Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljubitelj »

ROCK napisao:. Tako da ti 4000fr ostane. Ali to je prosecna plata a ne munimalna kako je neko pomenuo. Naravno imas ljude koji imaju i 20 000 ali i 2000 mesecno
Ja sam pomenuno, ostalo mi u glavi iz nekog izvestaja koji sam citao da se barata sa 4.000 CHF kao minimalnom a 6500-7000 kao prosecnom zaradom.
Ja sam na toj bazi procenjivao kupovnu moc zarade.

Neka je prosecna zarada 4000CHF kako kazes, to bi znacilo da je jos manja kupovna moc prosecne zarade u odnosu na kupovinu kuce/stana od one koju sam pretpostavio.

Verovatno i te prosecne zarade su vise ili nize zavisno od kantona/ lokalnog mesta gde se radi.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Xepoj87 napisao:To sto ti ne znas o cemu neko drugi prica, u ovom slucaju ja, pa krenes neku svoju pricu, nema veze sa tim sto ti dajes minimalac svojim radnicima.
Diskutovali smo o prosecim zaradama u Srbiji, gde je iznesen podatak da je prosecna zarada 400eur sto sam ja osporio a i dalje stojim iza toga.
Jedini nesporazum moze biti da li se taj iznos odnosi na bruto ili neto primanja, ja celo vreme govorim o neto primanjima odnosno o onome sto radnik dobija da koristi.
Xepoj87 napisao: I da, naravno da mozes vise da im das, samo ne zelis, jer koristis sirotinju da bi se obogatio i ostao bogat.
Evo jos ces u mojoj firmi da me ucis kolike rashode mogu da priustim da bi bio likvidan, o boze sta sve necu procitati. :glavomuzid:
Visinu plata zaposlenih ne odredjuje samo vlasnik jedne firme, tu je mnogo faktora koji uticu na trziste (ponuda i potraznja odredjenog posla, trzisna vrednost tog posla koji se obavlja - koliko je taj posao placen u okruzenju i kod konkurencije, likvidnost firme, stimulacije drzave - kojih nema....).
Nazalost, situacija je trenutno takva da odredjene radnike ne mozes platiti vise od 25.000din, dok imam i one koje placam i preko 1.000eur.
Xepoj87 napisao: Kao sto mozes i drzavi da placas porez, ali ne zelis, jer te ista ne zanima, kao ni uredjeno drustvo u kome prevaranti/kriminalci nisu na vrhu lanca ishrane, to jest moraju da budu pazljivi i ne smatraju se kremom drustva samo zato sto imaju para.
Mos misliti, volis ruse i ukrajince jer idete u striptiz bar zajedno...
Ako te zanima, placam ja drzavi poreza koliko hoces (u opstini gde mi je firma, verovatno sam medju 10 obveznika koji plate najvise poreza).
Medjutim, postoje sektori gde (konkretno u slucaju rentiranja nekretnina) gde ogromna vecina ne placa poreze, i zasto bi onda ja izigravao "postenjacinu", taj osecaj stvarno nemam.
A kada drzava omoguci uredjen sistem i da ona prva ne saplice i stanovnistvo i firme na svakom mogucem koraku, onda cu i ja tako da se ophodim prema drzavi...

Sto se tice rusa i ukrajinaca, izvukao si banalan primer koji veze nema sa sustinom o kojoj sam nasiroko pisao, tu se samo vidi koliko povrsno posmatras stvari.
Xepoj87 napisao: Ocigledno da ja moram da te ucim sta je bruto plata, pored toga sto sam vec pokusao da te naucim kako se racuna prosecna plata.
Ali dobro, verovatno radis po principu "kes na ruke", pa ti koncept nije poznat.

Dodatno, svako ko nije prijavljen, vodi se kao nezaposlen, a to je druga statistika.
Zna sigurno neki od tvojih 100 radnika to, samo pitaj.
Ne moras ti mene nista da ucis, veruj mi.
A to sto statistika ne obuhvata neprijavljene radnike upravo ide u prilog moje tvrdnje da je prosecna plata od 400e u srbiji nerealan podatak. Kada bi uzeli realno stanje bi bilo mnogo mnogo drugacije...
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

TheWickerMan napisao:Ne živimo izgleda u istoj državi. 1200 dinara dnevnica na fizikaliji ima, plate 15-16-17 hiljada ima. Postoji jedan lanac supermarketa koji radnicama isplaćuje minimalac od 22000 i kad podignu platu vrate gazdi 3000 dinara na ruke jer im je plata 19000. Dabogda sve dao na lekove kad mu nije dosta para :) grad je umro, sahrana je prošla, ostalo je puko preživljavanje.
Darko napisao:Poznati lanci super marketa daju radnicima, kasirkama, itd u velikim objektima u proseku 23000-28000 dinara neto.
dunx81 napisao:
TheWickerMan napisao:Ne živimo izgleda u istoj državi. 1200 dinara dnevnica na fizikaliji ima, plate 15-16-17 hiljada ima. Postoji jedan lanac supermarketa koji radnicama isplaćuje minimalac od 22000 i kad podignu platu vrate gazdi 3000 dinara na ruke jer im je plata 19000. Dabogda sve dao na lekove kad mu nije dosta para :) grad je umro, sahrana je prošla, ostalo je puko preživljavanje.
+1

Drugarica mi radi u jednom od lanaca prodavnica i supermarketa za 22-25k (zavisi koliko joj skinu za manjak)
Stvar ide dotle da su pitali radnice kad im je slava kako bi napravili takav raspored po kom im baš tog dana padne slobodan dan koji im redovno sleduje. A imaju ih svega par medečno.
Takođe,na redovnom sanitarnom pregledu bris iz nosa joj nešto nije valjao i dr.joj otvori bolovanje. Kad je te papire donela u firmu,nisu je pustili na bolovanje već je poslali da troši godišnji.
Objasnite sve to ovima sto tvrde da je prosek 400eur. ;)
branja napisao: Realno kod nas mislim da je prosecna plata ono 35000. Mada dosta ljudi radi za manje. Prosek dizu ovi iz drzavne uprave i agencija.
Gde radnik na gradjevini radi za 10€, kad je ovde Bg-Pa i okolina, keramika od 8-10€/m2, malterisanje 4€/m2 + 2-3€ da ti fino izvuce zid ko casa.
Pa i ja mislim da je prosek oko 30-35.000 iako mnooogooo ljudi radi za manje.

Sto se tice dnevnica, kod mene je odprilike to malo jeftinije od ovoga sto si napisao.
Radnika mozes naci za 8e, keramika moze za 5-6e....
Poslednja izmena od goblin u 25 Dec 2015, 10:10, izmenjeno 1 put ukupno.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Ovde se danima naklapa o necemu sto nije topic, moderatori ne reaguju, i opet ce da padne kljuc...
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Floyd napisao:Pa možeš i ovde od 100 plata da kupiš stan od 50 kvadrata. Pitao si me za kuću od 250 :)
250kvm kucu sam pitao kao reper za poredjenje prema situaciji u drugim zemljama, i nekako mi logicno da ko ima dobru platu radije kupi kucu nego stan za svoj zivot. Ono sto sam video na zapadu je da siromosniji obicno zive po stanaovima u zgradama a bogatiji imaju svoju kucu sa dvoristem.

Kuca od 250 kv se kupuje za oko 150 plata kao uobicajeno u (nekim) zapadnim zemljama, zato sam pitao. Svedska na primer. Ili Nemacka. Ili Slovenija.
Pomenuti stan 50kvm se ocekuje da se kupi za 60-70 tak plata.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

goblin napisao:
Darko napisao:Poznati lanci super marketa daju radnicima, kasirkama, itd u velikim objektima u proseku 23000-28000 dinara neto.
dunx81 napisao:
+1

Drugarica mi radi u jednom od lanaca prodavnica i supermarketa za 22-25k (zavisi koliko joj skinu za manjak)
Stvar ide dotle da su pitali radnice kad im je slava kako bi napravili takav raspored po kom im baš tog dana padne slobodan dan koji im redovno sleduje. A imaju ih svega par medečno.
Takođe,na redovnom sanitarnom pregledu bris iz nosa joj nešto nije valjao i dr.joj otvori bolovanje. Kad je te papire donela u firmu,nisu je pustili na bolovanje već je poslali da troši godišnji.
Objasnite sve to ovima sto tvrde da je prosek 400eur. ;)
[/quote]

Evo ja cu da probam da ti objasnim, prosek je uvek veci od minimalne plate koje si citirao jer nikada 100% zaposlenih ne prima minimalnu platu.

Jednsotavnije, citirane plate od 200evra zajedno sa platama od 600evra koje takodje postoje formiraju prosek od 400evra kada je odnos 50%-50% udela.
Da je prosek 200evra minimalna plata bi bila oko 80-90evra a to znamo da nije tacno.

I ja bih bio blizi proceni da je oko 300evra prosek zarade mada znam dosta onih koji primaju vise.

Kako god, kupovna moc nase prosecne ili minimalne plate je mizerna u poredjenju sa bilo kojom razvijenom zemljom na bilo koje 4 strane sveta.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

branja napisao:Gde radnik na gradjevini radi za 10€, kad je ovde Bg-Pa i okolina, keramika od 8-10€/m2, malterisanje 4€/m2 + 2-3€ da ti fino izvuce zid ko casa.
Pa ti ne placas radniku te cifre, vec njegovom gazdi bizMismenu - a jadni radnik dobije neku smesnu platu, pa i nema interesa da se nesto mnogo brine oko toga koliko ti je ravan zid... Retko ko radi za sebe - takve mozes da nabrojis na prste, a svakako ovde ne pricamo o njima, vec o prosecnim gradjevincima koji rade za nekoga i to za kesicu kikirikija.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

zuzazu napisao:Ovde se danima naklapa o necemu sto nije topic, moderatori ne reaguju, i opet ce da padne kljuc...
Zanimljivije je od topika :kezo:
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Delija napisao:
branja napisao:Gde radnik na gradjevini radi za 10€, kad je ovde Bg-Pa i okolina, keramika od 8-10€/m2, malterisanje 4€/m2 + 2-3€ da ti fino izvuce zid ko casa.
Pa ti ne placas radniku te cifre, vec njegovom gazdi bizMismenu - a jadni radnik dobije neku smesnu platu, pa i nema interesa da se nesto mnogo brine oko toga koliko ti je ravan zid... Retko ko radi za sebe - takve mozes da nabrojis na prste, a svakako ovde ne pricamo o njima, vec o prosecnim gradjevincima koji rade za nekoga i to za kesicu kikirikija.
BizMismeni - izvođači su možda i jača sorta od menaĐera 'estradnih umetnika'.

Pokupe neku sirotinju koju maksimalno izrabljuju a oni pune džepove i glume neku elitu.

Još bolji su oni koji se takvim poslovima bave na zapadu, pa dovedu ljude iz Srbije da im rade za 4x manje love nego lokalci... a često im i to ne plate :kuku:
ljubitelj napisao:250kvm kucu sam pitao kao reper za poredjenje prema situaciji u drugim zemljama, i nekako mi logicno da ko ima dobru platu radije kupi kucu nego stan za svoj zivot. Ono sto sam video na zapadu je da siromosniji obicno zive po stanaovima u zgradama a bogatiji imaju svoju kucu sa dvoristem.

Kuca od 250 kv se kupuje za oko 150 plata kao uobicajeno u (nekim) zapadnim zemljama, zato sam pitao. Svedska na primer. Ili Nemacka. Ili Slovenija.
Pomenuti stan 50kvm se ocekuje da se kupi za 60-70 tak plata.
Nema pravila ni u Nemačkoj. Stan u Minhenu je sigurno nekoliko puta skuplji od kuće u Lajpcigu ili Drezdenu.

Tačno je da ćeš u Nemačkoj ili Francuskoj mnogo lakše kupiti kuću... ja nigde nisam ni tvrdio suprotno. Švajcarska je mala zemlja, sa još manje dostupnog građevinskog zemljišta a mnogo stanovnika. Ponuda i potražnja je odredila da kuća sa dvorištem ovde bude veliki luksuz.

Ja s druge strane životni standard ne gledam samo kroz kvadrate. Krov nad glavom je bitan ali 250kvm nije neophodno. Bitnije je koliko trebaš da radiš za potrošačku korpu, odnosno kakva je zdravstvena i socijalna sigurnost.

U Srbiji imaš ljude na granici egzistencije koji poseduju imovinu preko 100 kvm... a u CH to nije slučaj.
Poslednja izmena od Floyd u 25 Dec 2015, 11:06, izmenjeno 1 put ukupno.
ROCK
Reactions:
Pridružio se: 17 Apr 2015, 23:08
Garaža: BMW F30 328i

Post od ROCK »

ljubitelj napisao:
ROCK napisao:. Tako da ti 4000fr ostane. Ali to je prosecna plata a ne munimalna kako je neko pomenuo. Naravno imas ljude koji imaju i 20 000 ali i 2000 mesecno
Ja sam pomenuno, ostalo mi u glavi iz nekog izvestaja koji sam citao da se barata sa 4.000 CHF kao minimalnom a 6500-7000 kao prosecnom zaradom.
Ja sam na toj bazi procenjivao kupovnu moc zarade.

Neka je prosecna zarada 4000CHF kako kazes, to bi znacilo da je jos manja kupovna moc prosecne zarade u odnosu na kupovinu kuce/stana od one koju sam pretpostavio.

Verovatno i te prosecne zarade su vise ili nize zavisno od kantona/ lokalnog mesta gde se radi.

Da. U pravu si. Sve zavisi od kantona do kantona. U nekima je visi u nekima nizi. Kanton ZH je jedan od najbolje plaćenijih kantona ali su nekretnine i porezi skuplji.
U marketima ljudi imaju oko 3000fr i to jesu jedne od najnižih plata ali sam čuo da neki imaju i malo ispod toga. Zvanično ne znam kolika je najniža plata po zakonu ali je daleko od 4000.
Tu kucu od milion i po na kredit mogu da priušte bas mali procenat ljudi a da ne bi davali veći deo zarade na ratu kredita. Nekretnine jesu preskupe i precenjene, zato se jako mali broj ljudi odluci da kupi iste. Ili se odluče za neke jeftinije manje na neatraktivnim lokacijama za 500-600k. A u nemačkoj su jako povoljniji uslovi. I stan u Berlinu je malo skuplji nego u Bg. U Beču takodje
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Inače u CH možeš da kupiš kuću i za 600k ali ne u kantonima ZH, ZG i LU. Ima tu još nekih fora... pa tako pogled na jezero i planine nekad diže cenu i 50% :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Slika

Jel jos neko pored Goblina ima problema sa razumevanjem ovog posta?

Ili onog posta u kome pricam kako se racuna prosek plate jedne zemlje, gde se nigde ne uzima celokupan primerak?

Jos jednom, 60% preduzeca koja su u toj statistici, srednja i mala, 80% ne prijavljuju prava primanja.

Gobline, naravno da bi ostao likvidan i sa vecim platama, samo bi morao vise na belo da poslujes.
Ovako radis na limitu sa minimalcima, a ostalo u dzep.

Nikolaa napisao:gde to?
u kom univerzumu?
U ovom mom, gde je kvadrat na Karaburmi 1000e, a pa nema potrebe da pricamo da li ima za 750e kvadrat stana u nekim prigradskim naseljima.
Konkretno, nama su nudili kucu od 150m2 sa par ari dvorista u Visnjici, za 100k eura.
A gde su neka jos dalja Beogradska naselja.

A treba i dodatno da spominjem da se Srbija ne sastoji samo iz Beograda?
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Xepoj87 napisao: Jel jos neko pored Goblina ima problema sa razumevanjem ovog posta?

Ili onog posta u kome pricam kako se racuna prosek plate jedne zemlje, gde se nigde ne uzima celokupan primerak?

Jos jednom, 60% preduzeca koja su u toj statistici, srednja i mala, 80% ne prijavljuju prava primanja.

Gobline, naravno da bi ostao likvidan i sa vecim platama, samo bi morao vise na belo da poslujes.
Ovako radis na limitu sa minimalcima, a ostalo u dzep.
Doslo je do nesporazuma zbog bruto/neto obracuna, ali svakako ta cifra uliva pogresno misljenje o realnom zivotnom standardu vecine gradjana.
Ista ta preduzeca koja ne prijavljuju radnike na punu platu imaju i znacajan procenat zaposlenih koji rade bez prijave i ispod minimalca, tako da ko zna kakva bi realna racunica bila.
Pogotovo kada ljudi ocekuju da od te razlike izmedju bruto i neto plate imaju neke stvari koje im drzava garantuje (besplatno zdravstvo, besplatno obrazovanje za decu...), pa onda kad krenu kod lekara ustvari uvide da pola stvari moraju sami da placaju, kad u NS hoce da upisu dete u vrtic/predskolsko onda im samo kazu da nema mesta i snalazi se kod privatnika.....
Ja samo znam reakciju vecine ljudi u Srbiji kada procitaju taj podatak o prosecnoj plati a znaju za koliko rade...

Sto se tice moje likvidnosti i poslovanja. Naravno da ne mogu placati radnike vise nego sto ih placam.
Plate radnika se odredjuju spram vise faktora i nisam ja taj koji to odredjuje (ako poznajes osnove ekonomije onda si i toga svestan). A naravno da bi u ovakvom sistemu i poslovnom okruzenju izmedju ostalog ugrozio i svoju likvidnost podizanjem plata zaposlenima.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

nikaragva napisao:
Zato ne znaju geografiju :D

Uvek su me fascinirali ti glupi snimci gde nađeš 10 Amera kako ne znaju nešto na karti. Takvih imaš u svakoj državi.

A mi inače volimo da se pravimo pametni i da se smejemo kad oni ne znaju gde je Srbija, a 95% Srba nema pojma kartu Amerike, npr da neko kaže pokaži na karti Virdžiniju, Severnu Karolinu, Pensilvaniju, Nebrasku i slične države koje su realno 30 puta bitnije u svetu od Srbije.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Uglavnom na snimcima tog tipa koje sam gledao nije bila poenta da ne znaju gde je Srbija (sto niko ni ne ocekuje) nego nisu znali stvari tipa gde je Afrika... Iako se slazem da ne govore nista

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
Odgovori