Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od sasa lbg »

I ovi koji su kupili stan mogu zatvoriti ranije kredit i smanjiti cenu samog kredita.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Uroš S. napisao:Ja bih uvek pre iznajmio. Da nemam svoje. Renta nije gubitak nego trošak života.
U Srbiji - malo morgen.

Ne mozes nista da sredis i uredis kako zelis, uvek moze gazda da dodje i kaze - imas 2 nedelje da pokupis prnje i cao zdravo. Ugovor ti sluzi da njime obrises dupe.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ubermaniak
Reactions:
Pridružio se: 09 Dec 2015, 10:08

Post od Ubermaniak »

Floyd napisao:Ja zemlje gde je religija iznad države ne želim ni turistički da posetim :)
+1 :kafa:
Korisnikov avatar
crni
Banned
Reactions:
Pridružio se: 13 Nov 2012, 09:15

Post od crni »

najprirodnija stvar na svetu je da čovek ima svoj krov nad glavom. tako je od postanka sveta.
iznajmljuju se apartmani i hotelske sobe za odmor, a stanovi i kuće za život i stvaranje porodice se kupuju. to nema cenu.
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Delija napisao:
Uroš S. napisao:Ja bih uvek pre iznajmio. Da nemam svoje. Renta nije gubitak nego trošak života.
U Srbiji - malo morgen.

Ne mozes nista da sredis i uredis kako zelis, uvek moze gazda da dodje i kaze - imas 2 nedelje da pokupis prnje i cao zdravo. Ugovor ti sluzi da njime obrises dupe.
Što misliš da nije moguće napraviti ugovor o zakupu na npr. 10 godina sa pravom prečeg zakupa po isteku ugovora recimo, od nekog ko ima celu zgradu ili 10 stanova koje izdaje?

U NY npr. skoro pa nije moguće kupiti stan, samo celu zgradu ili iznajmiti stan pojedinačno. Zato mislim da su ove "iskonske" potrebe koje se navode ovde kao prirodne samo lokacijski sticaj, kao što vidimo, već u CH to nije "prirodno" i iskonski, to je par hiljada km. Kamo li preko okeana i slično.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

@Crni - Ja isto tako mislim.

A sto se tice odnosa izmedju rente i kredita na to posmatam ovako.
Gledajuci bas ugrubo i okvirno. Ako identican stan sebi mogu da priustim za 200eur rente ili 300eur mesecne rate za kredit (pod uslovom da imam novac za ucesce).
Na duzi perido od npr. 30 godina, prilikom rentiranja ostavicu vlasniku stana 72.000eur i necu imati nista, bukvalno sve sto sam davao mi je bio cist trosak.
Sa druge strane, na ratu kredita od 300eur, na taj isti period cu potrositi vise novca, preko 100.000eur, medjutim ostaje mi u vlasnistvu nekretnina koja moze vredeti i vise (to je vec rizik kao i u svakoj drugoj investiciji, mozes da dobijes ili da izgubis), ali je poenta da opet imas taj stan vredeo on manje ili vise, dok ce onaj podstanar i kada dodje do 100.000e placene kirije opet biti podstanar.

Jos jedna stvar, dogodi se nakon 10 godina da vise nemas mogucnosti da placas. Podstanar u toj varijanti jednostavno leti na ulicu, dok onaj sa kreditom ide na poravnanje sa bankom gde se stan prodaje za namirivanje duga banci a ostatak novca opet sleduje onoga ko je bio u kreditu, tako da opet nije na ulici vec zatvara pricu sa odredjenim novcem u dzepu. A da ne pricam o tome sto su i te procedure dosta spore i podlozne rastezanju dok podstanar ne moze mnogo da se vrda sa vlasnikom stana ako nema love za kiriju.

I onda na kraju krajeva, barem znas da dajes lovu za nesto sto ce sutra biti tvoje a ne da punis dzepove vlasnuku stana. Pa i taj vlasnik stana ne bi to radio da nema racunice, logicno.
U principu, meni mnogo vise odgovara da ljudi razmisljaju kako je bilje biti podstanar posto se izmedju ostalog bavim i izdavanjem nekretnina u malo ozbiljnijem obimu, ali bas zbog toga i vrlo dobro znam da podstanar nikako nema dobru racunicu. Mogu postojati samo "dobra" obrazlozenja ali racunica tesko.
Poslednja izmena od goblin u 21 Dec 2015, 14:54, izmenjeno 1 put ukupno.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Uroš S. napisao:
Delija napisao:
U Srbiji - malo morgen.

Što misliš da nije moguće napraviti ugovor o zakupu na npr. 10 godina sa pravom prečeg zakupa po isteku ugovora recimo, od nekog ko ima celu zgradu ili 10 stanova koje izdaje?

U NY npr. skoro pa nije moguće kupiti stan, samo celu zgradu ili iznajmiti stan pojedinačno. Zato mislim da su ove "iskonske" potrebe koje se navode ovde kao prirodne samo lokacijski sticaj, kao što vidimo, već u CH to nije "prirodno" i iskonski, to je par hiljada km. Kamo li preko okeana i slično.
Voleo bi da vidim tog vlasnika koji bi ti podpisao takav ugovor.

Za NY ne znam, ali u Cikagu normalno kupujes stanove kao u Srbiji, nema nikakvih uslova ili ocekivanja da kupujes celu zgradu, a pogotovo nije normalno da se podstanar ako imas uslove za kupovinu.... To je sto se tice US. Sto se tice Evrope, Svajcarci jesu malo specificni, dok vec u Nemackoj isto ljudi imaju potrebu da se klasicno skuce i budu vlasnici svojih domova....

Ne znam zasto mislimo da su njihove navike i stavovi uvek pametniji nego neki nasi. Evo ja sam probao da zivim napolju i zakljucio sam da imam mnogo zdravije rezone i zivotne navike neko velika vecina njihovog stanovnistva.... osnova je koliko hoces i mogu da nabrajam....
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

goblin napisao:Ne znam zasto mislimo da su njihove navike i stavovi uvek pametniji nego neki nasi.
:plusone:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Moj burazer zivi u Cikagu, vec nekih 17g, do sada je kupio dve kuce.
Nisam siguran za stanove, mislim da ima samo kuce.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Ljudi koji nisu ziveli u uredjenom sistemu nemaju pojam o tome sta znaci rentirati stan. Odrastao sam u stanovima koji su bili uvek u vlasnistvu mojih roditelja i imao sam slicno misljenje kao vecina ovde. Ali kada sam imao prilike da vidim kako stvari funkcionisu, nisam istog misljenja.

Osnova svega je da u uredjenom sistemu mozes biti 100% siguran da sve sto ti pise u ugovoru ce biti ispostovano. Rokovi, cena kirije, fleksibilnost modifikovanja stana/kuce i sve ostalo sto je dogovoreno ugovorom ce se ispostovati, pa sta god da se desi. Takodje ne postoji da ti gazda sedi nad glavom, niti bilo sta slicno kao u Srb. U 99% slucajeva nikada neces ni videti gazdu, niti ces znati ko je gazda. Ugovor je sa agencijom, kontaktiras sa agentom i to je to. Kod nas je to toliko haoticno i neuredjeno da donekle i razumem zasto ljudi imaju takav stav o rentirianju.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Izjava da je prirodno imati svoju kuću je pobedila :) Ovi 'neprirodni' spavaju u parku :)

Opet kažem, i u Srbiji će se to mišljenje promeniti kad i ako država reči da kopira zakone zemalja kojim težimo. Besplatno posedovanje ne postoji nigde pa i da bi nasledio imovinu trebaš da imaš lovu da platiš taksu za samo nesledstvo a posle i mesečno održavanje kao i porez na imovinu koji nije simboličan kao u SRB.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Uroš S. napisao:
Delija napisao:
U Srbiji - malo morgen.

Mani me New York-a i CH :) Pricam o Srbiji.
Gde to ima kod nas?
Floyd napisao:...i u Srbiji će se to mišljenje promeniti kad i ako država reši da kopira zakone zemalja kojim težimo...
Da stvarno verujes u to mozda se ne bi ni iselio :)
Nema trika da se to desi dok smo mi zivi...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Moguće ali samo dok vlast ne namiriše mogućnost da dopuni kasu :)
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Floyd
Porez na stan nije visok niti ce biti sve i da ga povecaju 5 x , kad se
radi o nekretnini koja predstavlja dom . Ostale nekretnine 2,3 stan ..vikendica sigurno ce imati visi porez ali i to je pitanje!
Licno ne verujem u neko drasticno povecanje.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Znam da sad nije.

Lepo je pričao prof Zec u nekom od intervjua da je Srbija po tom pitanju zemlja apsurda. U Srbiji je normalno (što bi neki rekli prirodno) da čovek ima kuću od 300 kvm što je na zapadu karakteristično za srednju klasu a da pritom nema novac da plati struju...
Odgovori