Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
Jel si bio kod sudije? Mislim da bi zabranu trebalo da izvrsi mup kod tebe, al ne smem da tvrdim
Bio sam, iskucase onaj zapisnik sa mojom izjavom i rekose mi da ce to da salju u NS kod sudije, a meni ce stici na kucnu adresu kad oni izreknu zabranu. Drug mi kaze da se pecat ne udara u dozvolu vec se samo upisuje kod njih u sistem i mogu da me provale samo ako vrse proveru vozacke.
- Grujic
- Moderator
To je tacno, samo ti stigne da si pod zabranom, sto moze biti jako glupo, jer ne znas kada ce ti stici, a kad stigne vazi od odmah. I sta onda ako je neko u Grckoj na moru, a keva mu primi kovertu...
Istina je i to, al sada sve cesce proveravaju jer imaju aparate za to, a ako te uhvate da vozis bez dozvole maltene 2 godine neces voziti...
Istina je i to, al sada sve cesce proveravaju jer imaju aparate za to, a ako te uhvate da vozis bez dozvole maltene 2 godine neces voziti...
Ma ne bih ja ni vozio, strpicu se mesec dana, nego bojim se da me tako ne zatekne negde na putu, pa da me uhvate, a ja nisam ni video poziv.
U pitanju je preporuceno pismo, moguce onda da su oni. Postar odneo i nisam mogao da podignem u posti, a niko mi nije dolazio kuci 

Jeste preporuceno pismo od prekrsajnog suda. Dobio sam 2 priznanice, i neki papir gde se objasnjava presuda, krvica, kazna, bla bla. Sad kaze u tekstu da cu biti naknadno obavesten o tome kad ce mi zabraniti voznju na 30 dana, a pise da treba ovo da platim u roku od 15 dana od pravosnazne presude. E sad, jel pravosnazna presuda ovo sto je stiglo? Pise samo na koverti 'presuda od 22. 06. 2012.'?
I jel postoji nacin da odem u SUP u moju opstinu i da ih pitam da mi odma krene zabrana?
I jel postoji nacin da odem u SUP u moju opstinu i da ih pitam da mi odma krene zabrana?
- Grujic
- Moderator
Mislim da ce ti Paja najbolje odgovoriti, al presuda je pravosnazna kad istekne rok za zalbu ako se nisi zalio. Posto cenim da se neces zaliti postace pravosnazna nakon tog roka.
Zabrana kad ti stigne, stigla je. Ne znam da li mozes da ubrzas, probaj...
Zabrana kad ti stigne, stigla je. Ne znam da li mozes da ubrzas, probaj...
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
@Scuderia
A kad se desio prekrsaj i koji je, ako nije tajna, tj. kako si provalio sta je u pitanju kad je stiglo preporuceno?
Sad si me istripovao jer je i meni stiglo preporuceno, u stvari obavestenje da mi je stiglo, a ne pada mi na pamet zasto
BTW, verovatno je nesto drugo jer vidim da u sanducicima u zgradi ima jos bar 3-4 ista obavestenja (svaki dan gledam sanduce i ovo je prvi put ovakva "masovna" situacija), al' opet...
A kad se desio prekrsaj i koji je, ako nije tajna, tj. kako si provalio sta je u pitanju kad je stiglo preporuceno?
Sad si me istripovao jer je i meni stiglo preporuceno, u stvari obavestenje da mi je stiglo, a ne pada mi na pamet zasto

BTW, verovatno je nesto drugo jer vidim da u sanducicima u zgradi ima jos bar 3-4 ista obavestenja (svaki dan gledam sanduce i ovo je prvi put ovakva "masovna" situacija), al' opet...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Prekrsaj se desio novembra 2011, brzina je u pitanju, ali bio sam kod sudije pre 2 nedelje i ocekivao sam presudu samo nisam znao u kom obliku stize. Mislio sam da je neki paket u pitanju posto je kartoncic od post expressa bio u sanducetu, pa kad sam otisao u postu dobih preporuceno pismo i tu ove detalje. Otici cu u ponedeljak da platim to i da pitam jel moze da se ubrza proces, jer mi treba dozvola za par nedelja.
Datum kada si bio kod sudije i koji piše u presudi je nebitan.Scuderia napisao:Jeste preporuceno pismo od prekrsajnog suda. Dobio sam 2 priznanice, i neki papir gde se objasnjava presuda, krvica, kazna, bla bla. Sad kaze u tekstu da cu biti naknadno obavesten o tome kad ce mi zabraniti voznju na 30 dana, a pise da treba ovo da platim u roku od 15 dana od pravosnazne presude. E sad, jel pravosnazna presuda ovo sto je stiglo? Pise samo na koverti 'presuda od 22. 06. 2012.'?
Presuda postaje pravosnažna kada je potvdi Viši prekršajni sud u slučaju da se žališ ili istekom roka za žalbu ukoliko se ne žališ.
Ukoliko ti treba dozvola preko leta onda se žali i kupi vreme. Obzirom da idu odmori i da si daleko od zastare za očekivati je da neće biti mnogo ažurni u rešavanju tvoje žalbe, pa će ti oduzeti dozvolu ko zna kad.
A da trazim neko ubrzanje, to ne moze?
To ne znam, ali svakako ti ne mogu oduzeti dozvolu pre nego što presuda ne postane pravosnažna i pre nego što dopis iz suda ne stigne u policiju.
Dakle, sad i da odeš u policiju i da kukaš ne mogu ti lupiti zabranu jer nemaju nalog suda. Opet je pitanje ažurnosti odnosno kada će taj nalog stići. Nalog daje sudija nakon što konstatuje pravosnažnost presude. Može da se desi da je sudija na odmoru ceo juli i da nalog da tek avgusta, a tada je pitanje kako pisarnica radi zbog odmora.
Moje iskustvo iz vremena dok sam radio u sudu je da smo tzv "postupanja po pravosnažnosti" ostavljali za septembar kad prođu odmori, a radili samo redovne stvari koje ne trpe odlaganje.
Dakle, sad i da odeš u policiju i da kukaš ne mogu ti lupiti zabranu jer nemaju nalog suda. Opet je pitanje ažurnosti odnosno kada će taj nalog stići. Nalog daje sudija nakon što konstatuje pravosnažnost presude. Može da se desi da je sudija na odmoru ceo juli i da nalog da tek avgusta, a tada je pitanje kako pisarnica radi zbog odmora.
Moje iskustvo iz vremena dok sam radio u sudu je da smo tzv "postupanja po pravosnažnosti" ostavljali za septembar kad prođu odmori, a radili samo redovne stvari koje ne trpe odlaganje.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Nema pravila kada ce ti zabrana stupiti na snagu.
Drugar je napravio prekrsaj(alkohol) otprilike pre godinu dana, bio je kod sudije za prekrsaje sredinom marta i to se odazvao na prvi poziv, posle par dana mu je stigla koverta sa uplatnicama i obrazlozenjem kazne, i do sada mu zabrana jos nije stupila na snagu.
Drugi drugar je napravio isti prekrsaj, samo mesec dana pre ovog prvog drugara i bio je u februaru kod sudije za prekrsaje, ali se odazvao tek na treci poziv(ne namerno, ali to je druga prica) i jos mu nije stigla koverta sa uplatnicama i obrazlozenjem, a da ne pricamo o zabrani. Tako da nema pravila sto se tice naseg sudstva i administracije.
Drugar je napravio prekrsaj(alkohol) otprilike pre godinu dana, bio je kod sudije za prekrsaje sredinom marta i to se odazvao na prvi poziv, posle par dana mu je stigla koverta sa uplatnicama i obrazlozenjem kazne, i do sada mu zabrana jos nije stupila na snagu.
Drugi drugar je napravio isti prekrsaj, samo mesec dana pre ovog prvog drugara i bio je u februaru kod sudije za prekrsaje, ali se odazvao tek na treci poziv(ne namerno, ali to je druga prica) i jos mu nije stigla koverta sa uplatnicama i obrazlozenjem, a da ne pricamo o zabrani. Tako da nema pravila sto se tice naseg sudstva i administracije.
Одг: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
Ne lupaju nikakvu zabranu na dozvolu niti je ti nosiš u mup da je ostaviš, sve vreme je dozvola kod tebe. A ti za vreme zabrane ne bi smeo da upravljaš motornim vozilm. Ako te zaustave u toku zabrane da voziš a ne provere vozačku dozvolu onda neće ni znati da imaš zabranu.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Vazno da je tvoj auto u top stanju, gram dima ne izbacuje, kocnice guzvaju asfalt, a signalizacija svetli kao svetla stadiona.
Po ZOBS-u je kazna za pricanje mobilnim telefonom tokom voznje 5000 din. Da li je zakonom (a verujem da nije) definisano pusenje u toku voznje? Isto je, tj jos gore jer em sto oduzima celu ruku, em jos vozac mora da gleda dole kada trese pepeo. Ili da li je definisano izjedanje pljeskavice ili bureka dok vozis? Jednom nedeljno vidim neke, uglavnom vozace dostavnih vozila, kako voze levom rukom, a u desnoj neki mastan dorucak. Najcesca je scena kada je neki kamioncic ili veci kombi, pa njih trojica sede u kabini i svi trojica jedu. Kao da nose bubreg na transplantaciju pa ne moze da saceka 5 minuta.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!