Ne brže od života!

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Ne brže od života!

Post od shandu90 »

Kako je naleteo na 1:03
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kod nas 50% automobila po magli nikako nije označena pozadi. Pre svega stara kola, kamioni, niko ne pali maglenke, a najnoviji automobili su odvikli ljude da pale svetla ručno ili imaju pojma da postoje svetla za maglu. Očigledno je čovek sa kamerom u vozilu svestan i odgovoran, on je uspeo da uspori više nego blagovremeno, što znači da samo za NEKE ovi uslovi su bili opasni - na primer za ovog vozača BMW.

Neko veče sa drugarom pričam o magli i on mene pita jesu li to tehnologije napredovale pa svi piče 120-140 kad se vraćao pre neki dan iz Slovenije. Ja mu rekoh da to neka kola imaju, ali da je stvarno retkost. Sutradan, eto epiloga naše diskusije na svim vestima. Ljude boli uvo, nagaze ko da vide, pa šta bude. Uglavnom ne bude ništa...
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ja bih bogami kod nas pre isao autoputem nego magistralom.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

goblin napisao:Ili eventualno rizicniji potez, da se sklonis do zaustavne trake i onda samom ivicom zaustavne trake polako da krenes u rikverc, posto je realno minimalna mogucnost da ce neko po ovoj magli voziti zaustavnom trakom a cim se odmaknes barem 20m od karambola onda u tu stranu niko nece ni bezati, a kakako se odmices vise tako si i bezbedniji... to nosi vise rizika ali moze jos bolje i da se prodje (iskreno, ja bi to uradio).
Definitivno najbolja strategija. Makar i po travi voziti.
Samo je pitanje da li pogasiti svu signalizaciju pozadi, jer kad neko vidi maglenke ili pozicije mogao bi direktno u tebe jer bi mislio da je put tu.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Ovih dana je bila i biće magla po putu...s obziro na razliku izeđu dnevne i noćne teperature - vaistinu će je bit. ;)
Pre dva dana sam rano ujutru išao za BG. Naravno, autoputem.
Magla je bila takva da se na nekim deonicaa moglo lepo voziti do nekih 110-120 km/h, ali na nekim mestima samo 80 km/h.
Jednostavno, prilagodiš brzinu kretanja uslovima putu i kraj priče. Šta je tu toliko koplikovano?
Kakvi senzori, kurac-palac? Ko nema mozga u glavi, nikakva elektronska pomagala neće pomoći....

Da ne spominjem vozila kojima je signalizacija sa zadnje strane plač majke božje. Tu bi ogli najopuštenije da uključe i presretače pa da jebu i zbog neispravne signalizacije....što da ne?
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Uvek su mi bili smesni ti sto jurnjavom rasteruju maglu, 90% takvih vozila je bar 10g staro koja te radare nema ni u najavi.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Po magli na autoputu ti je prokletstvo da ides brzo a i da ides sporo. Par puta sam jurio 100km/h po Austriskom auto putu po neverovatno jakoj magli. Po meni jak sneg je mnogo gori od magle, mada su tu negde... Kod snega je najgore sto posle 5 min nemas pojma ni gde je put, a i ekstra svetla malo pomazu (manje nego kod magle) a i strasno se brzo situacija menja od gadnog na strasno gadno :) par puta sam bio prinudjen da izadjem i da kopam da vidim gde je put - posebno u Vojvodini i drugim ravnicama...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ftj napisao:Splet okolnosti je bio takav, ja znam da svi uvek mislimo kako se to nama verovatno ne bi desilo al ako se 70 kola slupa velike su sanse da bi se to svakom desilo.
Isto ovo sam pomislio pre par nedelja kad sam video onaj sudar blizu šimanovačke naplatne, prošao sam bukvalno par minuta posle udesa, u suprotnom smeru...

Sent from my D5503 using Tapatalk
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

schonenk napisao:
Ogi napisao:
maniaxxx napisao:Juče je bila u SLO jedna od gorih nesreča, moglo je biti i gore s obzirom na broj avtomobila..

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika ... vozil.html

i snimak iz jednog od vozila

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika ... canje.html

Magla i prevelika brzina su zajebana kombinacija
Bas bih voleo da vidim koliko je ucestvovalo vozila koja nisu na slovenacke table.

Ima deo snimka iz vozila sa kamerom, trenutak kada koci, i cini mi se da je vidljivost bar 60-70 m. Ako se uslovi nisu menjali iz minuta u minut to znaci da je vecina vozila kao da nema magle.
Dosta je bilo stranaca ali bogami i domačih, pa da su svi vozili sporije ne bi bilo tako strašno, ali največi problem su napravili kamioni koji su po rečima očividaca uleteli u kolonu bez kočenja i nosili sve pred sobom. Umrle su 4 osobe, a mogle je biti puuuuno gore
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Bilo je jezivo, gledao sam onaj snimak 20 puta. Maglustina, ljudi beze, zvuk lomljave ali kao iz nekog tunela... i onda oni kako se nasadjuju... Uzas...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Pre 5-6 godina kod Simanovaca je bilo lancanih jedno 10, od toga 3 veca i ostali po par auta 3-4. Ziv sam se us*o jer moras stati, a ne znas kako ce onaj iza stati. Sreca u nesreci najveci lancani je bio kod petlje pa smo ga obisli u koloni.
A jos veca ludost, i pored 10ak sudara kad smo vec odmakli, bilo je ljudi koji su i dalje vozili 120-140 iako je realno bilo za oko 80 plafon.
Nikada se do tad nisam vise uplasio za bezbednost.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ja bih u takvim situacijama odmah sišao autom dole na travu sa asfalta, što bliže ogradi (ako se može, naravno) sigurno ne bih čekao da na mene naleti neko odpozadi. Kod Slovenaca to očigledno nije moglo, jedva su se imali i sami gde skloniti i izaći iz auta.

TT
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Sad kad se malo više zna o detaljima ispada da su največi pičvajz napravili kamioni, koji su nesmanjenom brzinom udarali u kolonu vozila, čak su se dvojica usporedno vozila, šta je radio u magli kamion u levoj traci samo bog zna ( šofer verovatno ne :mrgreen: ). Naravno obojica su bili Rumuni :twisted:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Saša napisao:Sličnu situaciju je imala moja žena (znate već za to, pisao sam ovde, okrznula retrovizorom dete koje je iskoračilo na cestu sa trotoara, retovizor se pritom sklopio), samo što nije pobegla već ostavila svoje podatke u školi ispred koje se to desilo. Dobila je na kraju taj oportunitet, odnosno morali smo da platimo 30.000 din na 6 rata na račun Crvenog krsta. I to je bilo to, nije nam stigla nikakva dodatna tužba posle toga. Iskreno, nije mi bilo baš pravo, ni za šta nam izbiše te pare iz džepa, ali dobro - ćuti, plati i teraj dalje. I otvori četvore oči da ti se ponovo ne desi nešto slično. :)
Ovoj priči izgleda još nema kraja... :nonono:

Danas nam je stiglo obaveštenje iz osiguravajuće kuće da je 18.01.2015. primljen odštetni zahtev od mldb. te i te (neću navoditi ime) "radi naknade nematerijalne štete koju je pretrpela u saobraćajnom udesu koji se desio 17.05.2013." i traže da im supruga dostavi "detaljnu izjavu o načinu na koji je došlo do nezgode: načinu vašeg kretanja, kretanja mldb. oštećene i ostale okolnosti na osnovu kojih se može utvrditi da li postoji vaša odgovornost za nastalu nezgodu i samim tim i naša obaveza za naknadu štete oštećenoj"...

Da ne poveruješ, od tog "saobraćajnog udesa" prošlo je skoro 3 godine, a do trenutka podnošenja ovog odštetnog zahteva više od godinu i po dana, pa još dodatnih godinu do slanja obaveštenja nama. I sada su se "setili" da to rešavaju!? Ne znam zašto uopšte traže supruginu izjavu? Ona je tužilaštvu priznala krivicu u zamenu za "oportunitet" da ne bi bilo krivičnog gonjenja po ovom našem nakaradnom zakonu i platili smo kaznu od 30.000 din. Zar to osiguravajuća kuća ne zna? Pretpostavljam na osnovu ovoga da ne znaju i da od "dokumentacije" verovatno imaju samo nalaz od lekara, policijski zapisnik i zahtev za odštetu, čim traže i supruginu izjavu da bi utvrdili odgovornost i svoju obavezu plaćanja?

Sastavio sam izjavu šta se desilo i odnećemo to u osiguravajuću kuću, pa ćemo videti šta dalje. Koje su "konsekvence" svega ovoga? Ako im isplate štetu - pretpostavljam da to neće tražiti nazad od nas ali će nam sigurno skočiti visina polise za auto, izgubićemo onaj smešni bonus i kako sve to već ide? Ili će ipak tražiti da im to nadoknadimo? :x
Poslednja izmena od Saša u 03 Feb 2016, 19:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Jel iz vaseg obaveznog osiguranja ili? Jer ako je ona ucenica trebalo bi da imaju deca (djaci, studenti..) neko svoje osiguranje, mozda je to...
U krajnju ruku, ne znam ni koliko si obavezan da im odgovoris?

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
Odgovori