Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od aleksa »

A kad pada onaj krupni sneg, bude bas mecava... al se odmah topi, tako da ga na putu ne bude ni malo, sta onda? :think:
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Pa zimske po zakonu sta drugo!

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Pa zakon kaze kad je sneg i led na kolovozu, a ne u vazduhu, ovo mu dodje ko kisa.
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Post od sasa lbg »

Mos misliti ..najbolje da se hvatas za 1 stepen C.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
stefankmn
Pobednik Garaža - Kup takmičenja
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Post od stefankmn »

H4wkeye napisao:
stefankmn napisao:Nocas me zaustavila policija na Brankovom mostu. Sve uobicajno saobracajna, vozacka i alko test i krene posle toga da me smara za gume. Na autu su mi letnje gume.
Kaze on jel znate da je od 1 novembra obavezna zimska guma?
Ja mu kazem znam ali ukoliko na kolovozu nema snega ili poledice dozvoljena je i letnja guma.
Kaze on odakle vam ta informacija?
Ja mu kazem i ZOBSa.
Prica on tu jos nesto i na kraju ja odem.

E sad da i ja proverim ;) kolko znam ja po zakonu smem da vozim na letnjim gumama ukoliko nema snega ili poledice? Jel moze to neko da mi sa sigurnoscu potvrdi da znam za sledeci put ukoliko me neko zaustavi i krene opet za gume da znam na cemu sam .
Da, ukoliko nema snega i leda na putu mogu i letnje. A policajac ti je to namerno rekao, da bi te "zaplasio" malo da stavis zimske, jer su temperature takve sad da letnja guma gubi svojstvo. Plus u vecernjim satima je moguca poledica tako da realno moze i da pise kaznu.

Sent from my Xperia E4 using Tapatalk
Slazem se sa ovim da u vecernjim satovi dodje do pada temperature pa moze i da bude klizavo ali u sustini stvarno gledam da ako sam na letnjim gumama ne izadjem na kolovoz ako procenim da moze da se desi da dodje do poledice. Konkretno sinoc kada sam zaustavljen bilo je 4° .
Sad sto kazes on moze da pise na osnovu neke svoje procene. Da li ja mogu da uticem na to kasnije na sudu i da se zalim. Jer u sustini nije bilo snega ili poledice?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Neće da ti piše ništa, nema osnova. Zabavio se malo sa tobom, ali je u neku ruku u pravu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pitala poznanica da li sme na Zlatibor za NG sa letnjim gumama. Ja ne bih, biće oko nule.
Nego pitanje: da li tu išta menja onaj znak sa lancima? Zimska oprema je sada obavezna svakako ako ima snega i leda u pomenutom periodu.

TT
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

nikaragva napisao:Ja sam prestao da sviram edukativno, jer su me zadnji put neki ludaci vijali autom. Sva sreca Astra bila brza :)
Uf, dobro je proslo. :D Evo juce jedan dobio 30 dana zatvora jer nije stao na znak saobracajne policije.
stefankmn napisao:
H4wkeye napisao:
stefankmn napisao:Nocas me zaustavila policija na Brankovom mostu. Sve uobicajno saobracajna, vozacka i alko test i krene posle toga da me smara za gume. Na autu su mi letnje gume.
Ja mu kazem znam ali ukoliko na kolovozu nema snega ili poledice dozvoljena je i letnja guma.
Ja mu kazem i ZOBSa.

E sad da i ja proverim ;) kolko znam ja po zakonu smem da vozim na letnjim gumama ukoliko nema snega ili poledice? Jel moze to neko da mi sa sigurnoscu potvrdi da znam za sledeci put ukoliko me neko zaustavi i krene opet za gume da znam na cemu sam .
Da, ukoliko nema snega i leda na putu mogu i letnje. A policajac ti je to namerno rekao, da bi te "zaplasio" malo da stavis zimske, jer su temperature takve sad da letnja guma gubi svojstvo. Plus u vecernjim satima je moguca poledica tako da realno moze i da pise kaznu.

Slazem se sa ovim da u vecernjim satovi dodje do pada temperature pa moze i da bude klizavo ali u sustini stvarno gledam da ako sam na letnjim gumama ne izadjem na kolovoz ako procenim da moze da se desi da dodje do poledice. Konkretno sinoc kada sam zaustavljen bilo je 4° .
Sad sto kazes on moze da pise na osnovu neke svoje procene. Da li ja mogu da uticem na to kasnije na sudu i da se zalim. Jer u sustini nije bilo snega ili poledice?
Mozes naravno da se zalis ali tesko da ce ti neko pisati dok je u plusu, mozda samo naplase malo i to je to. Da pada sneg recimo e onda je vec druga prica. Taj deo zakona nije bas suvise precizan trebalo je lepo da bude od 1.11. zimske gume svi, nebitno uslovi i gotovo. Ovako je suvise otvoreno.

@Heinz bez da uvredim poznanicu ali ici na planinu zimi sa letnjim gumama je malo suludo :D
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Heinz napisao:Pitala poznanica da li sme na Zlatibor za NG sa letnjim gumama. Ja ne bih, biće oko nule.
Nego pitanje: da li tu išta menja onaj znak sa lancima? Zimska oprema je sada obavezna svakako ako ima snega i leda u pomenutom periodu.

TT
Onaj plavi okrugli znak sa lancima se ne donosi na zimsku opremu nego znaci da moras da stavis lance na pogonske tockove ako je na putu sneg.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Al lance moras imati u kolima ako pada sneg.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Tako je. Ali onda mora da ima i zimske gume :-)

TT
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:

Post od Kornjaca Rade »

aleksa napisao:Al lance moras imati u kolima ako pada sneg.
Samo ako si van naseljenog mesta.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Pa mislim da je manje vise svako svaki dan "van naseljenog mesta", osim mozda beogradjana. :D

Koja je kazna ako nemas lance u gepeku kad pada sneg?
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:

Post od Kornjaca Rade »

6-20k i 2 boda je kazna.
Naseljeno mesto je siri pojam od naselja, naselje je bas urbanizovani deo, trebalo bi da na njegovom pocetku i kraju ide onaj beli pravougaoni znak sa kucicama i automatski 50kmh, a naseljeno mesto mogu da budu i livade sa obe strane i vece ogranicenje.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

H4wkeye napisao:
nikaragva napisao:Ja sam prestao da sviram edukativno, jer su me zadnji put neki ludaci vijali autom. Sva sreca Astra bila brza :)
Uf, dobro je proslo. :D Evo juce jedan dobio 30 dana zatvora jer nije stao na znak saobracajne policije.
stefankmn napisao:
H4wkeye napisao:
Ja mu kazem i ZOBSa.

Mozes naravno da se zalis ali tesko da ce ti neko pisati dok je u plusu, mozda samo naplase malo i to je to. Da pada sneg recimo e onda je vec druga prica. Taj deo zakona nije bas suvise precizan trebalo je lepo da bude od 1.11. zimske gume svi, nebitno uslovi i gotovo. Ovako je suvise otvoreno.

@Heinz bez da uvredim poznanicu ali ici na planinu zimi sa letnjim gumama je malo suludo :D
Nije me policija vijala :)
Odgovori