Xepoj87 napisao:To sto ti ne znas o cemu neko drugi prica, u ovom slucaju ja, pa krenes neku svoju pricu, nema veze sa tim sto ti dajes minimalac svojim radnicima.
Diskutovali smo o prosecim zaradama u Srbiji, gde je iznesen podatak da je prosecna zarada 400eur sto sam ja osporio a i dalje stojim iza toga.
Jedini nesporazum moze biti da li se taj iznos odnosi na bruto ili neto primanja, ja celo vreme govorim o neto primanjima odnosno o onome sto radnik dobija da koristi.
Xepoj87 napisao:
I da, naravno da mozes vise da im das, samo ne zelis, jer koristis sirotinju da bi se obogatio i ostao bogat.
Evo jos ces u mojoj firmi da me ucis kolike rashode mogu da priustim da bi bio likvidan, o boze sta sve necu procitati.
Visinu plata zaposlenih ne odredjuje samo vlasnik jedne firme, tu je mnogo faktora koji uticu na trziste (ponuda i potraznja odredjenog posla, trzisna vrednost tog posla koji se obavlja - koliko je taj posao placen u okruzenju i kod konkurencije, likvidnost firme, stimulacije drzave - kojih nema....).
Nazalost, situacija je trenutno takva da odredjene radnike ne mozes platiti vise od 25.000din, dok imam i one koje placam i preko 1.000eur.
Xepoj87 napisao:
Kao sto mozes i drzavi da placas porez, ali ne zelis, jer te ista ne zanima, kao ni uredjeno drustvo u kome prevaranti/kriminalci nisu na vrhu lanca ishrane, to jest moraju da budu pazljivi i ne smatraju se kremom drustva samo zato sto imaju para.
Mos misliti, volis ruse i ukrajince jer idete u striptiz bar zajedno...
Ako te zanima, placam ja drzavi poreza koliko hoces (u opstini gde mi je firma, verovatno sam medju 10 obveznika koji plate najvise poreza).
Medjutim, postoje sektori gde (konkretno u slucaju rentiranja nekretnina) gde ogromna vecina ne placa poreze, i zasto bi onda ja izigravao "postenjacinu", taj osecaj stvarno nemam.
A kada drzava omoguci uredjen sistem i da ona prva ne saplice i stanovnistvo i firme na svakom mogucem koraku, onda cu i ja tako da se ophodim prema drzavi...
Sto se tice rusa i ukrajinaca, izvukao si banalan primer koji veze nema sa sustinom o kojoj sam nasiroko pisao, tu se samo vidi koliko povrsno posmatras stvari.
Xepoj87 napisao:
Ocigledno da ja moram da te ucim sta je bruto plata, pored toga sto sam vec pokusao da te naucim kako se racuna prosecna plata.
Ali dobro, verovatno radis po principu "kes na ruke", pa ti koncept nije poznat.
Dodatno, svako ko nije prijavljen, vodi se kao nezaposlen, a to je druga statistika.
Zna sigurno neki od tvojih 100 radnika to, samo pitaj.
Ne moras ti mene nista da ucis, veruj mi.
A to sto statistika ne obuhvata neprijavljene radnike upravo ide u prilog moje tvrdnje da je prosecna plata od 400e u srbiji nerealan podatak. Kada bi uzeli realno stanje bi bilo mnogo mnogo drugacije...