Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od grujicd »

Većina nas će se snaći na karti Evrope, ali ko zna da pokaže više od par Afričkih država? Ili npr. bar pola bivših SSSR republika?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

AcaKayak napisao:
nikaragva napisao:
Zato ne znaju geografiju :D

Uvek su me fascinirali ti glupi snimci gde nađeš 10 Amera kako ne znaju nešto na karti. Takvih imaš u svakoj državi.

A mi inače volimo da se pravimo pametni i da se smejemo kad oni ne znaju gde je Srbija, a 95% Srba nema pojma kartu Amerike, npr da neko kaže pokaži na karti Virdžiniju, Severnu Karolinu, Pensilvaniju, Nebrasku i slične države koje su realno 30 puta bitnije u svetu od Srbije.
Stavio sam smajli na kraju pobogu.

A i zabole me. Moje je pravo da se smejem svima koji su gluplji od mene i da ih kinjim :D
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Nikaragva, ma nebitno, samo sam se setio snimaka zbog kojih si to pomenuo.

Ima svakavih, ali jbg, moja drugarica u srenjoj školi nije znala gde je Kina. Šta da se radi.

Sad sam radi ovoga uzeo da gledam Američke države (nije da se u daljem tekstu pravim pametan već samo pišem radi poente), države tipa Konetikat, Merilend, Arkanzas, Pensilvanija i slične verovatno 99,9% Srba ne zna da pokaže na karti, uključujući i mene pre ovog posta.
Poslednja izmena od AcaKayak u 25 Dec 2015, 15:30, izmenjeno 1 put ukupno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Meni najbolje kad sam jednom pricao sa nekim amerom i on prica kako je zavrsio koledz u pensilvaniji a 'major' mu je bio istorija. I ja ga onako iz zezanja pitam kad je bio 1. svecki rat i on kao e pa tu lekciju nismo ucili :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Mozda je ucio samo americku istoriju :)

Religious affiliation in the U.S. (2014)
Christian 70.6%
Non-Christian faiths 5.9% (od toga Muslim 0.9%)
Irreligious 22.8%
Don't know/refused answer 0.6%

Zanimljivo da tako malo muslimana imaju :)
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Pa otkud im muslimani. Oni su protestanti/katolici kao i zemlje oko njih, a iz islamskog sveta nije nikad bilo većih migracija.
Inače, najbogatija etnička grupa su.... (nisu Jevreji...), pogodite ko - Iranci :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

goblin napisao:
Xepoj87 napisao: Jel jos neko pored Goblina ima problema sa razumevanjem ovog posta?

Ili onog posta u kome pricam kako se racuna prosek plate jedne zemlje, gde se nigde ne uzima celokupan primerak?

Jos jednom, 60% preduzeca koja su u toj statistici, srednja i mala, 80% ne prijavljuju prava primanja.

Gobline, naravno da bi ostao likvidan i sa vecim platama, samo bi morao vise na belo da poslujes.
Ovako radis na limitu sa minimalcima, a ostalo u dzep.
Doslo je do nesporazuma zbog bruto/neto obracuna, ali svakako ta cifra uliva pogresno misljenje o realnom zivotnom standardu vecine gradjana.
Ista ta preduzeca koja ne prijavljuju radnike na punu platu imaju i znacajan procenat zaposlenih koji rade bez prijave i ispod minimalca, tako da ko zna kakva bi realna racunica bila.
Pogotovo kada ljudi ocekuju da od te razlike izmedju bruto i neto plate imaju neke stvari koje im drzava garantuje (besplatno zdravstvo, besplatno obrazovanje za decu...), pa onda kad krenu kod lekara ustvari uvide da pola stvari moraju sami da placaju, kad u NS hoce da upisu dete u vrtic/predskolsko onda im samo kazu da nema mesta i snalazi se kod privatnika.....
Ja samo znam reakciju vecine ljudi u Srbiji kada procitaju taj podatak o prosecnoj plati a znaju za koliko rade...

Sto se tice moje likvidnosti i poslovanja. Naravno da ne mogu placati radnike vise nego sto ih placam.
Plate radnika se odredjuju spram vise faktora i nisam ja taj koji to odredjuje (ako poznajes osnove ekonomije onda si i toga svestan). A naravno da bi u ovakvom sistemu i poslovnom okruzenju izmedju ostalog ugrozio i svoju likvidnost podizanjem plata zaposlenima.
Ti imas problem da u replici na neciji post, ubacis totalno drugu temu, koju niko nije spomenuo.

Moj post je bio odgovor na Rockov post o plati od 2500chf, da je prosecna plata u Svici 6000chf bruto i samo sam na kraju dodao da je nasa bruto 14x manja.
A ti na to odgovoris kako je ljudima tesko, kako je prosek daleko nizi, sto nije tacno, i to neto plate, koju niko nije spomenuo, a onda u prosecnu platu trpas i nezaposlene ljude, koji sa celom pricom nemaju veze, pa onda i tvoju firmu, tvojih 100 zaposlenih, koji opet nikakve veze nemaju sa pricom.

I jos nastupas sa stavom "ti ces mene da ucis, ja sam ovo i ovo...".
Nema potrebe za patkometrijom, uvek moze da se diskutuje i bez da se dokazuje ko je pametniji, jaci ili kome je veci shlong.

Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

grujicd napisao:Većina nas će se snaći na karti Evrope, ali ko zna da pokaže više od par Afričkih država? Ili npr. bar pola bivših SSSR republika?
Ja :)

Nije da se hvalim ali u prvoj godini gimnazije mi je bila opsesija da naučim imena svih država kao i gde se nalaze. Zastave mi idu malo teže... tu pogađam tek pola :)
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ja znam 95% lokacija zemalja na mapi,glavne gradove i zastave.Takvo mi pamcenje :)
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Odeš u Ameriku i osvojiš milion na nekom kvizu :)
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Kad se vec hvalite, ja sam bio regionalni prvak dve godine u geografiji u osnovnoj školi, i treći na međuregionalnom. Geografija mi je hobi :)

sent from Lumia 640 LTE using Tapatalk Classic
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Bravo Wikleru! :thumbup:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Floyd napisao: Ja s druge strane životni standard ne gledam samo kroz kvadrate. Krov nad glavom je bitan ali 250kvm nije neophodno. Bitnije je koliko trebaš da radiš za potrošačku korpu, odnosno kakva je zdravstvena i socijalna sigurnost.
Ceo sistem u drzavi je bitan za standard. Zdravstvena i socijalna sigurnost se mislim podrazumeva i za Francusku, Nemacku, Skandinaviju i ostale zemlje.
Ne sporim da se moze sa manje kvadrata, samo sam iznenadjen da je u Svajcarskoj toliki disbalans u poredjenju sa drugim zemljama. Nisam znao, ocekivao sam da je u CH bolje stanje od opisanog.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

ftj napisao:Meni najbolje kad sam jednom pricao sa nekim amerom i on prica kako je zavrsio koledz u pensilvaniji a 'major' mu je bio istorija. I ja ga onako iz zezanja pitam kad je bio 1. svecki rat i on kao e pa tu lekciju nismo ucili :)
Njihova istorija se jako razkikuje od nase. Na koledzima se uglavnom uci o njihovoj istoriji i razvoju industrije, tako i o nedavnim ali i aktivnim politickim pitanjima. Takodje pod istoriju spadaju predmeti kao sto su spoljna i unutrasnja politika us, nuklearni program itd. Meni je recimo jedan od majora bio iz oblasti spoljne politike - koriscenje osiromasenog uranijuna - konkretno nato agresija a drugi iz industrije, na temu pocetci automobilske industrije u us i svetu.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Amerika je učestvovala u I svetskom ratu, nema teorije da to nisu učili.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori