Bice ovo malo duzi post, ali mislim da ga vredi procitati.
Mada cudno bi bilo da napisem post, a onda sam sebe pokopam i kazem kako nije vredan citanja
Ova prica oko zarade 200-1000e po vozilu me zaintirgirala pa sam malo googlao. Priznajem ne podrobno, vec samo onaj prvi sloj leda. Cisto malo da zakopkam i da stvorim sliku o tome u glavi:
Dilera, samim tim i marku vozila, sam izabrao po sopstvenom nahodjenju:
http://www.toyota-centar.rs/toyota/?naslovna,33.
Pa da kazem sta sam primetio i sta mislim:
Prostom matematikom iz cenovnika dobijam
cena sa carinom i PDV-om / cena bez carine i PDV-a = 1.29...=~ 1.3 Recimo da je se diler ugradio u cenu pre dodavanja carine i pdv-a. Tebe kao kupca interesuje krajnja racunica - koliko ces morati da platis pa nek se oni dogovore oko podele kolaca.
I onda visis akcijsku cenu:
http://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenov ... av4awd.pdf
Uhvatimo se za model RAV4 2,2 D-CAT Elegant Cross Sport A/T6, gde vidimo da je prvobitna formirana cena 34850e. A onda je data akcijska u iznosu 31750. => Razlka 3100e u korist kupca. Ako se drzimo koeficijenta 1.3 i pretpostavimo da zdusno diler i drzava (sa dazbinnama) omoguce
popust od 3100e => diler je omogucio =~2385e. U prevodu on je od svog kolaca resio da zakine 2385e, ako ne i celih 3100 (pretpostavka da se drzava ne igra ulogu u popustu na ustrb dazbina).
Ako se neko odrice 2385e u nasu korist, pa koliko je on sebi u opste zacrtao prvi put zaradu? Sad je resio da umesto 2585e zaradi 200e? Cenim da nije bas dotle doslo, tj da diler i dalje ima zaradu na vozilu koja se krece po nekoliko hiljada evra.
Prevedeno opet malo u koeficijente: 2585/200=12.925. Pa onda primer kako bismo razumeli na sta ciljam - osoba X zaradjuje 60000din mesecno, ali eto stisla kriza i osoba X resi da koriguje svoju zaradu na dole kako bi imala posla i dalje. 60000/12.925=~4642.
Da li biste vi pristali da svoju platu korigujete sa 60000din/mesec na 4642din/mesec?
Pa na koliko biste onda pristali da korigujete platu samo da i dalje radite? => Eto sami cete dati odgovor o tome sta mislim koliko dileri i dalje zaradjuju na prodaji jednog automobila i nakon korekcije cene koja je daleko od zanemarljive.
Ne gledam ovde nase dilere kroz nisan zbog ove zarade. Cak naprotiv, slazem se sa Slobom i kazem da i treba da zarade. Kad kazemo diler, to nije jedna osoba. To je ceo lanac ishrane. I u tom lancu svako dobije po malo od te zarade, pocev od osobe zaduzene za higijenu (malo lepsi naziv za cistacicu/cistaca, cisto da se razumemo) u zgradi dilera, preko ostalih zaposlenih pa do samog vrha i dazbina koje se placaju za funkcionisanje zgrade zastupnistva. = Sio mu ga Djuro ako bi od 200e po komadu mogli da se pokrpe za bilo kakvo funkcionisanje. Pa morali bi prodati na stotine vozila mesecno sa tolikom jedinicnom zaradom da bi u opste opstali. A dajte mi jednog dilera u Srbiji koji svakog meseca proda 100vozila. Tako da slazem se sa Slobovim postom koji je bio upucen kao odgovor Heinzu.