nikaragva napisao:@ljubitelj
Nemoj z...i sa tim terminima težina, masa i sila, kao da smo mi išli u gimnaziju pa nemamo pojma šta to znači

Znaš valjda dobro šta je težište nekog tela i kako to utiče na njegovu stabilnost i težnju da zadrži svoj smer kretanja.
Ali ako ne znaš: zamisli da imaš na velikom radnom stolu peglu koja je pokretna na baterije i čašu za vino koja je takođe pokretna. Pretpostavimo da je čaša dovoljno velika, ili da je puna žive, pa da bude iste mase kao pegla.
Ako se oba tela jednom prema drugom kreću brzinom od 80km/h, šta misliš ko će koga izvrnuti prilikom sudara?
Hvala, znam sta je teziste. Nisam ga ni pominjao pri poredjenju vec samo masu a onda si ti ubacio teziste da bi opovrgao uticaj mase ili umanjio uticaj mase, Jel tako?
Teziste ima uticaja takodje, ali najvise ima raspored sila pri sudaru a to znaci ugao pod kojim se sudar dogadja.
SUV ne mora nuzno da ima visoko teziste i ne mora da se prevrce.
Vec prilicno dugo SUV se ne prave kao kamioneti sa izgledom auta, niti Volvo SUV niti BMW SUV niti gomila drugih se ne razlikuje u konstrukciji od Astre, Golfa ili bilo kojeg drugog auta po izgledu/ obliku,
Pegla veca vs pegla manja ili pegla manja vs flasa veca horizontalna, evo zamisljam kao pribliznija simulacija i ne znam.
Ti pricas kao da je SUV autobus na sprat
nikaragva napisao:A pa ovde vec razgovaramo u visestruko vecim masama.
Koji slucaj?
BMW3 i Volvo XC90 nemaju visetruku razlicku u masama, kao ni drugi modeli drugih proizvodjaca.
Volvo auto vs Volvo kamion. S obzirom da Volvo auto se u praksi pokazao da se ne deformise kabina verovatnoca je da ce pri sudaru auto biti odbacen sa putanje kretanja i zavrsiti negde van puta.
Sta bi bilo zavisi od slucaja do slucaja.
Uglavnom Volvo auto vs kamion ili Volvo auto vs voz su poznate situacije iz prakse u kojima je vozac u Volvu preziveo sudar uz naravno povrede. Ili Tojote.
Ali naravno veca sansa za prezivljavanje i manji uticaj na povredjivanje se dogodi vozacima kamiona ili lokomotive.
Mozda je voz dobar primer uticaja mase na promenu stanja kretanja.
Ja sam imao direktan bocni sudar sa nepokretnom preprekom, slican ili malo gori od onih na testovima i mogu iz prve ruke da opisem posledice po kretanje tela, osecaj i slicno sto dozivljava putnik. A izasao sam na nogama samostalno iz auta, nepovredjen fizicki.