1000 zašto - 1000 zato!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Re: 1000 zašto - 1000 zato!

Post od ivancho »

Slazem se sa tobom Dag, ali takodje zasto ja moram da imam 300-500eu da bi mi zenu porodili, nego je saju kuci iako je presla termin 10 dana?? Da li je on mene pitao gde i za koju ja platu radim?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jedan način je izgleda da se plati, drugi je verovatno da se viče i urla, a treći je da se bude normalan. I moju ženu su vraćali par puta, ali su je na kraju najnormalnije primili (tada već na patologiju trudnoće, jer je prebacila termin), porodili, pazili i otpustili bez dinara/eura mita i grama kafe/čokolade. 2011. godina je bila, ne pre 100 godina.

Ni ona ni ja nismo podložni podmićivanju, i ne znam ni kako se to radi ni kome se daje.
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

I moju su tada primili, ali na urgencij, pa bilo stani pani, opala srcana radnja, los CTG, hitna operacija.....hvala Bogu sve bilo ok. Posto sam bio ubedjen da za to ne treba veza (citaj placanje). Za drugo vec nisam hteo da prolazim kroz isto. Totalno drugaciji tretman i osoblja i pregleda i svega. Doduse ne mogu da gresim dusu doktor je svaka mu cast, nista sam nije trazio niti je izneo cifru ikada. Sam sam mu na kraju odneo, sta i kako sam mislio.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Meni se zena vec dva puta poradjala i iskreno bas sam pripremao teren u porodilistu pre nego sto uopste dodje do porodjaja.
Dosao sam do 3-4 babice koje tamo rade, dosao do par doktora "na glasu", dosao do nacelnika... i onda sam lepo unapred svima njima cinio razne usluge jos pre porodjaja, da bi u trenutku porodjaja imao tu slobodu da trazim normalan tretman.

Doduse, pomoglo mi je i to sto je zena celu trudnocu isla u privatnu kliniku koja usko saradjuje sa doktorima u porodilistu (jedan od njih ima i vlasnickog udela i redovno dolazi), tako da smo unapred znali i ko ce je poradjati, poslednje preglede je dolazio taj doktor u privatnu kliniku da je licno pregleda, on je licno primio u bolnicu, tamo je imala bolji tretman po mnogo osnova (po novom je zabranjeno unosenje hrane a meni dozvole da joj odnesem da jede sta hoce, smestena sama u sobi, sestrica vise brine, odmah posle porodjaja mene obukli u mantil i uveli da vidim i zenu i dete.....).

Tako da sam stvarno prezadovoljan sa tretmanom, i pored svega sto sam radio jos pre porodjaja, kada je sve proslo kako treba sve sam ih jos castio, a mogu reci da smo sa doktorom vec postali i prijatelji.

Drugaru je zena sada trudna i bas ga savetujem da ne ceka 9 mesec da bi jurio veze, nego vec sada polako da priprema teren i pobrine se da sve prodje kako treba....
Medjutim, znam i slucajeve gde nisu nikoga poznavali niti bilo sta cascavali pa su prosli odlicno, a i obrnutih da je sve uradjeno a nesto poslo po zlu.
dag81 napisao:Sve to zato sto je drzava vec godinama takva kakva je i neda adekvatne plate doktorima, koji da bi postali doktori treba da cekicaju 20god u skoldkoj klupi, pa jos koja god specijalisticke, pa im treba novac ta seminare i konferencije itd itd.
Da doktor opste prakse ima min platu kao poslanik u skupstini, vec bi bilo prostojno. Ovako hirurg ima osnovnu 600e platu, a lelemudi u lupam NSZ imaju 500e... Pa onda ovi sto su samo na platnom spisku politicki po npr Televiziji...pa oni sto su sa Kosova izbegli a u JP su sto primaju vec 15god platu a nisu videli posla... i nigde veze.
Svi na doktore, a doktore treba poslednje na tapetu uzeti.
Sve se slazem. :thumbup:
Evo moja zena je zavrsila medicinu pa cesto slusam prica kada joj dodju koleginice... Kada vidim koliko su se odricali da bi dosli do te diplome (verovatno najzahtevnije studije), pa vecina njih u pocetku radi bukvalno volonterski, pa koliko im je posao odgovoran, pa u kakvim uslovima rade... i na kraju dobijaju platu sa kojom ne pomu cak ni pristojno da zive a kamoli ugodno, sto bi bilo logicno za jednog doktora.

Zato nikada necu u negativnom kontekstu spominjati njihove kombinacije. Spominjem ih u smislu sistema u kojem zivimo a ne usmislu kritike prema doktorima.
Tako da ih skroz razumem i opravdavam kada uzimaju "darove", kada za odredjene usluge imaju privatnu tarifu, kada prave kombinacije sa privatnim ordinacijama, kada pored drzavnog posla rade i privatno.... i treba.
Jedino sto ne bi opravdavao jesu uslovljavanja kada unapred traze lovu da bi savesno lecili pacijenta, kada usled nedobijanja nadoknade nesavesno lece pacijanta, kada na bilo koji nacin rade na stetu pacijanata....
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Pa šta, za sve moras da oderes dupe. Nista medicina nije posebna u odnosu na druge nauke i struke. S tim da imaju Zakletvu koju drugi nemaju. To čini njihove postupke bednijim. Znali su za nju i pre faksa. A sranje u zdravstvu nije od pre 4 nego od pre bar 44 godine.

P8 Lite TT
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Uroš S. napisao:Pa šta, za sve moras da oderes dupe. Nista medicina nije posebna u odnosu na druge nauke i struke. S tim da imaju Zakletvu koju drugi nemaju. To čini njihove postupke bednijim. Znali su za nju i pre faksa. A sranje u zdravstvu nije od pre 4 nego od pre bar 44 godine.

P8 Lite TT
Ne bi se bas slozio sa tobom.
Na prvom mestu ako uporedis same studije ipak smatram da je medicina u samom vrhu ako ne i jasno najtezi fakultet.
Samo uporedi koliko im traju studije, koliko imaju ispita i koliko obimno i zahtevno gradivo imaju, pa onda uporedi kakva im je prosecna prolaznost i koja im je prosecna duzina studiranja.... i vrlo lako ces videti da se ipak radi o daleko tezem putu do diplome nego npr nekom ekonomisti...

Medjutim, to nije kraj, posto sebe mogu da pronadju tek nakon specijalizacije a to je tek novi put od nekoliko godina i to ako imas srece i sredstava.

Njima je sasvim normalno da provedu i debelo preko 10 godine ISKLJUCIVO U UCENJU da bi tek onda poceli aktivno da se bave svojom strukom, a ima ogroman procenat primera i sa daleko duzim stazom ucenja...

Pa na sve to dodaj uslove rada koje dobijas nakon toliko truda, i dodaj stres i odgovornost koja ipak ne moze da se poredi ni sa jednom drugom strukom.
I sveukupno (po meni) dobijas ubedljivo najzahtevniju struku koja je stravicno podcenjena.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne citiraj post direktno iznad!!!
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

goblin napisao: Verovatno sve ovo svi znamo, neki su i prosli kroz to... Ali cemu onda zabluda da imamo "besplatno zdravstvo", kada ako zelis kvalitetan tretaman moras da se otelis od kombinacija, veza, ponizavanja, maltretiranja... pa na sve to da potrosis brdo love... i onda MOZDA uspes da dobijes krsten tretman.
Ne znam, prosao sam kroz bolnicu i operaciju i nisam nikome nista poklanjao, davao, niti mi je iko trazio. Tretman kvalitetan koliko se to moze u drzavnoj bolnici, sasvim korektan ali nista extra (kao u filmovima).

Jedino sto mi je trazeno i to odmah jos na ulasku u bolnicu je fiksna donacija od 50 evra da uplatim na tekuci racun bolnice, i dobijem papir o tome. Rekli za nabavku posebnih materijala koji nisu na spisku zdravstvenog fonda.
Kao neka vrsta pausala svima trazili.
I ponudili zaseban apartman uz doplatu umesto obicne zajednicke sobe sto nisam prihvatio na osnovu sugestije doktora poznanika koji mi je objasnio razlog zasto to nije bolji odabir.

Na pamet mi ne bi palo da nekome poklanjam unapred nesto sto nije zasluzio, kakvi crni pokloni...
Kao sto ni meni niko nista ne poklanja.
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

Ja nikad nisam imao takvih problema niti mi je trazeno ni prilikom lecenja clanova porodice ni ja kad sam morao da se lecim. Jedino sam se uzasavao neljudskih uslova u kojima ti ljudi rade. Narocito sam uocio kulturniji i humaniji pristup mladjeg osoblja i lekara nego ranije (sad tridesetogodisnjaci mogu da mi budu deca ). Jbg to su oni koji su bas u najgorim uslovima odabrali ekstremno odgovornu potcenjenu struku.
Medjutim hocu da ukazem da je veliki deo problema malogradjanski mentalitet dela naseg sveta koji nicim izazvan trci i nudi smatrajuci da to tako treba i da samo Bog i akademik znaju posao a da oni moraju parama stici do njih. Nesto slicno videli smo u jednom od gornjih postova jad forumas navodi da je mesecima unapred isao da "pripremi" porodjaj, a koliko sam video nije bilo poziva s druge strane.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Uroš S. napisao:Pa šta, za sve moras da oderes dupe. Nista medicina nije posebna u odnosu na druge nauke i struke. S tim da imaju Zakletvu koju drugi nemaju. To čini njihove postupke bednijim. Znali su za nju i pre faksa. A sranje u zdravstvu nije od pre 4 nego od pre bar 44 godine.
Ko je rekao prodavanje ispita na Pravnom u KG? :)
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Citroen DS5, bi trebalo da bude "luksuzna" verzija Citroena C5, jel tako?

A kako je onda pocetna cena C5 veca od cene DS5? :zbunjen:

Sad slucajno video cene u Italiji.... http://www.citroen.it/home.html
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

DS5 je valjda radjen na platformi Grand Picassa a ne platformi C5.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Pusti platformu, i ovako je sve postala sminka... :D

Oni DS5 predstavljaju kao vrh ponude, bar sam ja tako skontao... :zbunjen:
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

trebalo bi da je vrh ponude, cenovnu politiku nemam potrebu da komentarišem :)
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Re: Одг: 1000 zašto - 1000 zato!

Post od djiuliju »

Sa moba sam pa tesko trazim. Zanima me mazda 6 benzinac 1.8 2010.godiste,ima li neke ustaljene kvarove,kais ili lanac,kad se radi veliki servis i na koliko km,kako podnosi plin,itd itd...svaka informacija dobro dosla. Hvala

Послато са GT-I9301I користећи Тапаток 2
Odgovori