Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Vazduhoplovi

Post od zuzazu »

Nasa avijacija je u kolapsu, kako civilna, tako i vojna. Meni se to, kao coveku iz struke, najmanje svidja.

Na cemu ce vojni piloti da lete, mnogo je siroka tema a zemlja je u krizi. Ni putnici nemaju u cemu casno da lete.

Nikada me previse nije zanimalo vojno letenje (i ako sam i vojni pilot u rezervi) ali dolaskom ovde i letenjem sa njihovim pilotima sa F4, F16, F5, Casa i dr. normalno je da sam poceo da se zanimam. Kao i uvek, price su cudo a najzanimljivija je taktika i upravo iskustva iz sukoba koje si pomenuo (nase iskustvo zaobilazimo u pricama). Vrlo je interesantno sta pricaju, ali to nije za sajt.

Njihova jedna eskadrila (a pitaj Boga koliko ih imaju) ima 6 puta vise aviona od nasih operativnih 29ki, odnosno 2,5 puta vise od moguce narudzbine. Dakle, toliko vojnih aerodroma, lima, kaponira, pilota, godisnjeg sati naleta i sl. nije za zezanje. Treba to videti i doziveti.

Nije sve onako kako citas i nisu ruski avioni ono sto se predstavljaju da jesu.

Zemlja proizvodjac nikada nece isporuciti najbolju verziju borbenog aviona drugoj zemlji, nego ce to biti inferiorniji model. Pa, mora da se zna ko zadrzava prednost!

I medju zemljama NATO nema svaka zemlja istu verziju istog aviona. I svi oni, sve to znaju.

Prema tome, nema sta mi tu da trazimo i da se palimo.

Mi smo sitna riba i nase je da probamo da proplivamo a da nas vise ni jedna velika ne macne.
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

I dodao bi onaj psiholoski faktor kada protivnik (bilo koji) zna da imas superiornog lovca, koji je po manevarskim i taktickim performansama ispred tebe, a Su-30 je jedan od najmocnijih lovaca ako i ne najmocniji
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

I secam se nekog dokumentarca, kada je nas radarski operater ili pilot (ne secam se tacno) pricao - pocetak agresije, upalio radar a na ekranu je bilo toliko tackica da je mislio da je greska. Kakav je to tek psiholoski efekat!

Dzaba bilo hrabrosti nasih pilota koji su uzleteli, kada su jednostavno brojcano bili nadjacani (nesto mozda slicno moze da se pogleda i na YT u poredjenju Pantera i T34 u bitci za Kursk tj. sukoba tehnicki naprednijeg i brojcano nadmocnijeg)

Bespredmetno je dalje ulaziti u diskusiju, mislim da je jasno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

I ne samo to, nego su i avioni bili neispravni, to je takodje podatak iz jednog od nasih dokumentaraci. Evo ga i link http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... +deo.html/ i drugi deo http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... +deo.html/.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

Ne odredjuje to da li ulazim u bitku kolika mi sila preti, vec koliku svetinju branim, rece neko

a i njima nije svejedno kad znaju da mogu biti oboreni jos pre nego sto spaze protivnika na svom ekranu,

nas su napali jer su bili sigurni da nemamo cime da odgovorimo jer nam je nazalost i to bezvredno sto smo imali bilo neispravno, kao kad bi imao pusku koja nema nisan i dao takvu coveku bez jedne ruke da puca na zeca u punoj brzini
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Drzava se vise ne brani avionima, tenkovima, nego mudrom politikom, posebno manje zemlje koje moraju da drze za ruku veceg ciku...

inace mali decak ce dobiti batine, od velikih i jakih bildera u dvoristu,

avioni su samo gumena pracka, tako da je mudrije uhvatiti da te cuva jedan cika :kezo:
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Sve je to tacno sto kazete ali je zalosno da zemlja koja ove godine slavi 100 godina Srpske avijacije da se vraca u period kada su golubovi nosili postu, t.j. da nemamo avijaciju. Ovo sto imamo dobrim delom je zastarelo i treba ga zanavljati, MIG 35 nam ne treba jer taj malo da mu ga da po forsazu vec je u Sloveniji :kezo: da uzimamo F16 ni to nam ne treba jer kompletnu logistiku moras da prilagodjavas tom avionu. Najrealnije je ovaj MIG 29 M2 exportna verzija. Sta god da je u ovom kriznom vremenu zajebano je trositi pare na to ali je ipak i neophodno imati nesto svoje da cuva nase nebo. Inace Slovenacko nebo cuvaju Talijani :kezo:
Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

:) Nisu samo ameri i rujke izmislili avijaciju. Ljudi previdjaju avione drugih proizvodjaca.

Kolege mi ispricase kolike su probleme imali sa grckim Mirazima, o njima govore samo u superlativu i strahopostovanjem. Agilan, mali, upravljiv, sa dobrom avionikom, decu je pravio F16.

Inace, ako se prica o ekonomiji (i tome kako piloti treba da arce gorivo vezbajuci), ruski avioni trose tacno duplo vise goriva od svojih zapadnoevropskih protivnika. Sto znaci da u akciji mogu da ostanu duplo krace, sto opet znaci da snage sa ruskim avionom u borbu moraju da ubace duplo vise aparata nego zapadni (rus je na kraju sa gorivom dok je F16 na pola rezervoara, te mora da se vrati a drugi avion da ga zameni)... te se taktika zasniva i na ovim stvarima, a ne samo na tome ko sta ima od naoruzanja i koliko je brz ili koliko visoko leti, ili sa kolikim G ulazi u zaokret.

Ima tu jos dosta toga, ali da ne smaram.

Dobra PVO je prava glavobolja sto videsmo iz poslednjeg primera. Relativno slaba zemlja sa izuzetno jakim PVO (a kazu da imaju po jednu bateriju na 1 minut leta duz obale) i te kako moze biti odvracajuci faktor.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Baš to što kaže Bajker. Ako bi se kupovali avioni, pretpostavljam da bi to bilo da bi se kontrolisala teritorija Srbije. Uz to naša kontrola letenja je zadužena za Crnu Goru. Nije isključeno da jednog dana zaštita njihovog vazdušnog prostora bude preveliki zalogaj za budžet. Što znači da će eventualno plaćati nekoj zemlji kontrolu. Isti slučaj i sa BiH. Njihova vojna avijacija je u još jadnijem stanju, a sa odlaskom mirotvoraca se može ukazati potreba za angažovanjem naših pilota.
Treba malo gledati i u budućnost, ali o tome kad legnu pare :mrgreen:
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Kontakt:

Post od kvcali »

Ja ne znam odakle ti taj podatak da ruski avioni mnogo trose,
mig29 ima 3x veci dolet, oko 1500km, sa unutrasnjim rezervoarima od f16 koji sa istim ima dolet od samo 550km do duse naoruzan, za mig ne znam dal je naoruzan za ovaj dolet.

su-27 sa jednom dopunom u vazduhu ima dolet od 6800Km a bez 3500 sto je superiorna prednost u odnosu na americkog rivala f-15 kojem je borbeni radijus ispod 2000km.

O aerodinamickim karakteristikama necemo, tu je sve jasno
Slika

zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Rusi su poznati po tome da vode racuna o maloj potrosnjim kako kod automobilskih, tako i kod avionskih motora :mrgreen:
Zato su njihovi motori ugradjeni u sve znacajne modele vazduhoplova :rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

MiG 29.
Specific Fuel Consumption @ Max Thrust 2.05 kg/kg-hr
Specific Fuel Consumption @ Mil Thrust 0.77 kg/kg-hr
Ground Idle Fuel Flow 26 lbs / minute

http://www.sci.fi/~fta/MiG-29-2b.htm
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

:search:

Wikipedia

General Dynamics F-16 Fighting Falcon...........Ferry range: 4,220 km (2,620 mi) with drop tanks

Mikoyan MiG-29........................Ferry range: 2,100 km (1,300 mi) with 1 drop tank

DUPLO!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Neko je ovde bio pogresno informisan. :hand:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

zuzazu napisao: Nije sve onako kako citas i nisu ruski avioni ono sto se predstavljaju da jesu.
Naravno da nisu, uglavnom je reč o grubim i velikim avionima, kojima veći deo nosivosti otpada na sopstveno gorivo, pa zato u odnosu na svoje zapadne parnjake imaju mnogo manju nosivost korisnog tereta (naoružanja). Takođe, zapadna elektronika je uvek bila naprednija od ruske (mada Rusi imaju jako dobre fundamentalne nauke, matematiku i fiziku, i često razviju napredne navigacione i komunikacione koncepte pre zapadnjaka, ali tek kasnije ovladaju tehnologijom da mogu da ih naprave).
zuzazu napisao: Zemlja proizvodjac nikada nece isporuciti najbolju verziju borbenog aviona drugoj zemlji, nego ce to biti inferiorniji model. Pa, mora da se zna ko zadrzava prednost!
To je tačno. I zemlje Varšavskog pakta su od Sovjeta dobijale osakaćene ("eksportne") modele, a neke uopšte nisu hteli da im daju (npr. Su-15). Sve to važi i danas (i za Ruse i za Amerikance). Ono što je dobro je da danas eksportne verzije uglavnom imaju istu mehaniku i motore, a razlika je u elektronici, pre svega u radarima + neće da prodaju najnovije rakete.

Ali u pravu si, trebalo bi prvo da rešimo problem sa civilnom avijacijom, pre nego što pređemo na vojnu. Ja od "demokratskih promena" 2000. godine čekam da počnu letovi za Ameriku, a jedino što sam "dočekao" je da prodaju DC-10. Sada više skoro da nema čime da se leti ni po Evropi... Ja sam da se B737 zamene novim B737 + da se nabavi/iznajmi nešto za interkontinentalni saobraćaj. Ali pre svega sam za neki politički/vojni dogovor sa Amerima... da znamo na čemu smo.
Ђенерал Јанковић
Odgovori