Zamena antifriza

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
toni-b
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2014, 19:53

Zamena antifriza

Post od toni-b »

Drugari dali neko ima iskustva sa zamenom antifriza na džipu Mitsubishi Pajero V6 3000 benzincu iz 1993.Predpostavljam da skinem šus pleh i odvijem donje crevo ispod hladnjaka ali kako posle da ozračiti sistem? :nemampojma:
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Re: Zamena antifriza

Post od Dare4x4 »

Nemam iskustva baš na tom džipu ali uopšteno to ide ovako:
Ispustiš iz hladnjaka (na tom crevu ili čepu ako ima)
Išpustiš iz bloka motora (nađeš čep, obično je od mesinga)
Zatvoriš čepove i naliješ antifriz u hladnjak.
Za nalivanje u blok, problem pravi zatvoren termostat. Ja sam punio blok kroz crevo od grejanja jer se tako sipa direktno u blok i može vrlo malo vazduha da ostane unutra, a taj vazduh kasnije sam sistem izbaci i povuče antifriz.
Antifriz prvo razblažiš (ako si kupio 100%) i tako razblažen sipaš. Ja prvi put nisam koristio zaštitne rukavice i taj kratak kontakt antifriza sa kožom bio je dovoljan da me šake peku dva dana posle zamene. Zato oprez i gumene rukavice. Nisam se opekao na vruć antifriz nego je sama hemikalija takva da ne prija koži.
toni-b
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2014, 19:53

Post od toni-b »

Hvala na pomoći Dare4x4.Ja sam danas menjao antifriz ali pre toga sam isao da vidim sa jednim lokalnim majstorom i nismo nasli ni jedan ozračnik niti čepove za ispustanje antifriza jedino sto je moglo jeste da se skine donji crevo na hladnjaku da iscuri,malo isprao,oprao posudu a posle napunio antifrizom.Jedino što mi pada na pamet da se ne ozračuje na ovom imbus šrafu na slici Slika levo od ulaska creva gde se nalazi i na metalnom ulasku termostat?Slika
free image hosting
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Vrlo moguće. Ovaj imbus sigurno ne drži ništa unutra, tj ovo je samo čep. Slobodno ga malo odvrni dok ne poteče antifriz, pa stegni.
Nadam se da si se setio da pre zamene aktiviraš grejanje kako bi i antifriz iz radijatora iscurio. Isto, zaboravio sam da ti kažem da probaš da sakupiš antifriz koji ispuštaš. Ja sam ga skupio u nekom lavoru i posle (logično) nisam odustao od sipanja dok istu količinu nisam nalio. To bi bio znak da nije ostao vazduh.
Sad ako si uspeo da naliješ približnu količinu, upališ motor da se zagreje i da otvori termostat, kako bi izbacio zaostale mehuriće. Takođe i grejanje bi trebalo da duva toplo kao znak da nije ostao vazduh u radijatoru kabine. Ako voziš na plin, opipaj da li se i isparivač zagreva.
To bi bilo to. Neko vreme prati temperaturu motora i ako treba dolij malo antifriza.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Danas sam otkrio da mi je u Pezou 106 cista voda u hladnjaku... :kuku:

E sad ono skoro kad je bio zestok minus, auto je bio danima napolju i nije se vozio, posle kad je otoplilo sam ga malo provozao i koliko vidim nije mu bilo nista. :D

Jel moguce da je bila smrzla voda, pa otpustila, i nije bilo nikakvih posledica? :zbunjen:
Korisnikov avatar
nmaric1993
Reactions:
Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
Garaža: Volvo v40 1.9 TD

Post od nmaric1993 »

Pa vidis da je moguce :D
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Kako bi se uopste ispoljile posledice zamrzavanja rashladne tecnosti?

Sent from my Tesla TTL7 using Tapatalk
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Pa ne znam dal je moguce... provozao sam par kilometara samo. :zbunjen:

Posledice... pa ukratko svuda gde prolazi tecnost bude "napeto", jer se voda kad smrzava siri...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Prvo smrzne gde je mala kolicina vode, sitni ventili, mali poprecni preseci. Recimo velike cisterne se tesko potpuno smrznu i kad su napolju na minusu neko relativno kratko vreme, a za isto vreme recimo slavina pukne.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Ovaj je pun vode, do maksimuma. :D

Sutra cu da mu izmerim tacku mrznjenja ako nadjem onaj merac, mozda je ostao neki procenat antifriza
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Jel to znaci da bi zatekao vodu ispod auta ako bi mi zamrzla tecnost i time popucali neki elementi? Ili bi "samo" popucali kanali u motoru i tecnost zavrsila u cilindrima?

Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

E to ne bih znao... vidim da je voda na MAX, valjda to znaci da se nigde nije "razlila". :D

Sad kad stane kisa, krecem u akciju zamene tecnosti, imam vec spreman antifriz za njega... super je ovako imati neki auto za "cackanje" da se malo uci covek. :mrgreen:
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:

Post od Dare4x4 »

Kuzmanovic napisao:Kako bi se uopste ispoljile posledice zamrzavanja rashladne tecnosti?

Desilo se mom komšiji da mu smrzne voda u traktoru. Ukratko, pukao blok i vidi se pukotina širine preko 1mm.
Ako je tečnost smrznuta i pokušaš da upališ, ima dve opcije:
-ako vodenu pumpu pokreće običan (klinasti ili PK) kaiš, samo ćeš pokidati kaiš
-ako je pokreće zupčasti, opet ćeš ga pokidati ali ćeš i pokriviti ventile. :thumbup:
botr
Reactions:
Pridružio se: 27 Maj 2013, 19:10

Post od botr »

Prvo bi ispali zastitni cepovi sa bloka, a mozda bi i pukao blok, zavisi od toga koliko bi se led rasirio.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:

Post od aleksa »

Odradio sam nekako zamenu, uz pomoc youtube-a. :driving:

Iscurelo je svasta... radjen mu je dihtung glave u martu, pa se nadam da od tad poticu ostatci, da nije nista novo pomesao. :D

Kupac je dao kaparu, cekam da mi SUP odjavi, i nek ga tera... :pijemcaj:
Odgovori