Verovatno si upravu, meni su 90% nekretnina "nove" (ja sam prvi vlasnik), tako da ako ti nije potrebna uknjizba do kraja (za dalju prodaju, za podizanje kredita, za ostvarivanje nekih prava podstanara...) onda mozes izbeci placanje poreza. Doduse, moze to da dodje na red i bez tebe ali jako retko i jako sporo...nikaragva napisao:Ta uknjizba ne do kraja bi trebalo da moze da ti prodje samo za novu nekretninu?
Kod stare, dok god ti ne zavrsis uknjizbu porez ce stizati prethodnom vlasniku. Odnosno ti vec pre uknjizbe sa kupoprodajnim ugovorom mozes da promenis adresu za porez.
Koliko mesecno ustedis na utaji? Da li bi ti se isplatilo da to radis, bez utaje?
Koliko moze da se ustedi zavisi od vise faktora. Ako imas vise nekretnina da ti ostvareni promet prelazi limit za ulazak u PDV kao fizicko lice onda stedis 20% PDV-a, pa stedis 9% poreza na dohodak (ne znam sad koliko je tacno u Srbiji, toliko je u CG), i jos stedis taj godisnji porez na nepokretnost.
Postoje cake i za ustedu na informatici (komunalijama/grejanju) ali to vec ne prolazi svuda... i jos usteda na sitnim troskovima poput overa...
U principu tako ti funcionise trziste rentiranja nekretnina u 95% slucajeva u Srbiji.
Da li ce se nekada uvesti red pojma nemam, a i ako se uvede nemam nista protiv. To znaci samo da ce za visinu dodatnih troskova skociti cena rente a da ce vlasnici imati mnogo bolju situaciju posto ce imati legalne ulaze novca, plac veci dohodak, bolju kreditnu likvidnost, mogucnost da neke licne troskove koriste kao odbitne stavke......
Zivimo gde zivimo.Uroš S. napisao:Kakav polusvet.
P8 Lite TT
Imas opciju ili da se prilagodjavas okruzenju ili da izigravas "postenjacinu" dok te drzava klepa sa druge strane.
Kada drzava bude "prava" i kada uvedu uredjen sistem po svim osnovama i oni gradjanima pruze uredjen sistem sa njihovim obavezama prema gradjanima, onda mozemo da pricamo da ce i gradjani tako poceti da se ophode i prema drzavi...
U krajnjem slucaju, zasto bi neko placao nesto sto moze da se provuce i sto 95% ljudi ne placa? Ko bi tu bio lud?