Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od Heinz »

Kornjaca Rade napisao:6-20k i 2 boda je kazna.
Naseljeno mesto je siri pojam od naselja, naselje je bas urbanizovani deo, trebalo bi da na njegovom pocetku i kraju ide onaj beli pravougaoni znak sa kucicama i automatski 50kmh, a naseljeno mesto mogu da budu i livade sa obe strane i vece ogranicenje.
Pravi termin je "van naselja", za lance.

Postoji znak kod Nove Galenike npr.
Dakle, svako ko izlazi iz naselja Nova Galenika mora da ima lance u gepeku od novembra do aprila. Važi i za sve koji ulaze u isto naselje :)
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

nikaragva napisao:
H4wkeye napisao:
nikaragva napisao:Ja sam prestao da sviram edukativno, jer su me zadnji put neki ludaci vijali autom. Sva sreca Astra bila brza :)
Uf, dobro je proslo. :D Evo juce jedan dobio 30 dana zatvora jer nije stao na znak saobracajne policije.
stefankmn napisao:
H4wkeye napisao:
stefankmn napisao:Nocas me zaustavila policija na Brankovom mostu. Sve uobicajno saobracajna, vozacka i alko test i krene posle toga da me smara za gume. Na autu su mi letnje gume.
Kaze on jel znate da je od 1 novembra obavezna zimska guma?
Ja mu kazem znam ali ukoliko na kolovozu nema snega ili poledice dozvoljena je i letnja guma.
Kaze on odakle vam ta informacija?
Ja mu kazem i ZOBSa.
Prica on tu jos nesto i na kraju ja odem.

E sad da i ja proverim ;) kolko znam ja po zakonu smem da vozim na letnjim gumama ukoliko nema snega ili poledice? Jel moze to neko da mi sa sigurnoscu potvrdi da znam za sledeci put ukoliko me neko zaustavi i krene opet za gume da znam na cemu sam .
Da, ukoliko nema snega i leda na putu mogu i letnje. A policajac ti je to namerno rekao, da bi te "zaplasio" malo da stavis zimske, jer su temperature takve sad da letnja guma gubi svojstvo. Plus u vecernjim satima je moguca poledica tako da realno moze i da pise kaznu.

Sent from my Xperia E4 using Tapatalk
Slazem se sa ovim da u vecernjim satovi dodje do pada temperature pa moze i da bude klizavo ali u sustini stvarno gledam da ako sam na letnjim gumama ne izadjem na kolovoz ako procenim da moze da se desi da dodje do poledice. Konkretno sinoc kada sam zaustavljen bilo je 4° .
Sad sto kazes on moze da pise na osnovu neke svoje procene. Da li ja mogu da uticem na to kasnije na sudu i da se zalim. Jer u sustini nije bilo snega ili poledice?
Mozes naravno da se zalis ali tesko da ce ti neko pisati dok je u plusu, mozda samo naplase malo i to je to. Da pada sneg recimo e onda je vec druga prica. Taj deo zakona nije bas suvise precizan trebalo je lepo da bude od 1.11. zimske gume svi, nebitno uslovi i gotovo. Ovako je suvise otvoreno.

@Heinz bez da uvredim poznanicu ali ici na planinu zimi sa letnjim gumama je malo suludo :D
Nije me policija vijala :)
Au, onda jos bolje sto je Astra bila brza :D

@Heinz ja sam sad skontao da ja nemam lance uopste od kad sam kupio auto. Sve od opreme imam osim lanca.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Retko ko i zna da treba da poseduje lance u gepeku kad vozi auto po snegu...
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Heinz napisao:
Kornjaca Rade napisao:6-20k i 2 boda je kazna.
Naseljeno mesto je siri pojam od naselja, naselje je bas urbanizovani deo, trebalo bi da na njegovom pocetku i kraju ide onaj beli pravougaoni znak sa kucicama i automatski 50kmh, a naseljeno mesto mogu da budu i livade sa obe strane i vece ogranicenje.
Pravi termin je "van naselja", za lance.

Postoji znak kod Nove Galenike npr.
Dakle, svako ko izlazi iz naselja Nova Galenika mora da ima lance u gepeku od novembra do aprila. Važi i za sve koji ulaze u isto naselje :)
U pravu si, ja sam gledao na sajtu amss i gore u tekstu pise van naseljenog mesta a dole gde su clanovi zobs-a naselja. http://www.amss.org.rs/index.php?option ... &Itemid=91
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

H4wkeye napisao:
nikaragva napisao:Ja sam prestao da sviram edukativno, jer su me zadnji put neki ludaci vijali autom. Sva sreca Astra bila brza :)
Uf, dobro je proslo. :D Evo juce jedan dobio 30 dana zatvora jer nije stao na znak saobracajne policije.
stefankmn napisao:
H4wkeye napisao:
stefankmn napisao:Nocas me zaustavila policija na Brankovom mostu. Sve uobicajno saobracajna, vozacka i alko test i krene posle toga da me smara za gume. Na autu su mi letnje gume.
Kaze on jel znate da je od 1 novembra obavezna zimska guma?
Ja mu kazem znam ali ukoliko na kolovozu nema snega ili poledice dozvoljena je i letnja guma.
Kaze on odakle vam ta informacija?
Ja mu kazem i ZOBSa.
Prica on tu jos nesto i na kraju ja odem.

E sad da i ja proverim ;) kolko znam ja po zakonu smem da vozim na letnjim gumama ukoliko nema snega ili poledice? Jel moze to neko da mi sa sigurnoscu potvrdi da znam za sledeci put ukoliko me neko zaustavi i krene opet za gume da znam na cemu sam .
Da, ukoliko nema snega i leda na putu mogu i letnje. A policajac ti je to namerno rekao, da bi te "zaplasio" malo da stavis zimske, jer su temperature takve sad da letnja guma gubi svojstvo. Plus u vecernjim satima je moguca poledica tako da realno moze i da pise kaznu.

Sent from my Xperia E4 using Tapatalk
Slazem se sa ovim da u vecernjim satovi dodje do pada temperature pa moze i da bude klizavo ali u sustini stvarno gledam da ako sam na letnjim gumama ne izadjem na kolovoz ako procenim da moze da se desi da dodje do poledice. Konkretno sinoc kada sam zaustavljen bilo je 4° .
Sad sto kazes on moze da pise na osnovu neke svoje procene. Da li ja mogu da uticem na to kasnije na sudu i da se zalim. Jer u sustini nije bilo snega ili poledice?
Mozes naravno da se zalis ali tesko da ce ti neko pisati dok je u plusu, mozda samo naplase malo i to je to. Da pada sneg recimo e onda je vec druga prica. Taj deo zakona nije bas suvise precizan trebalo je lepo da bude od 1.11. zimske gume svi, nebitno uslovi i gotovo. Ovako je suvise otvoreno.

@Heinz bez da uvredim poznanicu ali ici na planinu zimi sa letnjim gumama je malo suludo :D
Ovo resenje je jedno od retko dobrih jer ne primoravas ljude da kupuju gume ako im nije situacija vec da parkiraju kola dok mora.

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Dobro je rešenje za po lokalu, možda.
Ako ova odluči da ide kolima na Zlatibor, može iz BG da krene sa +5 ujutro, i da tamo kad stigne bude 0 sa poledicom. Gde će da parkira i šta će, kako da se vrati a da ne prekrši zakon.
Na stranu što je prognoza za BG temp. oko nule ceo dan.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Ma .ebes zakon... nego zensko, poledica, letnje gume. :o
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Heinz napisao:Dobro je rešenje za po lokalu, možda.
Ako ova odluči da ide kolima na Zlatibor, može iz BG da krene sa +5 ujutro, i da tamo kad stigne bude 0 sa poledicom. Gde će da parkira i šta će, kako da se vrati a da ne prekrši zakon.
Na stranu što je prognoza za BG temp. oko nule ceo dan.
Ne vidim problem, niko ne zabranjuje da stavis zimske, ovako postoji mogucnost da vozis kad moze ako nemas zimske

Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Isto kao sto nije bezbedno voziti zimske gume leti, nije ni bezbedno voziti letnje zimi,tj. Kada je temp.ispod +7 step.druga smesa,tvrde ko kamen na minusu

Послато са SM-G360F уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zimske i možeš da voziš leti. Letnje po snegu su ozbiljna zajebancija, pogotovo na nekom težem automobilu.

Tapatalk
Korisnikov avatar
mića
Reactions:
Pridružio se: 10 Apr 2013, 09:43
Garaža: Corolla

Post od mića »

Moze, kočioni trag je dosta duzi i potrose se nenormalno brze, auto trosi vise i bucnije su. Sto se mene tice skidam ih cim se temperatura ustali da uvece ne pada ispod +10

Послато са SM-G360F уз помоћ Тапатока
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

I ja isto, cim otopli preko 10 da je prosek stavljam letnje, a cim padne ispod 7 zimske. I letnje pumpam azotom uglavnom. Ima jedno mesto gde za 50 din po gumi valjda stave azot ako kod njih uradis zamenu guma i posle imas celo leto besplatno dopumpavanje.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Zakonski mogu zimske leti

Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

Mogu, al ja bi i to zabranio. Već sam pisao negde, vozio sam dve letnje sezone na mom prvom Civicu Michelin Alpine i po letnjem asfaltu uopšte nisu bile bezbedne a i propale su skroz, počela je guma da se kruni kad zagrebem prstom malo jače. Kad sam ih skinuo otišle su pravo u kontejner a šara je bila poprilično duboka.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Novi indikatori bezbednosti za 2015. godinu.

Slika
Odgovori