Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od pedja »

Iako mu vraca novac, taj novac ce opet ostati njoj, ili ce covek sve to uloziti u skolovanje unuka, zar ne?
Verovatno ona zivi sasvim pristojno, te da bi stari malo olabavio da zna da ona nema i sl. Ovako je "drzi u treningu", odnosnoci da vrednuje novac i da ga ne rasipa, jer ga za rasipanje i nema, na ovaj nacin.

E sad, pitanje je da li bih ja isto postupio i koliko ko smatra da je to dobro. Subjektivna stvar.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Sa jedne strane je gust sam sve napraviti.
Sa druge strane prodje mladost u borbi i stresu, a kad ostaris jbs pare.
Ja kad bih trazio da mi "vraca" , otvorio bih racun za taj novac i ne bih trosio. Ne treba mi od deteta, vec bih uskocio sa istim tim novcem kad bi sutra otvarala neku firmu, kupovala nekretninu...
Ali ima puno primera gde roditelje nije briga sto im se deca pate, gledaju samo sebe. Ko je tako navikao, taj moze i da opravdava te stavove.
Moj otac me je skolovao, kupio garsonjeru, kupio prvi auto. Auta nema vise tog, a ostalo je tu. I dan danas bi mi dao sve sto moze, mada mu sve manje trazim zbog svog gusta. Ali sutra, kad budem uzimao ili gradio porodicni dom i ako se ponudi da pomogne, a hoce, necu odbiti.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

@ Floyd : Pitao sam jer mi nije izgledalo kao ironija.

Meni treba jedino neko ko je vec u Kanadi. Mada sam i to vec otprilike sagledao kako i sta.
Mada me sad zajebe banka, dobio sam odlicne uslove za stanbeni kredit i kredit za podsticaj malih i srednjih preduzeca. Taman bih resio sva pitanja. Ali me plasi nas "organizovani" sistem, sve moze da bude, a ne mora da znaci.

Poslato sa Lumia 925
Slika
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

@Floyd, pisao sam iz razloga sto je ovde bilo komentara tipa "necu da ulazem u zidove, nemam nameru deci da ostavljam zidove vec da ih osposobim da samostalno stvaraju..."
Kao da neko ko deci zeli da ostavi stan ili neku obezbedjenu egzistenciju, ne namerava da svoje dete skoluje, edukuje, vaspitava, usmerava...

Jedino sto ja eto ostvljam mogucnost da sam mozda i u zabludi, ali u skladu sa mogucnostima mislim da detetu treba omoguciti sto vise i u materijalnom smislu.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ima velike sirotinje među našom decom, kojoj, sem para, roditelji ništa nisu mogli dati.
Dusko Radovic
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ima istine u tim poslovicama, medjutim ljudi vrlo cesto sve takve slucajeve poistovecuju sa poslovicom a to je vec pogresno shvatanje.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Ta poslovica se vise odnosi na pruzanje ljubavi roditelja prema deci. A ljubav se ne placa parama, niti se moze platiti.
Ima i ona prica za "Tatu, sina, slobodno vreme i loptu".
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

goblin napisao:@Floyd, pisao sam iz razloga sto je ovde bilo komentara tipa "necu da ulazem u zidove, nemam nameru deci da ostavljam zidove vec da ih osposobim da samostalno stvaraju..."
Kao da neko ko deci zeli da ostavi stan ili neku obezbedjenu egzistenciju, ne namerava da svoje dete skoluje, edukuje, vaspitava, usmerava...

Jedino sto ja eto ostvljam mogucnost da sam mozda i u zabludi, ali u skladu sa mogucnostima mislim da detetu treba omoguciti sto vise i u materijalnom smislu.
Kao što je bilo reči da se stan kupuje zbog dece.

Kao što rekoh, kupovina nekretnine je investicija kao i svaka druga. Proceniš u datom trenutku da li je dobra pa ulaziš ili ne u istu. Nema to veze sa emocijama nigde osim u Srbiji.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Pa dobro, zato i pisem da apsolutno postoji mogucnost da zivim u zabludi.

Ali ja kupovinu stana nikako ne dozivljavam niti na to gledam kao na investiciju. Naravno, opet se po ko zna koji put ogradjujem samo za slucajeve gde covek ima mogucnosti za to. Jednostavno ne mogu da shvatim da neko ima ekonomske mogucnosti da sebi obezbedi svoj licni krov nad glavom, ali zbog nekih kalulacija to ipak ne cini i bira da sredstva koristi za neke druge stvari a zivi kao podstanar.

Meni trosenje novca na neke stvari u kojima uzivam i koje koristim za zivot... nije investicija.
Npr. evo ja sam kupio stan u kojem zivim i ulozio u enterijer toliko novca da danas verovatno ne bi mogao da izvucem ni 60% od ulozenog. Ali ako me pitas da li sam pogresio i da li se kajem odgovoricu da se ne kajem i da sam prezadovoljan kako sam potrosio taj novac. Razlog je sto na to ne posmatram kao na ulaganje/investiciju vec sam sa tim novcem sebi i svojoj porodici obezbedio dom u kojem nam je prelepo i sa kojim smo prezadovoljni.

Jednostavno nije dobro na sve u zivotu gledati kao na investiciju i proracunavati kroz racunice, bar sa moje tacke gledista.
Kada bi tako gledao onda bi mnogo toga propustio....

Postoji jos jedna stvar. Mozda se u inostranstvu ljudi ne vezuju emotivno "za zidove" ali itekako postoje materijalne stvari za koje se ljudi vezuju i meni je to sasvim prirodno pa cak i lepo u odredjenim uslovima.
Npr. ja ne bi prodavao svoju kucu gde sam odrastao da mi neko donese ne znam kolike pare, a eno je zvrji prazna i samo mi je trosak i obaveza.
Isto tako, nikada ne bi mogao na isti nacin da se opustim u kuci/stanu koji nije moj. Da se razumemo, i ja sam bio podstanar u par navrata, i to su uvek bile gajbe u fulu koje sam debelo placao i uzivao u njima maksimalno, medjutim tek kada sam uzeo i sredio bas svoje, tek onda sam mogao da uzivam maksimalno.
Eto, mozda nema svako taj osecaj, ali ne treba ni to podcenjivati posto itekako ima svoju tezinu (bar na ovim prostorima).
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

Tema je malo otišla u pogrešnom smeru. O obezbedjivanju dece ili vaspitanju iste. Poenta je u tome da li neku nekretninu vredi uzeti na kredit ili ne. Najveći rizik je da li ce ta nekretnina za 10-20 godina pasti 50% i biti u gubitku ili na nuli. Ali ako cenu ostanu vece ili porastu a neko ne zeli da menja mesto boravka u skorije vreme onda je na dobitku. I to ne mora ostati deci ako neko ne zeli da im ostavi. Već uvek možda da das banci da proda i uzme deo para koliko duguješ a ostalo ti vrati koliko je ostalo pa ti radi sta hoćeš sa tim parama.
Stoji da su trenutno u CH nekretnine jako skupe i na najvišem nivou. Pitanje je da ce se odrzati ili početi da padaju. Sve su to nepredvidive stvari i možeš da dobiješ ali i izgubiš kapital.
Svako može da proceni sta mu odgovara i da li mu se isplati
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Gobline, ja nisam nigde napisao da je uvek bolje biti podstanar ali isto tako stoji da u nekom trenutku može da bude bolje.

Biti podstanar u Srbiji i u zemlji gde je to uređeno zakonom i gde su 80% ljudi podstanari, nije isto. U Srbiji je to sramota, takvi ljudi se smatraju za beskućnike... na drugim mestima jednostavno nije tako.

Ja uošte ne bežim od kupovine stana (mada bih više voleo da zidam kuću) ali smatram da sad u CH nije pravo vreme za to.

To što si ti uložio previše love u sređivanje stana znači da ti se može... kao što se nekom može da na običnu žurku potroši vrednost dva moja auta ;)
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Floyd napisao:Biti podstanar u Srbiji i u zemlji gde je to uređeno zakonom i gde su 80% ljudi podstanari, nije isto. U Srbiji je to sramota, takvi ljudi se smatraju za beskućnike... na drugim mestima jednostavno nije tako.
Da nije tako, u Srbiji bi pored relativno niskih cena iznajmljivanja nekretnina retko ko uletao u kredit, a verovatno bi i cene nekretnina zbog slabe potraznje morale da se spuste na neke realne cifre.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Povezana su ta dva parametra. Više cene nekretnina će da dižu cenu rente i obrnuto.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

U Srbiji je sve to "iskrivljeno". Kad moraš davati više od pola plate da bi imao krov nad glavom, naravno da će se sopstvena nekretnina ceniti više od bilo čega. Sa druge strane i (relativno) niske cene nekretnina idu tome u prilog. A ako će ti mesečna rata biti ista ili malo viša nego renta (a imaš za učešće) - ne postoji nijedan razlog zašto ne bi uzeo kredit i bio jednog dana vlasnik nekretnine, umesto da plaćaš nekom za ta četiri okrečena zida. Za 15-tak godina gazdi stana kupiš još jedan manji stan. Da se razumemo, nisam podstanar, živim svom stanu. Nije velik ni luksuzan, ali je moj. :)

TT
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Komšija,svaka čast!
Odgovori