Akumulatori

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Akumulatori

Post od ljubitelj »

kvcali napisao:Ja imam taj, ima grec sa 4 diode unutra, pre neku godinu mi pregori trafo, premotao sam ga i nastavlja da radi i dalje...

edit;
sve te iskrine stvari iz osamdesetih godina zlata vrede ali sve, ekstra im je kvalitet,
I ja imam taj crveni Iskrin samo kod mene i nije neki kvalitet izbio u prvi plan. Jos 90tih je crkao nepopravljivo automatski osigurac na vrhu pa sam morao da premostim. Morao sam da menjam i onaj preklopnik kojim se bira punjenje 6 ili 12V.
Nema grec nijedan taj Iskrin, u to vreme Iskra jos nije osvojila proizvodnju greca tih amperaza.
Ima 4 klasicne PBY diode i one su odlicne i dobro su namontirane u smislu dovoljnog hladnjaka za predvidjenih 6 Ampera struje.

Trafo je odlican, mislim da je leskovacki RUL upotrebljen,vrlo malo zuji i ne grreje se mnogo tj ima prilicno male gubitke.

Koristim ga i za napajanje drugih stvari, jako je zgodan dizajn za transport, kablovi se lepo sloze.
Mislim da se ovaj Iskrin punjac zove Pobi 6/12 ili tako nesto, izdaje me memorija detalja.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ovakav ja koristim:
Malko je drugaciji instrument. Nema tu zeleno crvenu skalu, nego normalnu, od 0 do 20-30A ne secam se tacno.

Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Takav je pre 20-30 godina imala maltene svaka kuća. :)

TT
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

nikaragva napisao:Ovakav ja koristim:
Malko je drugaciji instrument. Nema tu zeleno crvenu skalu, nego normalnu, od 0 do 20-30A ne secam se tacno.

Slika
To je ista generacija, samo je ta baš master-level varijanta. :D
Saša napisao:Takav je pre 20-30 godina imala maltene svaka kuća. :)
Jbg mi po stanovima smo imali one manje, kačih sliku ranije :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Gledam po drugim forumima, kako su došli hladniji dani i minusi - svuda živnule teme o akumulatorima i punjačima... :kezo:
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Thalia danas zasijala kao novogodisnja jelka, videcemo da li se isplati puniti ili ce morati novi. Inace Black Horse , 4 punih godina mislim da mu je tacno

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
reb0rn
Reactions:
Pridružio se: 03 Apr 2014, 19:14

Post od reb0rn »

Zet me zove nemoze da upali... dok ljudi ne krenu da im razbijaju akumulatore po servisima nista od se nece promenuti...

Imao sam i golf 2 i astru dizele ranije su uvek verglali OK i sa matorim akomulatorima na -15C, ovo je sad smejurija sa akumulatorima, gube struju kad je hladno da je to strasno...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Puntić i akumulator se jutros pošteno smrzli, videlo se to kako je sporije zaverglao i upalio. Jedan komšija ulazi u svoju Lagunu i pita jel moguće da je -11, toliko mu piše unutra na displeju. Jeste komšo, toliko je. :D
Primetio sam da mi se i displej borda kao smrzao, sporije i bleđe blinka sat na njemu. No, nije se ni ovaj put resetovao, ono punjenje je izgleda bilo odlično i ipak je pomoglo. :)

TT
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja ću malo kasnije da izađem i da upalim Civica. Ne očekujem problem iako nije paljen 3 dana.

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Kad sad umro nije valja.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Će da vidimo. Javljam kasnije kako sam prošao. Inače Varta stara 3 godine. Letos je auto stajao dugo dok sam bio u bolnici pa na prvo paljenje nije hteo ni da bekne. Upaljen na kablove i dopunjen na punjač. Od tada nikakvih problema jer se redovno pali i vozi.

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
Posetite www.garaza.rs !
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Ima li smisla ona varijanta kao upalim auto jednom u 2 dana na 3 minuta da aku ne zariba ?
Korisnikov avatar
masaivan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 14:32
Garaža: Citröen C4 1.6 BlueHDi 120

Post od masaivan »

Ima smisla, ali prava je stvar da napraviš neki krug par kilometara.
Ali ako neplaniras da vozis auto narednih par dana, mozda je najbolje da skines akumulator.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Tri minute na ler gasu, odnosno na hiljadu i kusur obrtaja jer je motor hladan, nece biti dovoljno da se vrati ono sto je anlaser potrosio, pisali smo i zasto. To moze biti samo psiholoski pozitivno, kao razmrdao sam kola na ovom minusu, ali ce u akumulatoru ostati manje struje nego pet minuta pre toga. A, skidanje akumulatora na novijim kolima... Pa ni to nije preporucljivo. Ima u obe moje teme koje su posledice.

Sent from my Sony EXPERIA M2 Aqua
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

I meni zveknuo akomolator jutros.

Kupio sasvim slucajno Midac 80Ah, 670A. Nisam ni znao da moze da stane unutra toliki akumulator.

Elem, kada sam stavio akumulator novi, napon punjenja skoro pa konstantan 14.2 volta, sa ventilatorima na max. Kada ukljucim grejace stakala i retrovizora padne na 14 - 14.1.

Sa starim akumulatorom je uvek varirao napon, od 13,7 do 14.1. Sa grejacima nije mogao ni da prismrdi preko 13.6V.

Tako da i los akumulator moze da "sjebe" napon i da to ne radi bas kako treba. Odnosno da li ima smisla meriti punjenje na losem akumulatoru. Pa da mislis da ti je alternator neispravan.

Kod mene na displeju se vidi napon punjenja, kao i informacija da li puni ili prazni akumulator.

Sa starim se cesto desavalo, da se prazni, ako je previse potrosaca ukljuceno. Sa ovim novim ne. Ta varijanta mi je cudan, ali verovatno los akumulator u sistemu, dodatno opterecuje sistem punjenja i snabdevanja strujom citavog auta.
Odgovori