Razrada motora kod novih vozila

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Razrada motora kod novih vozila

Post od maxer »

Prema uputstvu Ford-a (koje sam u slobodnoj interpretaciji) izneo ovde , dug put do mora (uglavnom vožnja konstantnom brzinom u jednom tj. najvišem stepenu prenosa) pogrešan način da se motor razgradi (možda i krajnje nepoželjan).

Znači potrebno je prvih 1500km voziti automobil na sledeći način:
- sa što češćom promenom brzine kretanja vozila (izbegavajući vožnju pri kojoj će se motor vrteti u visokim obrtajima, znači ne prelaziti ~3500-4000 obrtaja);
- sa što češćom promenom kroz sve stepene prenosa, pritom izbegavajući upotrebu viših stepena prenosa pri nižim obrtajima;
- izbegavati dugotrajniju vožnju u najvišem stepenu prenosa (misli se na vožnju na dužim relacijama po magistralnim i auto-putevima);
U prevodu na realnu situaciju: gradska vožnja je u stvari idealna da se postignu ovi ciljevi do privih 1500km.

Kada prođe ovaj period, postepeno podizati broj obrtaja motora pri svakom ubrzanju (u svakom stepenu prenosa), uz povremene izlete do maksimalnog broja obrtaja, kao i krajnju brzinu kojom vozimo vozilo (znam da je to nespojivo sa propisima o ograničenju brzine na različitim vrstama puteva ali oni su naveli kako bi bilo idealno raditi) - tako da bi posle pređenih 5000km. bozilo moralo sa lakoćom dostići i kretati se (ne predugo) svojom fabrički deklarisanom maksimalnom brzinom.

:understand:
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Re: NEW Hyundai i30 1,6 GLS / 130ks

Post od sasa lbg »

Komplikujete za razradom novog motora..
jednostavno u prvih 1000 km treba voziti nezno jer tad se i razradjuje a posle 1500-2000 km kako pozelis.

Nulti servis sigurno nemaju predvidjen al ja bih ga odradio uvek na novom automobilu.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

EDIT by mod: Ne citirati poruku neposredno iznad. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!

Bravo! Gledam ovo i ne mogu da verujem koja se nauka razvila o razradi motora. Po fordu bi trebalo zivot da podredim automobilu i da budem njegov rob umesto on moj. :rofl:
Kad je kupljena Octavia, na pitanje za razradu motora rekli su samo prvih 1000 km lagane voznje do 3000RPM, a posle sve normalno.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Kad sam kupio Hondu, rekli su mi "gas do daske". :kezo:
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Ja nisam razradjivao motor uopste, vozio normalno od starta i vec 250.000km fercera ki satic.

Najnovijim motorima je apsolutno nepotrebna bila kakava razrada. Vozi kako treba, ovo je fenomenalan auto :)
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Razradjivanje prvih X km je danas uglavnom vezano za vesanje / kocnice / ostalu mehaniku da "legne" kako treba, a mnogo manje za motor.

Nije to Lada da ide na dotezanje posle prvih 500 km :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Delija ti kao vozis elektromobil :loool:
Korisnikov avatar
RINGE
Reactions:
Pridružio se: 06 Jun 2012, 08:52
Garaža: Suzuki SX4 GS

Post od RINGE »

Meni su prilikom kupovine rekli da nema potrebe motor da se razradjuje. Iz salona su mi rekli vozi kako hoces. Manual kaze isto

Prvih 1500 KM sam vozio umereno, sad vozim kako sam navikao.

Nulti servis ne postoji
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Razrada motora kod novih vozila

Post od trojanac »

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ja sam čitao ovaj članak pre nego što je Fabia stigla kod nas, i našao još nekoliko tekstova na internetu koje govore to isto, u prvih 1000km sam ga par puta razvukao do 4-5k obrtaja, posle sve češće, ali tek kada je drugi put promenjeno ulje dobio se osećaj kao da je sve "leglo" gde treba. Osetno je postao uglađeniji rad motora, što je bilo primetno kod TSI-ja koji apsolutno ne proizvodi nikakve vibracije u leru a i jako je tih, da radi vidi se samo po obrtaljci.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

RINGE napisao: Nulti servis ne postoji
Kako bre ne postoji?? Meni su na novom Boxsteru radili nulti jula 2008. cim je uvezen i to je uredno zapisano u servisnu. Za BMW X3 mi je covek iz Deltinog servisa obecao da ce ga uraditi istog dana kad auto stigne kako bih odmah nakon carinjenja mogao da ga preuzmem.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

To je dekonzervacija, skidanje najlona, odbojnika i drugih zaštita, smanjivanje pritiska u gumama, na nekim kolima lepljenje bočnih lasjni, pranje karoserije i.t.d. Nema tu nekog ozbiljnijeg posla, koliko mi je poznato. Prosto, pripreme kola za mušteriju.
Korisnikov avatar
RINGE
Reactions:
Pridružio se: 06 Jun 2012, 08:52
Garaža: Suzuki SX4 GS

Post od RINGE »

@texonija

Da budem jasniji, ne postoji za moj auto. Prvi servis posle kupovine mi je na 15k
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Nulti servis se pre radio na kolima na 1000-2000km, tj. menajno je ulje zbog potencijalnih opiljaka u motoru. Sada to više ne postoji, već se auto samo dekonzervira kao što je Sloba i naveo.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Bas na Hyundai-u se to radi na 7,5k, znaci nije bas da ne postoji. :)
Odgovori