prosecnog kupca u Srbiji. O njemu treba diskutovati realno naspram trzista kojem je i namenjen, zato namerno i ne uzimam za parametar nase okruzenje.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

stefanan napisao:Goblin smatra da postoje neka skoro univerzalna pravila u svemu, a konkretno za kola to znači da žena/ćerka treba da voze mini/ficu/mali suv/nešto slično mini što im se dopada, sin srednji suv/a5/seriju 4 (dizel naravno, benzincu skače potrošnja kad se potrošnja kad se gazi :D), muž pasat/octaviu za posao preko dana, x5/ml/rr za glavni auto + jedan sportski auto. I da je to ideal kojem svi treba da teže
Ne postoje univerzalna pravila u svemu ali itekako postoje standardni koje ljudi ocekuju u odredjenim stadijumima i zivotnom (kada zasnujes porodicu, dobijes decu, krenes da se bavis nekim aktivnostima/hobi...) i ekonomskom/statusnom (ako dodjes u situaciju da mozes i zelis da odvojis za auto 60-80-100K, vec imas iskustva sa luksuznijim automobilima, ljudi iz tvog okruzenja voze takve automobile, vrlo dobro poznajes sve prednosti iz licnog iskustva...), i poslovnom (kada zbog posla moras da prelazis po 30-50.000km godisnje, cesto u cugu vozis ture preko 1.000km, moras na poslovne sastanke da se pojavis u dobrom autu, pocnes da cenis sto visi komfor...).

Tako da nisu iste potrebe nekome sa 25-30 godina ko nije ozenjen i nema decu, radi kancelariski posao koji mu nije daleko od kuce, na more ide avionom, ne voli da skija i ne ide na planinu... takav kupac i pored toga sto moze imati love, nema potrebu za vecim autom o Macana i sa njim bi bio prezadovoljan u svakom smislu.
Sa druge strane, neko ko je ozenjen, ima 2-3 dece, zbog prirode posla mnogo putuje kolima, svake godine celu porodicu vodi na zimovanje mozda i vise puta i generalno dosta putuje sa porodicom kolima... a pritom ima mogucnosti da vozi kakav oce auto... takvom kupcu Macan sigurno nece zadovoljiti potrebe i verovatno ce gledati X5/Cayenne ako vec zeli da ostane u SUV segmentu ili neku luksuznu limuzinu (a ni tu sigurno nece gledati A4 vec nesto komfornije).

E sada, sta ce pored toga voziti zena ili deca i hoce li imati vise automobila u garazi, da li zanima neki sportski auto za svoju dusu... to su vec individualne stvari.

EDIT by mod: Slanje više uzastopnih poruka nije dozvoljeno. Postoji dugme Slika ako je nešto izostavljeno u prvobitnoj poruci (izmena je moguća 30 minuta od prvobitnog slanja poruke). Slanjem više odgovora zaredom tema se razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

goblin napisao: Veliki SUV je potreban kao glavni porodicni auto kada se ide na dalja putovanja, kada muz ide na dalji poslovni put (logicno da ce se komfornije na duzi put voziti u Cayennu nego u Macanu):

A sta ako zena ide na poslovni put? Evo moja zena poslovno putuje mnogo vise od mene?

Pravite celu nauku, a lepo je Porsche sam objavio (da ne kopam gde) da su im ciljana grupa za Macana muskarci bez dece izmedju 30-45 god (zato sto mladji nemaju para).
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pa to je i logivno, mislim da gadjaju isti segment, kao i premium D, to jest 3,C,A4.
Sve ostalo moze, ali postoji grupacija ljudi kod kojih je najveca verovatnoca da ce da pazare tu klasu i obicno tako i bude.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Laki021 napisao:A sta ako zena ide na poslovni put? Evo moja zena poslovno putuje mnogo vise od mene?

Pravite celu nauku, a lepo je Porsche sam objavio (da ne kopam gde) da su im ciljana grupa za Macana muskarci bez dece izmedju 30-45 god (zato sto mladji nemaju para).
Šta napravi zapad od srpskog domaćina. Žena bre treba da sedi kući i mesi pitu... kakva poslovna putovanja :D

Inače ne kontam zašto u Macanu ne mogu komforno da se prevoze deca :zbunjen:

Svakako ima dve isofix tačke, što znači da je proizvođač predvideo i tu mogućnost. Koriste ljudi i Golfa kao porodični auto... zapravo ta klasa se i najviše koristi.

Što se mene tiče, svako treba da kupi onaj auto koji mu odgovara ili mu se sviđa ali je bzv reći da je D segment nefunkcionalan.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Poslednja izmena od Floyd u 06 Nov 2015, 13:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pa naravno da mogu, kao i odrasli, kao i u C klasi, ali to nije ciljana grupa kupaca, nije ka tome orijentisan auto.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Gepek od 500l nije kompakt nikako.
Možda je kompakt za premium SUV :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Malo back to topic:

Izasao je Macan GTS, moze vec da se poruci i konfiguratori su online.

http://truckyeah.jalopnik.com/the-2017- ... ogle.ch%2F

Prvo sam mislio da GTS nece imati smisla, jer je fora da je cenovna razlika iuzmedju S i Turbo iako na pocetku poprilicna, ako se oba modela momacki konfigurisu (da budu ono sto treba da budu), ta razlika se istopi na samo oko 10 000. Ovo onda uz kasniju vecu prodajnu vrednost Turbo modela obesmisljava S model. Mislio sam da ako izmedju uguraju GTS koji ce biti izmedju i sa cenom nece biti smisla.

Medjutim, GTS dobro konfigurisan je jeftiniji od isto konfigurisanog S (tek sad S nema smisla), te je oko 15 000 jeftiniji od Turaba sa vrlo vrlo bliskim performansama, nesto je slabiji 360 vs 400, ali i nesto laksi pa je razlika u performansama zaista mala. Pride GTS standardno ima nesto nize teziste cak i od Turba pa se verovatno cak ponasa i okretnije na putu, sve u svemu sada je GTS moguce najinteresantniji model.

Inace rekoh vec, sam vozac u Cayennu i Macanu ima skoro isto mesta, iza njega veca razlika.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Xepoj87 napisao:Pa naravno da mogu, kao i odrasli, kao i u C klasi, ali to nije ciljana grupa kupaca, nije ka tome orijentisan auto.

Sent from my Sony
Ne znam kako oni određuju ciljnu grupu ali SUV (neka je i kompakt) i samci mi nikako ne idu zajedno. Ajde da neko kaže da Mercedes sa C kupeom cilja na takve kupce ili BMW sa serijom 4 ali Macan je ipak ozbiljan auto iako je kraći od 5m :)

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Odgovori