Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Dozvoljava Nemacka dvojno drzavljanstvo, ali kada imas vec drzavljanstvo EU clanice ili Svajcarske, a ima i jos par izuzetaka. A sto se dijalekata tice, dobro kazes, kada se slusa svajcarski ili austrijski nemacki (a ko zna koliko jos dijalekata ima po celoj DE) skroz je drugaciji akcenat nego hochdeutsch koji se kod nas npr. uci u skolama. Mislim da taj austrijski cak malo vuce na ono kako izgovaraju ljudi sa jugo prostora, naravno samo malo "vuce".

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Mislio sam na SRB. Nema nikakvog razloga da EU državljani uzimaju nemačko... bar ne dok EU postoji.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Sad odmah mogu da se setim da neke drzave imaju bezvizni rezim sa Nemackom, dok druge EU clanice nemaju, to je bilo jos izrazenije pre par godina. Nije ne znam sta, mada nekom moze da znaci...

Smatram da par mikro državica gore dole sa kojim neke EU zemlje imaju bezvizni režim ne znači puno. Jedina prednost je bolja konzularna zaštita (posebno bitno u zemljama trećeg sveta) i eventualno pristup poslovima koji su rezervisani za državljane.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Nisu mikrodrzavice, vec konkretno USA. Ko ima para moze da putuje gde hoce, to stoji, ali eto, nisu bas svi pasosi isto rangirani.

Da, Poljaci recimo u USA ne mogu bez vize. To sam saznao pre par meseci kad su prijatelji išli pa su vadili vize ovde u Bernu. Mislio sam da svi EU državljani mogu bez vize tamo.
Mada se USA viza relativno lako dobija i traje 10 godina.
Inače pričao sam sa drugom koji je prošle godine dobio DE državljanstvo i kaže bedak mu je bio kad su mu u konzulatu isekli ličnu i pasoš koji ima ceo život... o tome nije razmišljao dok je bio u proceduri. Sad je stranac u svojoj zemlji. SRB državljanstvo ne sme više da uzme jer se tako obavezao pred Nemcima.
Mada se USA viza relativno lako dobija i traje 10 godina.
Inače pričao sam sa drugom koji je prošle godine dobio DE državljanstvo i kaže bedak mu je bio kad su mu u konzulatu isekli ličnu i pasoš koji ima ceo život... o tome nije razmišljao dok je bio u proceduri. Sad je stranac u svojoj zemlji. SRB državljanstvo ne sme više da uzme jer se tako obavezao pred Nemcima.
A da li postoji saradnja izmedju Nemacke i Srbije po kojoj bi Nemci saznali da je on ponovo uzeo SRB drzavljanstvo?Floyd napisao: Inače pričao sam sa drugom koji je prošle godine dobio DE državljanstvo i kaže bedak mu je bio kad su mu u konzulatu isekli ličnu i pasoš koji ima ceo život... o tome nije razmišljao dok je bio u proceduri. Sad je stranac u svojoj zemlji. SRB državljanstvo ne sme više da uzme jer se tako obavezao pred Nemcima.
Npr. u Crnoj Gori se radi tako da ljudi sa srpskim drzavljanstvom koji zele da dobiju CG drzavljanstvo, pored citavog niza uslova koje moraju da zadovolje (izuzetno tesko se dobija), moraju da se odreknu srpskog drzavljanstva. Medjutim nakon dobijanja CG drzavljansva, svi bez problema ponovo mogu da dobiju i SRB drzavljanstvo a da CG nemam nikakvu mogucnost provere.
Jednostavno CG i SRB nemaju sporazum o medjusobnoj razmeni takvih podataka, i nikada ga nece ni imati posto im nije u interesu zarad visih ciljeva (da ne davim o tome).
Jedina mogucnost da te provale jeste da bas CG policija nadje na istom mestu SRB i CG pasos kod jednog coveka, sto bas i nije velika mogucnost za iole opreznog coveka.
A koliko je tesko dobiti CG drzavljansto osecam na licnom primeru:
- Imam upisano (u pasosu) stalno nastanjenje u CG vec 13-14 godina
- Imam CG licnu kartu vec 13-14 godina (vec 3 produzenu)
- Imam CG vozacku dozvolu oko 7-8 godina
- Imam CG stalnu radnu dozvolu i radnu knjizicu, zaposlenje 13-14 godina, ide radni staz, osiguranje...
- Imam CG zdravstvenu knjizicu 7-8 godina
- Imam stan u CG na svom imenu u kojem mi je prijavljeno prebivaliste + dosta nekretnina i parcela...
- Imam firmu u CG u kojoj sam direktor i vlasnik vec 13-14 godina, tamo placam sve poreze...
- Imam potvrdu iz Srbije da se izjasnjavam kao crnogorac po nacionalnosti
- Imam potvrdu da nikada nisam osudjivan i krivicno gonjen
- Politicki sam "podoban"
- Imam dokaz o poreklu. Djede i baba i sa majcine i sa oceve strane rodjeni i ziveli u CG.
- Imam dokumentaciju sa kojom dokazujem da sam u CG investirao preko 2 miliona eur (posto je jedno vreme bila prica da svako ko investira preko 2 mil automatski moze da aplicira za drzavljanstvo)
I pored svega nabrojanog, jos uvek nisam ostvario ni uslov da predam zahtev za dvojno drzavljanstvo a kamoli da ga dobijem.
Mogao sam da se odreknem srpskog i pored svih gore pomenutih uslova 99% da bi dobio ali to znaci da bi 1-2 godine bio totalno bez ikakvog pasosa, posto je uslov da se prvo odreknes srpskog (ponistis pasos) pa tek onda predas zahtev za CG koji se dosta dugo ceka.... pa tek onda ponovo da ulazim u proceduru ponovnog dobijanja SRB drzavljanstva... ispadne 3 godine peripetija.
Ovako cekam da ispunim samo jos jedan uslov nakon cega mogu da apliciram za dvojno, a treba mi 15 godina neprekidnog stalnog nastanjenja sa zaposlenjem, imovinom, dokazanim poreklom.... tako da mi fali jos par godina.
Nemci trenutno ne mogu da dobiju te informacije od Srbije ali je veliki rizik da bi se neko igrao s tim. Svako ko dobije DE potpisuje izjavu da neće ponovo tražiti drugo državljanstvo i da u protivnom automatski gube nemačko bez prava žalbe... a samim tim i boravak i sva prava u DE.
Lakše je dobiti CH nego CG državljanstvo
Lakše je dobiti CH nego CG državljanstvo

-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Da se uclanis u DPS ?goblin napisao:Ovako cekam da ispunim samo jos jedan uslov
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
To nije tema. Bez offa molim.

Evo i iskustva iz Poljske, Krakow.
Fakultetlija sa iskustvom ima oko 1600 eur neto, mozda malo vise, u dobroj firmi.
Stan oko 55 kvadrata u gradu je 650 eur sa svim troskovima, sa garazom.
Za samce je dobro, za porodicu bas tesno, na nuli, moraju oboje da rade. Tada moze da se ustedi nesto finije.
Dizel na Shell pumpi danas je 110 rsd.
Grad je pun dogadjaja i izlasci kostaju kao u Bgd, mozda malo manje.
Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Fakultetlija sa iskustvom ima oko 1600 eur neto, mozda malo vise, u dobroj firmi.
Stan oko 55 kvadrata u gradu je 650 eur sa svim troskovima, sa garazom.
Za samce je dobro, za porodicu bas tesno, na nuli, moraju oboje da rade. Tada moze da se ustedi nesto finije.
Dizel na Shell pumpi danas je 110 rsd.
Grad je pun dogadjaja i izlasci kostaju kao u Bgd, mozda malo manje.
Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Ne pomaze za dvojno, pomaze samo radi lakseg i brzeg dobijanja standardnog drzavljanstva sa odjavom u Srbiji, ali ja jurim bas dvojno.Ogi napisao:Da se uclanis u DPS ?goblin napisao:Ovako cekam da ispunim samo jos jedan uslov
End off
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Koje zanimanje je u pitanju?ikac2000 napisao:...Kao fakultetlija sa iskustvom plata je oko 1600 eur neto, mozda malo vise, u dobroj firmi...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Zvuci dosta dobro ovo za Poljsku.

- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Zato sam i radoznao. Nadam se samo da nece reci IT 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...