Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od nikaragva »

Vladapetr napisao: Inače, majku su mi uhapsili prošle godine kad je išla u USA, poništili su joj vizu i naložili da se čim pre vrati u Srbiju. Nije bilo slobodnih letova pre, pa je zato putovala za novogodišnje veče :glavomuzid:
Razlog: prethodni put je ostala dan duže od tih dozvoljenih 6 meseci. Iako je imala dokaz da nije ostala zbog svog hira nego zbog toga što je usled oluje 2 dana otkazivan let, na granici su bili neumoljivi: G-đo, Lufthanza nije u obavezi da poštuje vizni režim USA ali vi jeste :besan:
U pravu su.
Nikad se ne ceka zadnji dan da se vratis, makar upravo zbog takvih banalnih stvari, kao sto je otkaz letova.
Na kraju krajeva mogla je da izadje u kanadu, za ta dva dana, npr. Ili nesto slicno. Rade ljudi i to, ali to je vec druga prica :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

:plusone:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Za ovu godinu koju zivim u Nemackoj moram da kazem jednu stvar, posto sam dosta cesto u Italiji i putujem preko CH...CH je jedna lepa zemlja, malo dosadna, pogotovo me ogranicenja brzine izludjuju. Cene, manje vise, ali ogranicenja su haos. :) :) :). Lepa stvar je sto nemaju guzve na putevima, odnosno redje su nego u DE. Malo Zürich, ostalo je milina... :)
Verovatno nemacke navike. :D

Italija je jedan haos, a oni prevaranti, glumci i pozeri. Italijani nista ne rade, poziraju, paradiraju, glumataju i uzimaju pare. Dodju na posao u 8,30 pa piju kafu do 9. U 11,00 je pauza za kafu, naravno, koja traje minimalno 30 min, a u 12,30 idu na rucak koji traje do 13,30. Popodne rade do 16 kad pauziraju za kafu. Na poslu su do 18,00 kad idu kuci. HAOS...
Ne bih radio i ziveo u Italiji za duplo vecu platu od ove koju imam. Za sve sto ih pitas, oni znaju. Najbolji su, a onda pojma nemaju. Kad ih pitas da li govore engleski, svi su fenomenalni a onda recenicu ne mogu da sklope. Nemca kad pitas isto t6o, svaki ce reci "little bit"...A onda razvaljuje, kao rodjeni Englez...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Italija fina zemlja
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Mi smo imali dva talijana na projektu :D

Jedan je po ceo dan pio kafe i nesto filozofirao.

A drugi je pokusavao da uradi nesto i uvek obecavao da ce uraditi. On je bio radnik. Medjutim to sto su pravili nikad nije proradilo :kezo:

Za to vreme koje su potrosili su mogli na internetu naci polugotovo resenje, mozda cak i gotovo, cak i da nisu nikad taj posao radili :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ja ne bi nikada mogao da zivim u Nemackoj. Prvo njihove relacije na poslu su dalekoooo formalnije nego u Holandiji - cik pokusaj da ne pratis organizacionu strukturu ili da budes malo neformalniji - sto je u Holandiji sve na dobar dan. Drugo ljudi (sve one koje sam ja upoznao, a znam ih dosta) su mnogo zatvoreniji i rigidniji - mada su Holandjani nenormalno otvoreni i direktni. Mada svuda kada sve saberes i oduzmes je tesko ziveti, zato su tu deca (skola i njihovo prilagodjavanje je najteze) da ti otezavaju avanturisticki duh - ja sam pre par godina zamalo otisao na Holandske antile (karibe) imao sam dobru ponudu za posao tamo, manja plata ali kuca na plazi :) i manji troskovi grejanja :) - posto mi je zena standarno poludela na moj predlog :) Ustvari najvece je proklestvo imati mogucnost izbora .....
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Meni je za život mnogo bolja FR od CH... pričam o načinu života i međuljudskim odnosima.

CH je u prednosti kad su u pitanju finansije i veoma uređen sistem. Neko bi rekao uštogljen a meni savršeno odgovara činjenica da sve mogu da obavim veoma brzo a da pritom ne poznajem xy ljudi koji rade za državu.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Ljuba
Aj sto si mogao ustedeti na grejanju...nego imao bi i sunce :)

Citam sta pisete sve ok plate,cene uredjenje drustva dosta toga nedostaje u Srb a neke stvari koje se ticu uredjenja drustva nikada necemo ni dostici.
Ja zaradu racunum drugacije ,podje 1 g pa podvuces sta si ustedeo od novca,sta si kupio od nekretnina ili racionalno ulozio u iste te nekretnine ili neke druge trajne vrednosti.Realno to sto si ustedeo je vredno pomena a koliki je mesecni priliv postaje manje vazno,hrana ,troskovi stanivanja ,deca i njihovi troskovi,manja ili veca zadovoljstva to se podrazumeva na to se trosi pa trosi.
Uz mnogo truda i u Srb se moze zaraditi jedino sto nema prave socijale sto je jako lose za ljude koji su iz raznih razloga upuceni na nju.
Uglavnom vazno je biti stedljiv i napraviti akumulaciju a kad "okuratiš" sto bi rekli seljaci onda je sve daleko lakse.
Gledajuci svoje okruzenje ljudi koji su ovako radili jako lepo zive bilo da su radili ovde ili preko bili manje ili vise skolovani a iznenadili bi se sa kakvim kapitalom raspolazu.
Ukratko naporan rad i opet rad nakon 15 g se uvek isplati :)
E sad sto 70 % ljudi nije spremno na to je druga prica .
Ne treba previse ulaziti u greske naseg drzavnog sistema jer ga pojedinac ne moze promeniti ali to ne znacu da nema prilike za zaradu.
Sve ovo je nemoguce za vecinu ljudi koji rade za plate i platice ali od neceg se mora krenuti.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

@nikaragva
nije ona imala kartu za poslednji dan nego za dan ranije, ali su 2 puta zaredom otkazivali let pa je zato otišla u +1. Niko od familije nije imao slično iskustvo pa zato nisu ni pretpostavili da će biti toliki problem.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa poslednji, pretposlednji, margine su male. Zato je dobila 6 meseci boravka, da ima vremena da izbegne takve stvari :)

Npr. ti odes 15 dana na godisnji kod bArazera u Chicago. Oni ti lupe na pecat 6 meseci. Imas sasvim dovoljno vremena da izadjes iz USA, da ne znam kakva oluja bude, s obzirom da si otisao na 15 dana :)

Znam ja sta ti pises, svaki 100ti nas turista mozda oseti na sebi taj problem, ali upravo zbog toga US imigracione sluzbe daju tako veliku marginu, 6 meseci :)

Moje tetke, mama, burazer, ..., su uvek uzimali kartu 2,3 nedelje ranije, upravo da im se tako nesto ne desi.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Problem je što mama nije išla turistički, sestra mi se porodila pa je išla da joj pomogne. Zato je i bila ideja da bude što duže tamo.
U USA je porodiljsko 3 meseca, pa se snadji kako znaš ;) To je ta mašina o kojoj sam pisao.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ja zaradu racunum drugacije ,podje 1 g pa podvuces sta si ustedeo od novca,sta si kupio od nekretnina ili racionalno ulozio u iste te nekretnine ili neke druge trajne vrednosti.Realno to sto si ustedeo je vredno pomena a koliki je mesecni priliv postaje manje vazno,hrana ,troskovi stanivanja ,deca i njihovi troskovi,manja ili veca zadovoljstva to se podrazumeva na to se trosi pa trosi.
To je osnovna razlika u filozofiji zivota. Na zapadu ne stedis da bi stedeo (bar vecina) nego sa nekim ciljem - i to radis planirano (kao i sve ostalo). Za penziono, skolovanje dece i sl. Posto (bar do sada) si uvek mogao da imas kontrolisanu buducnost sa dugorocnim planiranjem. A sve ostale pare trosis. Npr ako ostanes bez posla do par godina dobijas 75% od plate da se snadjes do sledeceg posla i sl, znaci crni dani (bar teoretski) su smanjeni na minimum. Pa onda trosenje, trosenje, trosenje.... :) U svakom slucaju sve zahteva mnogo dugorocnih detaljnih planiranja....
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Vladapetr napisao:Problem je što mama nije išla turistički, sestra mi se porodila pa je išla da joj pomogne. Zato je i bila ideja da bude što duže tamo.
U USA je porodiljsko 3 meseca, pa se snadji kako znaš ;) To je ta mašina o kojoj sam pisao.
Ni u nekim EU clanicama nije mnogo duze. Jbg, sad je lako pametovati, ali sa takvim stvarima nije se zezati, narocito ako se cuva dete, pa zatreba opet. Jel se raspitala da li ce joj opet odobriti ulazak?
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Vladapetr napisao:Problem je što mama nije išla turistički, sestra mi se porodila pa je išla da joj pomogne. Zato je i bila ideja da bude što duže tamo.
Pa kakvu je vizu dobila?

Da se razumemo, retko ko ide tamo turisticki :D
Ide se sa turistickom vizom, da, ali ne kao turista :D
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Posebno ne na 6 meseci :) Znaju Ameri o čemu se radi pa zato takve posle banuju.

Oni koji putuju bez vize, ako se dobro sećam, mogu da ostanu max 90 dana.
Odgovori