Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Znam zato mi je i cudno zasto radijatori a ne fancoilovi ili parapet ili sta vec ide.
Radijatori se koriste nekad da dopuni regulaciju sa podnim. To sam bas nedavno imao kao slucaj na poslovnom objektu. Ima slucajeva kad proracun kaze da treba da pod ne bi bio pretopao
Moze svakako i bez. Svaka prostorija mora imti poseban vod sa regulacijom.
Sve je izvodljivo pitanje je cene

Moze svakako i bez. Svaka prostorija mora imti poseban vod sa regulacijom.
Sve je izvodljivo pitanje je cene
Nisam izgleda ja bio dovoljno jasan, kad sam spomenuo radijatore mislio sam na kuću tog čoveka sa drugog foruma. Ja krećem od nule i ne bih koristio radijatore nego što veću površinu podnog u kombinaciji sa fancoil-ima. Što više podnog zbog bolje efikasnosti jer se može ići na najnižu temp, do 35c, dok većina fancoila radi sa 45c ( ima ih i sa 35 ali mi je to diskutabilno upotrebljivo jer bi za njih ako ništa drugo bilo poželjno da što više rade pasivno tj bez ventilatora), a radijatori traže još višu temperaturu za istu energiju koju ispuste u prostor, a svakim povećanjem potrebne temperature za jedan stepen iskorištenje opada za dva posto ako se dobro sećam iz svog teoretisanja koje sam pročitao.
To je neko moje laičko mišljenje za sad, pa ćemo da vidimo kako dalje, a na potpuno pasivnu kuću ne bih išao jer mislim da je preveliko ulaganje spram dobitka, moj neki lični stav...
Naravno opcija hlađenja sa fc je bonus koji je šteta propustiti.
Sent from my D5503 using Tapatalk
To je neko moje laičko mišljenje za sad, pa ćemo da vidimo kako dalje, a na potpuno pasivnu kuću ne bih išao jer mislim da je preveliko ulaganje spram dobitka, moj neki lični stav...
Naravno opcija hlađenja sa fc je bonus koji je šteta propustiti.
E to mi je vec logicno. Drug je ugradio vazduh vodu sa fancoilima + podno na kucu od 250 m2 i racun mu je ove godine izlazio oko 30k u zimskim mesecima sa grejanjem vode za kupanje i saunom. Sigurno bolje nego centralno na tu kvadraturu sto se tice troskova.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
To i nije nista specijalno. Gas ispadne oko 100 din / m2 i to u NSu gde je cena gasa medju vecim u Srbji. Mislim da Vrsac "vodi" 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Tesko je to glavu za glavu porediti ako se ne znaju svi parametri, izolacija, itd...ima u NS neki sto je radio geotermalno nekima sto ih znam i oni su zadovoljni.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
@dragan
Dobro razmišljaš. Moje nedoumice su vezane za "mešanje" dva sistema(podno+radijator ili fancoil), zbog, kako si i ti napisao, različitih "radnih" temperatura. Energetičari su meni pričali da postoje ventili, razdelnici, koji se koriste kod tih mešovitih sistema, ali niko da stavi ruku u vatru da je to pouzdano i efikasno.
Što reče kolega Swemir, radi se to, ali, "majku mu Božiju" ako je problem visoka temperatura u nekom podu, smanji se dužina cevi u njemu(kao broj rebara).
Dobro razmišljaš. Moje nedoumice su vezane za "mešanje" dva sistema(podno+radijator ili fancoil), zbog, kako si i ti napisao, različitih "radnih" temperatura. Energetičari su meni pričali da postoje ventili, razdelnici, koji se koriste kod tih mešovitih sistema, ali niko da stavi ruku u vatru da je to pouzdano i efikasno.
Što reče kolega Swemir, radi se to, ali, "majku mu Božiju" ako je problem visoka temperatura u nekom podu, smanji se dužina cevi u njemu(kao broj rebara).
@ftj - tu je sauna kao potrošač najzahtevnija, mada je pitanje koliko je radila. I ja bih gledao pumpu sa rezervoarom zople vode, mada tu se možeš puno igrati sa komponentama, pored tog rezervoara možeš imati i akumulator toplote u vidu rezervoara od par stotina pa do par hiljada litara, pa se u sistem uveže solarni panel, itd... Sve zavisi od finansija, ja mislim da za početak neću puno komplikovati, ali ću svakako ostaviti sve opcije za upgrade otvorene.
Koju pumpu koristi drugar, znaš li?
Edit - ulete dosta postova. Mislim da ne bi trebalo da bude problem sa fancoil-ima, ali o tom potom. Svakako ja sam laik za to i neke stvari će određivati taj ko treba.
Koju pumpu koristi drugar, znaš li?
Edit - ulete dosta postova. Mislim da ne bi trebalo da bude problem sa fancoil-ima, ali o tom potom. Svakako ja sam laik za to i neke stvari će određivati taj ko treba.
Mislim da je neka od ovih poznatih marki tipa samsung ili lg. Ima kotlarnicu i napolju spoljni deo kao dve vece klime spojene vertikalno. Kolko sam shvatio to ubacuje i svez vazduh spolja?
Vazduh voda sistem ne ubacuje direktno vazduh spolja, nego se toplota prenosi tečnošću, prvo valjda etilen glikolom ( ssd sam možda lupio i ostao živ) iz spoljne u unutrašnju jedinicu ( ako nije monoblok uređaj, kakve ne gledam) pa u unutrašnjoj se toplota predaje vodi koja kruži kroz sistem cevi kroz pod, radijatore, fc, kako gde već.
To je onda neka jača jedinica, ajde molim te pitaj ga za detalje.
To je onda neka jača jedinica, ajde molim te pitaj ga za detalje.
U kom delu grada zidaš kuću ako nije tajna?
Baš pre neki dan pričam sa drugom kako ne mogu da nađem dobar deo BG za gradnju kuće a da je cena placa relativno normalna.
Baš pre neki dan pričam sa drugom kako ne mogu da nađem dobar deo BG za gradnju kuće a da je cena placa relativno normalna.
@dragan
mitsubishi je ipak al ne zna model, nije trenutno tu. Sad mi rece oktobar i novembar po 20k, decembar 47, ovo mu je prva godina koriscenja ako ti treba kontakt firme sto to radi mogu da ti prebacim, on je bas zadovoljan. A mozemo i da obidjemo da vidis kako izgleda.
@floyd
Kosmaj mozda? Bas bg da valja je preskup, a ne verujem da bi ti posle CH bilo prihvatljivo nesto poput jajinaca, miljakovca 3 i slicno.
mitsubishi je ipak al ne zna model, nije trenutno tu. Sad mi rece oktobar i novembar po 20k, decembar 47, ovo mu je prva godina koriscenja ako ti treba kontakt firme sto to radi mogu da ti prebacim, on je bas zadovoljan. A mozemo i da obidjemo da vidis kako izgleda.
@floyd
Kosmaj mozda? Bas bg da valja je preskup, a ne verujem da bi ti posle CH bilo prihvatljivo nesto poput jajinaca, miljakovca 3 i slicno.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja bih rekao da ne zida u BG.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
U Sremskoj Mitrovici će biti kuća. I ja sam gledao po Bg ali me je brzo prošlo, iz više razloga, da ne dužim sad oko toga.
@ftj - ajde neka ostane otvoren poziv da te iscimam još oko toga, ako bude potrebe. Najviše me zanima snaga t. pumpe, mada i ostalo nije višak.
Mitsubishi ima odlične pumpe, meni su za sada prvi izbor. Mitsu, fujitsu, panasonic...
@ftj - ajde neka ostane otvoren poziv da te iscimam još oko toga, ako bude potrebe. Najviše me zanima snaga t. pumpe, mada i ostalo nije višak.
Mitsubishi ima odlične pumpe, meni su za sada prvi izbor. Mitsu, fujitsu, panasonic...
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Dragane - man se pumpi, uzni pelet. 
Nisam resio grejanje, bila je opcija samo na cvrsto gorivo, medjutim....skontao sam dmogu nabaviti kotao na pelet od 24kw za ispod 1300 €, sto ce biti neka konacna opcija.
Inace, ova zima je prosla grejanjem na struju. Decembar i januat oko 9-10000 din, okt i nov bili 5,5-7000 din. Grejem se na TA pec 4.5 kw. Temperatura u kuci je 20 stepeni. Nije lose, na skali 1-5 ocena je 3+.
Planiram da na pelet bude skuplje (max 1 tona mesecno, ne preko 130 € mesecno), ali ce se grejati cela kuca (a ne bukvalno dnevna, gde se nalazi pec).
Plus opcija da posredstvom telefona iz BG-a upravljam grejanjem u kuci u SM. ;-)
Послато са GT-I8260 уз помоћ Тапатока

Nisam resio grejanje, bila je opcija samo na cvrsto gorivo, medjutim....skontao sam dmogu nabaviti kotao na pelet od 24kw za ispod 1300 €, sto ce biti neka konacna opcija.
Inace, ova zima je prosla grejanjem na struju. Decembar i januat oko 9-10000 din, okt i nov bili 5,5-7000 din. Grejem se na TA pec 4.5 kw. Temperatura u kuci je 20 stepeni. Nije lose, na skali 1-5 ocena je 3+.
Planiram da na pelet bude skuplje (max 1 tona mesecno, ne preko 130 € mesecno), ali ce se grejati cela kuca (a ne bukvalno dnevna, gde se nalazi pec).
Plus opcija da posredstvom telefona iz BG-a upravljam grejanjem u kuci u SM. ;-)
Послато са GT-I8260 уз помоћ Тапатока