Ko vozi 80 i defanzivno,njemu je i 70-80ks ok, jer se drasticna razlika u smazi oseti u ubrzanju 80-100. Ko voli i da obidje ponekad neki auto van grada i vozi malo brzi tempo od ogranicenja tu je vec problem sa malo konja i atmo motorom.
@Saša
I ti moraš da shvatiš da je osećaj snage, na srednjim obrtajima, neuporedivo izraženiji kod današnjih dizela, spram benzinaca, naročito atmo. benzinaca.
Pre hdi-ja od 110 ks imao sam Ševi Cruz benzinac od 115 ks. Osećaj snage(obrtni moment) je tako prisutan kod dizela da svako poredjenje bespremetno.
I ja sam mislio, ranije, da ljudi preteruju u današnjim zahtevima za snažnim motorima. Pa ja sam davno, Kadetom GSI od 115 ks, šibao samo tako, ali taj auto je imao nepunu tonu težine. Sad bez 1.3T se ne priča.
Kad se ovde govori o "dovoljnoj" ili "zadovoljavajućoj" snazi motora svako ima svoju priču. Vozio sam, kao student, Spačeka od 11 ks, na Frušku Goru. I uživao.
A dok sam predhodnih godina, svakog vikenda išao u Srem, smučilo mi se šaltanje menjačem na Cruzu.
Tih 86 turbo-benzin konja u Golfu (Oktaviji) je malo, tj. biće malo kad zafali u preticanju, ili usponu. Neko će reći da da se primerenom vožnjom to može redukovati, ali kad ti zatreba, potrebnih (poželjnih) konja NEMA.
Zato nikom ne savetujem kupovini kola sa "nazovi" osnovnim ili početnom snagom motora. Uvek postoji mimimum-optimum-maksimum.
Poslednja izmena od aviator u 22 Nov 2015, 23:25, izmenjeno 1 put ukupno.
Ali ovo je turbo motor. Za običnu vožnju sasvim lepo ide, ništa gore od bar 60% automobila na našim putevima. Ortak ga ima, ide sasvim lepo. Po njegovim rečima startniji je nego Corsa 1,4 koju je prethodno imao.
U prikazu tog automobila napisao sam pre 2god da jedan od best-buy auta, verovatno je i sad u tom cenovnom rangu novih kola.
Naravno svako gleda prema svojim potrebama željama i mogućnostima, ali da je kanta, nije.
Pravda za golfa
Ja kapiram da je čoveku sasvim dovoljan taj golf...
Malo ste otišli u ekstrem sa gledištima, da je situacija takva ja bih prvi sto puta izginuo do sada kad iz klija sednem u fokusa koji je sporiji od tog golfa... Jbg, prilagodiš se onome šta voziš i bićeš bezbedan. Nije svaki dan trka svaki metar niti se uvek i svuda mora preteći po svaku cenu...
Pa jbg, kad nema dovoljno konja - onda nema, voziš strpljivo iza kamiona do prvog zgodnog mesta da možeš obići i to je to. Mislim, ne znam šta hoćete da kažete čoveku - nemoj taj 1.2 TSi već uzmi (bar) 1.6 TDi a čovek se možda nateže da nekako uzme i taj prvi. Ili, da možda kupi nekog polovnjaka sa dovoljno konja umesto novog Golfa sa osnovnim motorom, jel mu to preporučujete?
Ma preteruje se kao i uvek u ovakvim temama. Evo ja danas ceo dan vozio ćaletov 406, 2. 0hdi 90 konja. Mislim da ima malo vise Nm u odnosu na 1.2tsi,ali je sigurno dosta teži, tako da je u ukupnim performansi a golf bolji. Bio sam medju brzima u saobraćaju a nisam prešao 3000 obrtaja. Ćale ga vozi godinama i kaže da mu tek nakon 120 zafali snage.
Oseti se da je tromiji auto ponekad, ali za svaki dan to je zanemarljivo osim ako pre toga neko nije vozio auto od 150+ konja i još voli da vozi rizično
Ja ipak verujem fabrici da je čak i taj najslabiji motor sasvim dovoljan za sve situacije normalne vožnje (a moje sopstveno iskustvo ide tome u prilog). Ko hoće da jurca - neka lepo uzme nešto još jače i bolje.