A gde to ima?sasa lbg napisao:...kamata ispod 3 % je podnosljiva...

U intesi.Delija napisao:Floyd se nesto previse lozi oko tog stana... Kanda bi on ipak da pazari, ali ne ide![]()
Ne izvrćite.Floyd napisao:I jesam se skućio... ne spavam u parku
To si izmislioDusan napisao:Imas ljude koji imaju kapital koji im omogucava da kupe nekretninu jako lako i time ''rese stambeno pitanje'', bez banke i kredita, ali i pored toga biraju da rentiraju.nidza napisao:Nešto i u toj Švici ne verujem da ljudi ne kupuju stanove jer im se tako više sviđa, nego što ne mogu da dobace to tih basnoslovnih iznosa.
Sve je to ok, samo si kamatu potcenio. EKS je reda velicine 4,5%.sasa lbg napisao:Gledao,sagledao,izracunao,nije besplatan ali na kraci vremenski period 10-15 g meni prihvatljivo.
Na 30 g potpuno druga prica,citaj skupo.
To su sve prazne price bankara i cist marketing - "o kako mi Vas volimo, pa Vi ste nama najbitniji klijent..."sasa lbg napisao:Slazem se, ali ne do kraja zavisi kako kotiras kao klijent banke (visina plate). Postoji jos uvek nesto malo fleksibilnosti kod banaka.
Uglavnom duzi vremenski period ubija mnogostruko vise od ovog sto si nabrojao.
Ispada da je trosak koji zakupac ima na pobrojane komunalne usluge u CH 2000+ CHF, a ostale troskove stana donira sam vlasnik stana pa je zapravo bez profita, kada sve to plati u gubitku je. Cudno mi to CH resenje...Floyd napisao:Postoje troškovi koje plaća zakupac... čišćenje, grejanje, voda kablovska a postoje i troškovi sa kojim zakupac nema nikakve veze (krečenje fasade, popravke na krovu, zamena prozora, renoviranje kuhinje, kupatila...). Vlasnik takođe plaća osiguranje zidova a zakupac samo svoje imovine u stanu.ljubitelj napisao:Mesecno odrzavanje postoji kao trosak zgrade bilo da si vlasnik bilo da sii zakupac.
Vlasnik koji izdaje sve troskove koje napravi nekretnina prenosi na podstanara, sto je i logicno jer je to njegov biznis u kome mora da zaradi.
Nece rentirati jeftinije nego sto njega kosta posedovanje, osim ako mora iz nuzde neko vreme.
Tako je bar u CH...
Naravno da nije tako. Izdavanje je ozbiljan biznis iza koga stoji ozbiljan kapital. Investitori grade čitave zgrade ili naselja a onda ih cena kvadrata izađe mnogo manje nego na tržištu.ljubitelj napisao:Postoje troškovi koje plaća zakupac... čišćenje, grejanje, voda kablovska a postoje i troškovi sa kojim zakupac nema nikakve veze (krečenje fasade, popravke na krovu, zamena prozora, renoviranje kuhinje, kupatila...). Vlasnik takođe plaća osiguranje zidova a zakupac samo svoje imovine u stanu.Floyd napisao:ljubitelj napisao:Mesecno odrzavanje postoji kao trosak zgrade bilo da si vlasnik bilo da sii zakupac.
Vlasnik koji izdaje sve troskove koje napravi nekretnina prenosi na podstanara, sto je i logicno jer je to njegov biznis u kome mora da zaradi.
Nece rentirati jeftinije nego sto njega kosta posedovanje, osim ako mora iz nuzde neko vreme.
Tako je bar u CH...
[\quote]
Ispada da je trosak koji zakupac ima na pobrojane komunalne usluge u CH 2000+ CHF, a ostale troskove stana donira sam vlasnik stana pa je zapravo bez profita, kada sve to plati u gubitku je. Cudno mi to CH resenje...
Meni je logicnije da pobrojane komunalne usluge kostaju 1.000CHF a ostatkom do 2.000CHF se placaju krecenje, fasade, prozori, porezi, osiguranja, zarada vlasnika.
Ovde i u drugim zemljama Evrope je tako, zakupac placa sve troskove koje ima nepokretnost, i popravke krovova, fasada, renoviranja kupatila, svega.
Svaki trosak koji ima vlasnik se finansira iz prikupljene rente kao i zarada vlasnika u tom rentijerskom boznisu.
Same komunalne usluge se posebno placaju varijabilno prema stvarnom trosku van rente, dodatno.
Kod nas renta od npr 300 evra se daje vlasniku a npr 160evra komunalija se jso posebno placa, ukupno bi bilo 460evra na primer trosak zakupca.
Ja sam se sa jednom nekretninom poigra upravo sa ovim, ne bas preslikano ali vrlo slicno.Floyd napisao: Srpski san da uzmeš kredit, izdaš stan koji jednog dana postane tvoj i još zaradiš svaki mesec od ničega, ovde ne prolazi.