Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od snork »

A, da, zaboravio sam da kada A i B sede jedno pored drugog, ostali nisu fiksirani već mogu da se menjaju na preostalim mestima. Svaka čast Stjepo! :bravo:
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

96 je resenje.

5! Minus 4!

Ima ovakvih zadataka, ima zadataka od 10 ljudi da se odabere 3 gde pogrese ljudi pa rade 10x9x8 sto nije tacno jer mozes da izvuces vise puta sto troje ljudi.

Mnozis samo kada imas situaciju tipa 4 predjela, 5 glavnih jela i dve supe, tad mnozis i dobijas 40.

Moguce je i da bude da jedno ne sme da sedi s desne strane drugog, onda samo faktorijal podelis sa dva jer su sanse 50:50 da ti neko bude sa odredjene strane, odnosno koliko imas nacina levo toliko i desno.

EDIT: upalih komp pa da malo razjasnim, a i vidim da je Stjepa u pravu pošto sam mislio napamet da znam zadatak a nisam znao. Napisao sam dobro objašnjenje ali sam mislio da je drugi tip zadatka.

Dakle, ako biraš npr trojicu od 10 članova foruma, logično je da pomisliš za prvo mesto može 10 ljudi, za drugo 9, treće preostalih 8. Međutim, Pera-Mika-Đoka je isto kao Đoka-Mika-Pera, a to je isto kao Đoka- Pera-Mika itd. Dakle, ovde je redosled takav da imaš preklapanja. Ovo rešavaš po principu 10! podeljeno (gore) sa 10!-3! puta 7! (dole) i dobiješ 10x9x8x7x6x5x4x3x2 podeljeno sa 7x6x5x4x3x2x3x2 i onda to skratiš lepo i dobiješ 120 mogućnosti.

E sad, imaš situaciju da od deset članova biraš Administratora, Moderatora i običnog člana. Onda ovo rešavaš 10x9x8 jer nije isto Pera-Mika-Đoka sa Đoka-Mika-Pera jer je ovamo Pera admin a kasnije je Đoka admin, dakle nije isto.
Poslednja izmena od AcaKayak u 19 Feb 2016, 02:03, izmenjeno 2 puta ukupno.
Tadija
Reactions:
Pridružio se: 13 Maj 2013, 12:31

Post od Tadija »

kako je redosled njih dvoje nebitan kad su oba redosleda(i AB i BA - potpuno razliciti rasporedi) ukljucena u 5! ?
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Da, u pravu si, mislio sam da je zadatak drugog tipa, napisao sam u objašnjenju da ima dosta različitih. Bilo je zadataka sličnih ali kaže npr imaš 5 đaka, koliko imaš više mogućnosti ako nisu u timovima nego ako se napravi tim, i onda je tu nebitan redosled jer je svejedno da li je u timu Aca i Mika ili Mika i Aca :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Koga interesuje kombinatorika, ovde ima jako lepo i precizno objašnjenje svih opcija i kako se računa rezultat kod svake od njih:
https://matematikon.wordpress.com/2012/ ... ksi-nacin/
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Evo primer srednje teškog zadatka:

Slika

A evo i malo teže kombinatorike:

Slika
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

A gde je tu povrsinski integral? :mrgreen:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Ako misliš da to uradiš za minut i po onda super :D

Evo nekih zanimljivih koji nisu teški ali u frci s vremenom umeju da prevare :)

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
VVWOB
Reactions:
Pridružio se: 24 Avg 2013, 12:56
Garaža: A35 AMG

Post od VVWOB »

Evo odradih na brzinu u ubahnu...
Redom koji si ti postavio slike, rekao bih da su resenja:
D,E,E,E
Nadam se da nisam nesto promasio, tj zanemario :mrgreen:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

A ako je x=1? :)
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Mislim da nisi ni[ta pogrešio, i ja bih isto uradio :D
Korisnikov avatar
VVWOB
Reactions:
Pridružio se: 24 Avg 2013, 12:56
Garaža: A35 AMG

Post od VVWOB »

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Jel polagao neko testove iz Hrvatskog, kao sto polazes npr engleski pa dobijes nivo b2 ili neki slican?

Neke od najboljih skola na svetu vode hrvatski kao bitan jezik, zemlja iz Evropske unije, a neke traze i dokaz o poznavanju jezika.

Srpski, bosanski i crnogorski su isti jezik, hrvatski je poseban. Svi drugari koji su zavrsili jake skole ili mba studije u cvu imaju naveden hrvatski jezik kao jezik koji znaju. Realno, kad Amer pogleda taj cv, deluje kao plus.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Za sta bi ti to trebalo?
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Ne volim ništa da muljam niti da moram da objašnjavam, voleo bih da imam sertifikat.

Volim da kad apliciram negde imam svu dokumentaciju. Našao sam test negde i gledao kako izgleda, znao bih da ga uradim bez greške (nije da forsiraju hrvatske reči nego je baš korektno sve, pošto je test za strance), tako da ću ići da ga uradim verovatno kad nađem vremena, 120e košta.

Primer testa koji je dat na sajtu:

II. RAZUMIJEVANJE ČITANIH TEKSTOVA

Riječi koje treba upisati u tekst: očiju, travnju, obavijestite, deseti, otvorenom, između, najveća, najčešće, najmanja, Osijek, srpnja, kože

ALERGIJA NA AMBROZIJU
Jedna je od alergija koja _______________ muči ljude alergija na ambroziju. Ambrozija je biljka koja niče u _______________, a cvjetati počinje sredinom _______________. Ta biljka proizvodi pelud u golemim količinama.
Procjenjuje se da svaki _______________ stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju. Najrasprostranjenija je _______________ rijeka Save i Drave te uz more (Istra, Zadar, Makarska).
Klasični su simptomi te alergije kihanje, curenje nosa, svrbež _______________ i sluznice, pojačano suzenje _______________ i otečeni kapci.
Alergičnim osobama ne preporučuje se boravak na _______________ od 5 do 10 sati ujutro, kad je koncentracija peludi _______________. Za alergičare je najbolje šetati nakon kiše – koncentracija peludi u zraku _______________ je nakon kiše jer kiša ispire pelud.
U nekim hrvatskim gradovima (Zagreb, _______________, Varaždin...) postoje službe koje uklanjaju ambroziju. _______________ ih ako ambrozija raste i u vašem susjedstvu.

__________________________________________________________________________________

III. POZNAVANJE GRAMATIČKIH STRUKTURA

Od ponuđenih rješenja izaberite točno i upišite ga.

Primjer:
Maja je srela Ivana u centru. (centaru, centru, centar, centra)

1. Hrvatska ima oko 4 i pol milijuna ______________. (stanovnik, stanovnicima, stanovnika, stanovnici)
2. _______________ uvijek igram tenis. (četvrtku, četvrtkom, četvrtak, četvrtka)
3. _______________ zajedno na posao. (ići ćemo, ić ćemo, ićićemo, ićemo)
4. I mi _______________ rado išli na utakmicu! (bi, bimo, bismo, bih)
5. Naočale su _______________ stvarima na polici. (između, pokraj, među, kraj)
6. Zakasnila je _______________ se tramvaj pokvario. (da, zbog, što, jer)
7. Čuli smo samo lijepo o _______________. (njemu, mu, on, njega)
8. _______________ je živjeti na moru nego u unutrašnjosti zemlje. (lijepo, lijepi, ljepšije, ljepše)

BODOVI: ______ /8
Odgovori