Restrikcije struje su trajale godinama, bile su planske, najavljivane.
Nikakva iskakanja, izuzeci vec jasno pravilo.
Isto je i sa benzinom tj gorivom na pumpama.
Pa sa citavim nizom roba.
Zivi ljudski rad ne stvara sam po sebi visak vrednosti u procesu proizvodnje. Marx to nije napisao, nije praksa potvrdila bilo gde.
Eksploatacaija se vrsi u socijalizmu, kapitalizmu, feudalizmi, bilo kom sistemu gde nesto radis za nekoga drugoga.
U socijalizmu NEKO drugi ODLUCUJE O VISKU RADA i PRISVAJA GA. Identicno kao u kapitalizmu.
Nije problem u odlucivanju sta sa viskom rada nego je problem kada visak rada ne nastane, tj ne postoji visak vec manjak rada.
Tu je bitna razlika kapitalisticke i soc. filozofije resenja tog problema.
Socijalizam nema resenje i zato je zavrsio kako jeste.
Roba nastala u proizvodnjii moze da se proda ispod cene kostanja ulozenih resursa, to je problem koji preovladjuje u socijalizmu. To je osnovni problem za koji nije bilo resenja u SFRJ.
Koje su to frime dobro radile u socijalizmu? One koje sam naveo su uglavnom bile strane firme, kapitalisticke sa operacijama u kapitalizmu koje su poreklom poticale iz SFRJ.
u SFRJ je profit, visak vrednosti, dobit, nazovi kako hoces i u knjigama i u praksi bila tabu tema a ako se slucajno dogodi da neka firma napravi profit to je bilo javno zigosano kao stetno i na svaki nacin probano da se onemoguci.
Profit i socijalizam ne idu zajedno. To je srz. To je zabranjeno i to se ucilo u osnovama marksizma u skolama kao stetno. Cim je profit to je eksploatacija radnika...
E ovo je bitno. Kazes nema ovde nikakavog sistema ili da kapitalisticki sistem nije razvijen. Ma ima ga i drzava nece imati valsnistvo kroz tu nejasnu drustvenu svojinu, vec kroz akcionarski kapial. A sta ce ostati drzavno
Ne. Napisao sam da je ovde neki hibridni sistem, da tranzicija nije zavrsena i da kapitalisticki sistem nije jos u potpunosti zaziveo.
Napisao si DRZAVA NECE IMATI u futuru. Ja ti pricam kako je sada. A sada preovladjuje socijalizam sa najvise zaposlenih koji rade u socijalizmu Za drzavu kao poslodavca. Koji su potpuno van trzista rada.
Bez trzista kao temelja nema kapitalizma. A trziste rada je jedna od temelja tog sistema.
Logicno je da svi kazu da se moraju reorganizovati socijalisticka JP ako se zeli uvodjenje trzisnog kapitalistickog sistema. Mislim da sam to i ja vec napisao jasno pre nekoliko poruka.
Tvoj teca u SFRJ nije nikako mogao biti srednja klasa jer u SFRJ ta klasa nije nikada dostignuta, osim mozda u godini 90-91. Sve Tece su bile siromasna klasa. Moj teca je identican tvom teci.
Teca je sinonim za rec prosecan gradjanin, jedan anonimni iz mase..
Pogledaj oko sebe koliko ljudi danas zavrsava drzavne skole, od osnovnih srednjih pa fakulteta.
Po tvome to su sve deca ekstremno bogatih ljudi koji su manjina ovde koja moze da plati skolovanje u drzavnom skolskom sistemu.
Prosto, uveren sam da gresis u toj opservaciji drzavnog skolstva nekada i drzavnog skolstva sada po pitanju dostupnosti obicnom prosecnom gradjaninu.
Ti pricas o nekom imaginarnom krupnom kapitalu, kao da prepisujes udzbenik iz Marksizma za drugi razred srednje skole. Da, ja sam ucio u skoli marksizam. I tacno takvih obojenih prica se secam.
U mnogim kapitalistickim zemljama mali sitni kapital je osnova koja zaposljava najveci broj ljudi.
Po tebi je ovde uveden potpuno kapitalisticki sistem, uz cinjenicu da 60-70% zaposlenih radi i prima platu radeci za drzavu?
Svaki teca u kapitalizmu po pravilu zivi bolje od svakog tece u socijalizmu. I ta razlika se stalno povecava. Kapitalisticke ekonomije imaju brzi razvoj od socijalistickih ekonomija. Pokazalo se kroz istoriju kao pravilo.
To je bitna razlika.
Privreda u kapitalizmu brze se razvija i stvara veci visak vrednosti od privrede u socijalizmu.
U socijalizmu cesto nema viska, nema sta da se deli.
Evo ponovo te molim da navedes jednu socijalisticku zemlju koja je uspesnija u privrednoj razvoju od kapitalisticke slicne uporedive.
Suprotnih primera ima koliko hoces, od poredjenja razvoja Albanije u kapitalizmu u odnosu na razvoj u socijalizmu, CSSR prema Ceskoj/Slovackoj, Bugarskoj itd. Toliko primera jasno vidljivih vrlo blizu tu oko nas.
Ako se secam, naveo si da je cerka po svojoj volji opredelila za rad u kapitalistickom sistemu.
Zasto se nije opredelila za rad u nekoj od preostalih socijalistickih zemalja kada je to po tebi mnogo bolja opcija?
Zasto mislis da 90% ljudi na planeti praktikuje kapitalizam u nekoj formi kao svoj odabir?
Da li znas za zemlje/ situacije gde zaposleni iz kapiltalizma odlaze u socijalisticke zemlje, migriraju za boljim poslom?
Obrnuto, iz soc u kap. je opste poznat dogadjaj.
Ako je kapitalizam toliko los kako ga predstavljas kako bi objasnio cinjenicu da je u bivsim zemljama istocnog bloka sada bogatiji prosecni "teca".
Ili mozda mislis da je sada "teca" u Poljskoj ili Rumuniji siromasniji nego u ranijem sistemu?
To su samo pitanja za razmisljanje, mozda gresim ali jos nisam primetio da si na ovako konkretnija pitanja obracao paznju tokom diskusije. Nekako zaobilazis da se izjasnis.
Izvini sto je licno, ali to prosto ukazuje na raskorak tvoje price u odnosu na realnost.
Ne treba nam poredjenje sa Svedskom, evo moze poredjenje sa Bugarskom onda i sada. Ili Makedonijom koja nam je jos bliza i do nedavno bila u istoj drzavi sa istim sistemom.