Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od jaksa »

Nema gde drugde a i ne sluša se glasno. Ne smeta.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nikaragva napisao:@ljubitelj
Pda, kuca je adekvatno placena.
Nisam zbog toga je spomenuo, nego zbog cinjenice, da je neko u njoj ziveo do 2009. :)

A i ti si nasao sa kim ces da nas poredis, nemacka npr.
Uporedi nas sa Madjarima, Rumunima, Poljacima, Bugarima, Cehoslovacima :)
Gde su oni sad daleko od nas, pogotovo neki od njih. A gde onda?

E to ti je dobar primer.

U svakoj zemlji imas nesto da ne valja, pa i u Nemackoj. Kod nas nije bilo savrseno, ali smo mi svesno ili nesvesno sa te tacke samo isli ka dole, nezaustavljivo..
Evo uporedicu, vrlo dugacko zasto sam uvideo da SFRJ nije bilo savrseno uredjena ekonomija. I zasto smo isli dole od onog trenutka kada je perpetum mobile spolja odrzavan vestacki morao da se srusi kao temeljni princip funkcionisanja. A ucili su me u skoli, u zavnicnim udzbenicima kako je to savrsen sistema, sve naucno dokazano, i to sam gradivo dobro savladao, naucio i cak poverovao.
Dok se nisam nasao u drugom sistemu i uzivo video svu utopiju tog ucenja.

Ziveo sam u oba sistema, samoupravljanju i trzisnom iz cega sam ostvario uverenje kako ce biti dalje izlozeno.
----------------------------------------------------------------------------------

Mislis da je potrebno poredjenje sadasnjosti, ocigledno je. Mogu da poredim 2 sistema- trzisni kapitalisticki gde su oni i nas neki hibridni gde tranzicija nije dovrsena, gde jos ima drustvene svojine, gde je javni sektor u solidnom delu po obimu i nacinu rada jos u proslom veku,... i puno toga gde smo mi jos u tom "vremenu onda" SSSR, CSSR.

Mozes da poredis SFRJ sa Albanijom, Madjarskom, Rumunijom, pre 30 godina i zaista tada ispada da je bila Amerika ili Nemacka za njih. Oni su bili u jos goroj poziciji, u sendvicu, u ogradjenom toru, gde nije ni postojalo putovanje u inostranstvo -zapad, a kamoli sverc iz Minhena ili Trsta.

Kada sam radio u Rumuniji na jednom projektu, pricali mi domaci da je negde 85-86. godine glavna nagrada na novogodisnjoj drzavnoj lutirji bila dobijanje pasosa sa 5 dana boravka u SFRJ. Tacno ili bajka ne znam, ali sam cuo na vise mesta i meni deluje moguce.

Upravo je to poredjenje pouzdan pokazatelj da ekonomski sistem nije bio postavljen na zdrave temelje. Zato sam i napisao da na bilo kojoj tacki planete se kao preslikano moze videti ista problematika socijalisticke ekonomske misli.

Uporedi Nemacku, istocnu DDR i zapadnu BDR, Toliko je ocigledno da mislim da nema potrebe objasnjavati. Ne moze da se kaze da su razlike posleice verskih, kulturnih, etnickih i drugih razlika dovele do razlika u ekonomiji.

Sto se nas tice, mi smo sasvim svesno izmislili drustvenu (ne)svojinu, svesno izmislili perpetume mobile ekonomije u kome stalno vise trosis nego sto proizvedes/ zaradis, svesno izmislili da plata nimalo ne zavisi od efekta rada, svesno izmislili jos sijaset stvari.

Cik prevedi ZUR, zakon o udruzenom radu na neki svetski jezik. Vecina ekonomskim ternima koja se pominje uopste ne postoji u ekonomiji. A objasniti nekome ekonomski tok novca u samoupravnoj interesnoj zajednici... smesno mi je da uopste ima dilema da li je samoupravljanje sistem koji u uspeh i razvoj ili neuspeh i krah.

SFRJ je mogla i jeste funkcionisala sve dok je bila odrzavana hermeticnost tokova novca i maksimalno potiskivano delovanje trzista. Onog trenutka kada vise stakleno zvono nije moglo da zaptije tok novca, dinar je krenuo spiralom hiper inflacije, krajem 79te godine i pocetkom 80te... i dalje je pravilnost.

Stamparija novca je radila punom parom uz uzimanje kredita. Dinar izgubio eksternu i internu konvertibilnost.
Dinar se ni za sta nije koristio u SFRJ, nijedno trajno potrosno dobro nisi mogao da kupis od plate u dinarima dok si ziv.
Ni obicnu ves masinu...pa su ljudi protizakonitu, ilegalno, na crnom trzistu masovno kupovali strani novac koji je imao stabilnu vrednost pa za njega kupovali.

Vidi, ja sam iz te SFRJ otisao van Evroep ,ne zapad tipa Nemacke, u zemlju ekonomije liberalnog kapitalizma gde je trziste osnova a drzava skoro ne postoji u ekonomskom zivotu i nije mi trebalo vise od 2 meseca da uvidim da sve sto su me ucili u skoli iz ekonomskih osnova ne vredi pisljiva boba i da je cista utopija.

I koliko je SFRJ zaista zaostala i siromasna ekonomija.

Jedine oblasti gde je SFRJ mogla da se poredi, i gde je bila sasvim dobra jesu kultura, umetnost, sport, zabava, muzika, zdravstvo primarne i sekundarne zastite sa opstim obuhvatom stanovnistva, skolstvo gde se ucilo za znanje i morala da se zasluzi ocena.

Ali u oblastima infrastruktura, potrosna roba, radna mesta, fabrike sa novim tehnologijama, proizvodnja bilo cega bili smo u jasno vidljivom zaostatku.
Cela privreda se zasnivala na preprodaji zapadne robe sto kroz lokalnu licencnu prozivodnju/ srafciger industrija, sto direktno kroz drzavnci sverc i preprodaju gotove robe za devize gradjanima koji platu dobijaju dinarima kroz konsignacioni sistem prodaje.

A pri tome je krivicno delo gradjana da kupuju ili prodaju devize. Seti se slucaj Zdravka Colica u Ohridu i zatvorske kazne jer je ucinio veliki greh. Honorar od koncerta u dinarima je pretvorio u DEM.

To je samo primer poznate licnosti, naravno drzava je kasnije tokom 80tih zmurila i cak podsticala sverc pogotovu podsticala da gastarbajteri unose sveze pare, devize.

Oni su postali znacajan deo proracuna drzavnog budzeta, kao neka vrsta beskamatnog kredita.
Drzava SFRJ nije mogla ni cent vise da dobije od MMFa, pariskog, londonskog kluba i onda redom ostalih po svetu.

A dobijala je dotacije od Libije (citati Gadafi upumpavao pare zbog svojih razloga), Iraka (Husein skoro ista prica) i tako redom, kroz prenaduvane cene radova koje su izvodiel nase socij. firme.

Da nisam licno video ne bi ni u masti pomislio kako se radilo.

I teralo se dok je bio dotok novca, dok nije puklo sa otvaranjem istocnog bloka pa SFRJ vise nije bilo nikome na svetu bitan faktor na planu politickih manipulacija i propagande.

Jednostavno ekonomski je SFRJ pustena niz vodu od strane zapada, prestali su da placaju socijalizam, domaca privreda je bila u teskoj dubiozi, u dugovima, proizvodila uglavnom gubitke svega cega se dotakla.
Sada sa ove distance nije tesko biti general posle bitke, SFRJ je bila projektovan sistema za krah i neuspeh i ne postoji po mom misljenju nikakva magija da opstane taj perpetum mobile...

Trosim 150 a zaradim 99 dinara (pardon dolara) i tako svakog meseca, svake godine.

Naravno, ima suprotnih misljenja da je samoupravljanje i SFRJ moglo da se "popravi" bez izmene temelja, da se usminka fasada, da se "samo malo" stabilizuje sistem itd.

To sto su sada Rumunija, Albanija, Bugarska a da ne pominjemo Poljsku ili Cesku ispred Srbije je logicna posledica sto su oni napustili socijalizam 88-90 godine i uveli trzisnu ekonomiju na osnovama jasnog kapitalizma a sto je Srbija nastavila ekonomski model socijalizma u drzavnom /javnom sektoru po svaku cenu i u uz to uletela u ratne sukobe i troskove koje to nosi, Uz naravno sankcije koje su uradile ono zbog cega su i uvedene aprila 1992.

Evo, mi danas dok ovo pisem imamo (na papiru, u registru firmi) drustvena OOUR firme sistema socijalistickog samoupravljanja kao postojece.
One naravno niti sta korisno rade, niti su uspesne na trzistu, niti imaju zaposlene koji nesto stvaraju.

Samo su teret, parazit koji unistava one koji rade, jednom recju steta po sve pa cak i fiktivno zaposlene koji primaju platicu svakog meseca od naseg poreza na dobit.

Kazu da ce za 6 dana da se i zvanicno ugasi te "firme" i time zavrsi papirnato doba socijalizma.
Ostaje jos onih 600+ firmi javnog sektora da se i sa njima zavrsi, da prodju kroz tranziciju i postanu preduzeca umesto SIZova, OOURa, itd po nacinu organizacije rada na trzistu. Ne formalno na papriu, sustinskaa ili kako vole da kazu politicari strukturna reforma.

To surovo zvuci, ali znaci otkaz za 400-600.000 ljudi, reorganizacija sistema poslovanja prema stvarnim potrebama i mogucnostima na trzistu i onda zaposljavanje svih potrebnih za koje ima posla.

To znaci da sminkanje starog sistema javnog sektora predje u promenu strukture prilagodjene kaptilalizmu, trzisnoj ekonomiji, da se uvede pravo na rad u drzavnom sluzbi za sve gradjane ravnopravno po konkursu/tenderu, i jos sijaset promena u temelju rada.

A to boli, i to se mora dogoditi kao sto se dogodilo u Rumunijia, Albanijia, Bugarsko, Ceskoj itd.
Samo tamo je to trajalo 2-8 godina i sve te zemlje su tranziciju zavrsile potpuno odavno.

Opet sam malko duze opisao, pitao si za poredjenje na Madjarima, Rumunima, i ostalim.
Jeste mi bili bolji od njih pre 40 godina pa cak i tokom 90-92 ali otada, od jeseni 1992 smo stalno u sve vecem raskoraku pri zaostajanju pa su nas oni stigli, prestigli.

Sto je jos gore, Srbiju je ekonomski prestigla Crna Gora i Makedonija a to su uz Kosovo i Metohiju billi najnerazvijeniji delovi SFRJ.

Sa Slovenijom i Hrvatskom vec je razlika tolika da se jasno uocava gde smo.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Da li si razmišljao da pišeš govore za političare? :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Samo cu izdvojiti ovaj deo:
Jedine oblasti gde je SFRJ mogla da se poredi, i gde je bila sasvim dobra jesu kultura, umetnost, sport, zabava, muzika, zdravstvo primarne i sekundarne zastite sa opstim obuhvatom stanovnistva, skolstvo gde se ucilo za znanje i morala da se zasluzi ocena.
To je po meni osnov, temelj, sta god, jedne zdrave drzave.

Kada toga nema, drzava je trula. Moze se zvati komunistickom, socijalistickom, kapitalistickom, demokratskom, kineskom, cudo mudo drzavom, ali ne vredi. Bez toga gore je trula.

Sad mi reci sta od toga gore imamo?
Sad trenutno?

Skoro pa nista, zar ne? :)

To je citava poenta.

Moglo je i bez toga da se prodje napred, zar ne?

Evo i ovo:
A pri tome je krivicno delo gradjana da kupuju ili prodaju devize. Seti se slucaj Zdravka Colica u Ohridu i zatvorske kazne jer je ucinio veliki greh. Honorar od koncerta u dinarima je pretvorio u DEM.

Skroz korektan primer kako bi trebalo da funkcionise pravna drzava. Ako je zakonom zabranjeno nesto, bices uhapsen i procesuiran, pa da si i Zdravko Colic.
Na stranu, da li je zaista to sve tada tako funkcionisalo, da ne razvlacimo pricu. Ovo je samo dobar primer, kako treba da bude.

A danas?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Šta znam, sa Slovenijom ima razlike, uvek je i bilo, ali sa Hrvatskom ja nešto i nisam primetio neku razliku, sem boljih puteva. Ljude koje znam tamo su obični ljudi i ne žive ništa bolje od običnih ljudi kod nas. Nije im sjajno uopšte.

Samo rata nije trebalo da bude, nego pametno da se odradi tranzicija, kao u ostalim bivšim socijalističkim zemljama i ekonomska slika ex-SFRJ republika bi bila znatno kvalitetnija. Srbija je uvek bila (materijalno) siromašna zemlja, i ostala je. Prilika da se malo situacija poboljša, na žalost, nije iskorišćena ni devedesetih, ni 2000-te.

Kako god, samo da ne bude opet nekih ratova i razaranja, sve drugo se da nekako izgurati.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Geza napisao:Da li si razmišljao da pišeš govore za političare? :)

:kezo: :plusone:
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

nidza napisao:Šta znam, sa Slovenijom ima razlike, uvek je i bilo, ali sa Hrvatskom ja nešto i nisam primetio neku razliku, sem boljih puteva. Ljude koje znam tamo su obični ljudi i ne žive ništa bolje od običnih ljudi kod nas. Nije im sjajno uopšte.
Pa nije neka razlika osim što u HR ima dosta regiona gde se živi bolje za razliku od SRB (BG i NS).

Plate u Puli, gde su moji, su u proseku 650 evra.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Primorje i Zagreb su verovatno dobra mesta za život, ostalo jako slabo, kao i kod nas, za nijansu bolje možda. Kako god bilo, nije dobro nigde u exYU ko što bi trebalo i moralo... Na žalost.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Ja bih ovog sekunda menjao život u ovom i ovakvom društvu i državi za onaj život nekad , u onom i onakvom društvu i državi.
Na žalost, mladje generacije nikad neće moći da imaju subjektivan utisak kako je sve to bilo i izgledalo.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

U SFRJ niko nije vozio Civic :mrgreen:
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ljubitelju, slažem se sa napisanim, ali bih rekao da je haos koji je nastao posle Titove smrti 1980, ipak donekle sređen do 1985. Ja sam bio dete, ali se sećam da u drugoj polovini 1980-ih više nije bilo redovnih restrikcija struje, vožnje par/nepar i bonova za namirnice. Cement, ostali građevinski materijal, keramika, stolarija, elektro-materijal i sve ostalo potrebno za izgradnju kuće se kupovalo normalno (govorim o periodu 1986/87/88). Postojala je neka fora sa "stambenim zadrugama" (ili kako se već zvalo), ali detalje ne znam (tj. morao bih da pitam roditelje). Nameštaj, bela tehnika, televizori i drugi kućni uređaji su se takođe kupovali normalno, u prodavnicama i naravno za dinare. Skoro sve je bilo domaće proizvodnje, i ne mislim da je to loše. Uređaji su tehnološki kasnili oko 5 godina u odnosu na zapadne. Na primer, Ei televizori su dobili mikroprocesorski upravljane PLL tjunere i daljinske upravljače negde oko 1987.

Inflacija jeste bila dvocifrena na mesečnom nivou. Veće kupovine su se vršile čekovima, kako bi, dok stignu do banke, inflacija "pojela" deo iznosa. Ovo "putovanje do banke" je moglo da potraje i više od mesec dana, posebno ako bi npr. čekovima Beobanke plaćao po jadranskom otočju :D i raznim udaljenijim delovima zemlje.

Kupovina i posedovanje deviza za normalan život nije bilo neophodno. Samo radi štednje, ili putovanja u inostranstvo, ili eventualno za kupovinu strane robe.

Osim političara i školskih udžbnika, za samoupravni sistem ni tada niko nije tvrdio da je dobar. Zaposleni, posebno visokoobrazovani, su bili ogorčeni nebulozama koje je taj sistem doneo. Slično je važilo i za usmereni sistem obrazovanja.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

jaksa napisao:Ja bih ovog sekunda menjao život u ovom i ovakvom društvu i državi za onaj život nekad , u onom i onakvom društvu i državi.
Na žalost, mladje generacije nikad neće moći da imaju subjektivan utisak kako je sve to bilo i izgledalo.
Mislim da nije problem u generacijama, nego kako su koji pojedinci imali i imaju sada prilike da iskoriste sistem. Neki sad žive bolje nego mnogi pre 30-40 godina.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Jaksa ako nije tajna, koliko imaš godina? :)

Sent from my D5503 using Tapatalk
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Jbg, bolji je bio onda rokenrol
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

:plusone: :bravo:
ljubitelj napisao:
Naravno, ima suprotnih misljenja da je samoupravljanje i SFRJ moglo da se "popravi" bez izmene temelja, da se usminka fasada, da se "samo malo" stabilizuje sistem itd.

To sto su sada Rumunija, Albanija, Bugarska a da ne pominjemo Poljsku ili Cesku ispred Srbije je logicna posledica sto su oni napustili socijalizam 88-90 godine i uveli trzisnu ekonomiju na osnovama jasnog kapitalizma a sto je Srbija nastavila ekonomski model socijalizma u drzavnom /javnom sektoru po svaku cenu i u uz to uletela u ratne sukobe i troskove koje to nosi, Uz naravno sankcije koje su uradile ono zbog cega su i uvedene aprila 1992.
Mislim da je period od 85-92 godine kljuc svih nasih problema. SFRJ je imala jedinstvenu priliku da prva obavi tanziciju i da nastavi pravim koracima. Nazalost svi su se opredelili za ocuvanje jednog propalog sistema koji je posle doveo do propasti ove drzave.
Ne mogu bas da se slozim da smo u privredi bas bili zaostali, jesmo u odnosu na najbolje zemlje zapadne Evrope, ali je ipak taj tehnoloski zaostatak bio neuporedivo manji u odnosu na danas. Da smo tada presli u kapitalizam i napravili dobru strategiju razoja, mislim da bi danas bili daleko ispred svih zemalja Istocnog bloka. Recimo i ta raspala Zastava je u tom trenutku bila u tehnoloskom zaostatku sa Yugom i Floridom, ali mnogo manjem nego sto je to bila 2000-tih kad smo je prodali Fiat-u. Da smo je tad prodali ko zna kako bi to danas izgledalo. Imali smo i fabriku TAS koja je proizvodila( sklapala) cuveni Golf 2 :mrgreen: , IMV koji je tada pravio Renault 5 Campus, IDA Kikinda koja je pravila odlivke za Opel , Amortizeri Pristina koji su pravili amortizere za Peugeot itd. Tako je bilo i u drugim segmentima privrede npr. Prva petoletka....
Jednostavno propustili smo sansu da spasimo svoju drzavu, koliko god ona ,do tada, je vestacki napredovala i krenemo ozbiljnim koracima napred. Namerno sam boldovao drzavu, jer nisam mislio na sistem, koji je realno trebalo ugasiti kao neodrziv. Nazalost mi smo spasavali sistem, a drzava je pukla po svim savovima
jaksa napisao:Ja bih ovog sekunda menjao život u ovom i ovakvom društvu i državi za onaj život nekad , u onom i onakvom društvu i državi.
Ne znam da li bih se menjao (izuzev da ponovo budem mlad :kezo: ), bez obzira sto se tad zivelo sa manje stresa kao prvo. Jedino zasto bih pristao da se vratim u to vreme su ljudi oko mene, tj tada su svi bili mnogo srecniji . Ljudi su pricali o sportu, automobilima, putovanjima , ribama itd, a ne o neplacenim racunima, politici, gubitku posla itd
nikaragva napisao:Samo cu izdvojiti ovaj deo:
To je po meni osnov, temelj, sta god, jedne zdrave drzave.

Kada toga nema, drzava je trula. Moze se zvati komunistickom, socijalistickom, kapitalistickom, demokratskom, kineskom, cudo mudo drzavom, ali ne vredi. Bez toga gore je trula.

Sad mi reci sta od toga gore imamo?
Sad trenutno?

Skoro pa nista, zar ne? :)
:plusone: , ali danas imamo Farme, Parove..., lazne diplome sa renomiranih fakulteta iz kontejnera, deca ne mogu da se bave sportom zato sto roditelji to nemaju da plate ....
Poslednja izmena od Piros u 27 Dec 2015, 09:26, izmenjeno 2 puta ukupno.
Odgovori