Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od perfiko »

Pa ne verujem da se naslov teme "Imali smo, nismo znali..." odnosi na 90-te.
Mislim tako bi neko mogao da napiše da se za vreme II sv.rata jela samo proja, da su Nemci streljali na ulicama i da je danas mnogo bolje. :)
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

BenRoj, evo ti sistem 80ih tacnije 82-84-te.
Otac zavrsio fax ekonomski, jedva nasao posao, jer niko u familiji nije bio komunjara. Na kraju mu uvalili posao na selu, a u ZRu ubacen neko politicki podoban. Ziveli kao danas da imas 50.000din znaci na ivici ivici. Podstanari naravno u jednosobnom stanu u kuci nekoj.
A eto tvoje Titovo vreme. Auto delio sa ocem, letovanje na kredit i cekove, podszanari jos smo hranu dobijali od deda i baba.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Ne mešajte grandmothers and frogs - ja pričam o 80-tim.
90-te je Djole Balašević najbolje opisao na istoimenom albumu.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

dag81 napisao:...Realno klinac sam bio 90ih, ali se secam...
Realno - promasio si totalno deceniju :)
Jaksa prica o 80-im iliti nema blage veze jedno sa drugim...

EDIT: uleteo je odgovor pre mog...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Eto ti i 80te na ocevom primeru.
Imao sam srece jednim delom sto mi deda mamin radio u Naftagasu pa sam jeo i pio sta sam hteo.
Eto i primer Naftasa, svi su vozili dizele i nisu ih gasili, jer naftu nisu nikada kupovali. A gde su odela, gde su namirnice sa bonova sto su dobijali dok su na terenu... A koriscenje sluzbenog auta za sve i svasta, pogotovu sefova i vozaca... Rasipalo se na sve strane i nista se nije kontrolisalo.
Poslednja izmena od dag81 u 29 Jan 2016, 23:25, izmenjeno 1 put ukupno.
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Dag
A kako vidis danasnje vreme i svog oca u njemu, da je zavrsio fakultet.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Danas, pa ili te da prostis je*u pa imas novac ali nemas vreme, ili imas vreme a novac nemas. A dosta je onih koji nece da rade ispod lupam 2000din dnevno, iako ne izgleda tako.
Danas retko ko radi u struci(sto je lose), a ko grebe ima. Ali mora dobro da se grebe, dosta da se radi da bi se imalo. Evo ti moja zena zavrsila ekonomski fax drzavni radi kao prodavac/u vp/ vodi dnevne papire i ima 40.000din. Radi jednu subotu ili nedelju i 2 smene.
Ja, ostalo mi 3 ispita na istom tom faxu, vec 10god i nisam zavrsio. Usao u privatni posao slucajno i giljam nelad ceo dan svaki dan, nekad manje, placam poreze drzavi a koristim nilakvu privilegiju niti imam sigurnost neku realnu, osim sebe i zdravlja. Da ostavljam posao sto sam stvarao 7 godina mi ne ide da bih dao ta 3 ispita i opet radio ko zna sta. Sto realno nije pametno kako god okrenes.
Drugari su mi mahom privatnici, i vecina nas radi ceo dan svaki dan. Jedni imaju podrsku sa strane(braca, otac..) drugi sami sebe, ali zaradimo da zivimo pristojno ne bahato. Ali niko od njih nije politicki podoban i lenj i da se sramoti sta god radio.
A imam i poznajika koji kukaju, njih par drzavne firme,njih par bez posla a lenji(tj biraju) jbg. I ja ne volim da uzimam mokru gumu na -5, da sam leti prasnjav, da cucnem dnevno 300x, da pravvim kalkulacije i sredjujem papire,da me dave pojedine stranke, da odgovaram na glupa pitanja, ali eto mora se. Najvise bih voleo da imam 2 radnika, da firma radi od 8-15h, da mi radnik ima 600e platu bar, ali jbg nije zivot sve da bude potaman.
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Pravi opis sadanje realnosti. A zenin poslodavac, kako mu ide posao i kako je usao u te vode.
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

Meni je simpaticno kako su svakom za sve krivi neki drugi.
Ispricasmo se, razlicita misljenja razlicitih generacija i nema vise bitno novog da se kaze.
Dajte katanac na ovu temu
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Zašto katanac na temu, tema samo treba da se vrati svojim korenima:
kvcali napisao:Pa nek ovo bude tema za nesto cega se secate iz detinjstva, starih dobrih vremena, bez mobilnih telefona, interneta, air bag-ova, vozili se na zadnjem sedistu bez pojaseva, na motoru po troje bez kaciga, policija je vozila fice i yugice i niko nije smeo popreko da ih pogleda, ljidi su se lecili samo aspirinima i domacom sljivovicom, isli na vojne parade...
Dal' je moguće da se iz detinjstva sećate samo redova za kafu? Svi ste sa svojih 10 godina pili kafu, i pogodila vas nestašica iste? Ili je ovo forum veterana?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Tada deca nisu imala ovoliku slobodu i pravo da na robiju teraju roditelje, ukoliko ih popreko pogledaju. Stoga, verovatno se pamti kako biju nervozni roditelji, bez kafe i cigareta :kezo:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

U Naftagasu je bilo toliko bahacenje i eldorado da je to tesko shvatiti, 70-ih 80-ih najvise. Plate obicnih radnika kao danas recimo 2000e, a neki su uzimali na gorivu jos toliko...strasno. Naravno u firmi su se zaposlavali samo prijatelji, familija i kumovi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Dobro, ali to nema veze mnogo sa sistemom, nego sa nama.

Evo i 20,30 godina kasnije je opet isto tako.

U NIS i dalje ne moze da se zaposli ko hoce. Da ne govorim o mrcinama kao sto je EPS i sl.

Necu dalje ni da pisem, samo se nerviram :)
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Ceo NIS, uključujući NAP, Naftagas, Jugopetrol i ostale zavisne delove, je bio "porodična firma". "Običan" administrativni radnik je tada mogao sa jednom platom da završi kuću.

@Nikaragva

Što se tiče zaposlenja u NIS-u, hm, nisi baš potpuno u pravu. Ako hoćeš da dođeš da budeš "meso" i da radiš za neku sitnu platu kao recimo početnik onda ti ne treba neka veza. Naravno da veze postoje u svakoj firmi i u svakom sistemu, uvek će neko da uspeti da ubaci nekoga u firmu, to je tako i na zapadu. E sada, ako govorimo o višim pozicijama u NIS-u i slično, onda je to tema za diskusiju.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

U moju firmu ne mozes da dodjes sa vezom i ostanes tamo.
Postoji nesto sto se zove preporuka. Ali prolazis kroz isti proces kao i svi ostali kandidati.

U NIS mozes. Znam to iz prve ruke. Mozes u EPS i to znam iz prve ruke :)

NIS je i dalje firma kojom vlada partija, isto kao i pre.
Odgovori