Vratih se iz Grčke, bratske nam zemlje....
Kao što rekoh, deset dana sam boravio u Nea Plaji (Nea Playa), oko 70 km od Soluna, na ulasku u Halkidiki, između Nea Kalikratije i Nea Moudanije. Imali smo apartman u neposrednoj blizini mora - vila u kojoj smo boravili, ulica, taverne, šetalište, plaža!

Odmah da skrenem pažnju - Nea Plaja je mesto puno privatnih apartmana i studija, koje vikendom i praznicima koriste "solunci" i Grci sa severa zemlje. Od ponedeljka do četvrtka i petka samo par turista, a od petka prepodne do nedelje ponoći je puno Grka. Očekivao sam da se omladina bahati i ostalo, ali mogu reći da su mnogo kulturniji od nas. Kulturnij, u smislu da otpad kupe sa sobom i odlažu u kante za smeće, a ne kao kod nas, konkretno na gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici....

...sedim sa kumom u kafiću oko 7-8 uveče i kažem - ovoliku količinu otpada nećeš videti na plaži u Grčkoj.
Hranu smo kupovali u Lidlu (Nea Kalikratija) i u Apsovaltisu (valjda se tako izgovara

). Cene su za oko 10 % više nego kod nas. Litar mleka (Mevgal, kao kod nas Imlek) je 0.95 e, paket od 6 Mitosa (pivo) je oko 3,7 evra, vekna hleba oko 0,9 evra...
Što se tiče taverni, giros je od 2,2 do 2,7 evra (zavisi da li je pileći ili svinjski)...pića takođe - pivo, sok oko 2,5 evra. Tako da za četiri osobe vam treba oko 20 evra za večeru ili ručak.
Oko odlaska do Grčke se već sve zna...povratak je već druga priča. Kroz Grčku je sve ok, u odlasku i povratu sam išao "industrijskom zonom" i uopšte nije komplikovano kao što kažu. Malo je lošiji asfalt, ali je bolji nego u Makedoniji.
Na Evzoniju nema gužve, do 10-15 minuta zadržavanja. U frišopu ima svega - mene je interesovala garderoba koja je za oko 5-10 % jeftinija nego kod nas (patike, trenerke, majice, Nike, Adidas,...). Čak prodaju i robu sa "greškom" (neprimetnom) pa koga interesuje može naći garderobe od 2,5 pa do 10 evra - od majci, do trenerki (takože Nike, Adidas...).
Put kroz Makedoniju je....hm, solidan. Čak smo naišli na udes - kombi makedonskih granica od pozadi udario Audi A4 Borskih registarskih oznaka.

Šteta poprilična. Nije bilo povređenih, ali dovoljno da vam propadne letovanje. Inače, primetio sam da Makedonci voze bez obzira na ograničenja, tako da - mi smo tamo stranci koji putuju na letovanje i sa sobom nosimo popriličnu količinu novca. Zbog policije....
Gorivo sam sipao na pumpama Okta petrola (1,18 evra za litar ed), na Evzoniju u odlasku i kod Kumanova u povratku - imaju gorivo boljeg kvaliteta nego kod nas, bolje čak i od goriva koje se prodaje na Molovoj pumpi.
Zadržavanje na granici sa Srbijom je trajalo oko 10-15 minuta - kontrola dokumenata. Put kroz Srbiju je protekao odlično.
Auto sam vozio oko 120-130 km/h. Putovali smo danju i klima je konstanto bila uključena. Sa četrir odrasle osobe i punim gepekom stvari, potrošnja se kretala od 5 litara (u dolasku i putovanjem noću-bez klime!) do 6,5-7 litara u povratku (sa klimom).
Sa autom nije bilo nikakvih problema, sve je prošlo ekstra!!!

Toliko o Grčkoj...već smo počeli sa sakupljanjem novca za sledeću godinu!!!!