Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Fotografija

Post od maxer »

E jeb.ga ... pitaš me šta ću slikati sa 85mm - kao da ne znaš. Porteti se obično ne štampaju i ne gledaju u odnosu 1:1, već kao celokupna slika a tada bokeh ako nije bio dovoljno "besan", odjednom postaje nedovoljan - kao da ga nije ni bilo (u dovoljnoj meri). Zato se i koriste takvi objektivi: koji toliko jako zamrljaju pozadinu na 1:1, da u kontekstu visoke rezolucije dig.slike (npr. 24 MPix.), kada celokupnu sliku smanjiš za ekran ili odšampaš u "normalnoj" veličini, on ipak dođe do izražaja.
U ostalom, ne moraš da slikaš njime sa te distance, možeš da slikaš i celokupnu figuru sa veće ali poenta je u tom bokeh-u koji treba da istakne-odvoji subjekat od pozadine.

Evo ti jedna slika (skini je u full size, klikom na nju a ne na lupu) koja sve ovo, objašnjava mnogo bolje:

Nikon D3s & Nikkor 85 F1.4G @ F1.4, ISO 200, 1/100

Slika
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Hm da, za celo telo ima smisla. Zato sam i pitao koji problem ti rešava, pošto za moj stil slikanja ne treba toliki bokeh, čak je i smetnja. Za portrete bi već mogao da bude preagresivan. Evo jedan primer, ovo je neki Zeiss 85mm, i to još na f/1.8:

Slika

Ako uvećaš videćeš da je jedno oko u fokusu a drugo van. Ok ako hoćeš malo apstraktniju sliku, inače preplitak DoF. Ja sam malo navukao strah od toga jer je meni na većini slika više ljudi (tj. dece) i jedan korak napred ili nazad kvari stvar. Tako da mi ovaj objektiv ne bi radio posao ni za slikanje celog tela, jer retko slikam ovako samo jednu osobu. I nikad ne nameštam "modele" već lovim situacije kad ne obraćaju pažnju na mene. Zbog toga su mi se rezultati popravili od kad sam počeo da zavrćem blendu, pa mi je i f/1.8 puno, i to još na 50mm. Taj 85mm f/1.4 ako se koristi u punom potencijalu pravio bi mi još biše problema. Za moj stil slikanja, da ponovim.

Inače prošlog leta me je prijatno iznenadio onaj jeftini plastični Nikon 55-200mm. Evo šta može da se dobije sa blendom f/5.6, ali na 200mm. Zgodan za nošenje na plažu, mali, lak i ne brineš se da li će neko zrno peska da ga uništi.

Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Tu vadi stvar 200mm, zato i imaš bokeh na F5.6.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

I pozadina mora biti dovoljno daleko.

Sa svim može da se napravi dobra slika, ali sa brzim prajmom može gotovo uvek, nezavisno od pozadine. :) Fantastični su ovi novi flagship prajmovi, prave magiju u pravim rukama.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Ovih dana poplava prajmova od 85mm.

Sony je izbacio svoj 85mm 1,4 za nekih 1800 USD.

Mnogo lepsa vest je Tamronov 85mm 1,8 za 750 USD. Prvo 85mm staklo sa stabilizacijom.

Cudni su ljudi. Citam testove Sony 85mm 1,4 i normalno poredjenje sa Zeiss Batis 85mm 1.8. Do jucerasnje super-staklo i idealni portretni objektiv postao je sranje. Iznasli su mu da je mekan u uglovima a i da mu bokeh nije bas nesto. U mesto idealnog kruga, bokeh ima oblik ragbi lopte pa covek kada radi panoramu ima problem da stitchuje. Dakle, ne mogu da verujem...

Konacno i UWA za E mount koji ne kosta ko bubreg. Vojit je u preprodaji za samo 700 USD.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Par slika od danas. Bazen 25. maj je odlično osvetljen, samo treba naći ugao da manje smetaju refleksije. Sve je slikano Sigmom 70-200mm f2.8. Inače pored mene je bilo i nekoliko profesionalnih fotografa, sa daleko skupljom opremom - oni najveći aparati ranga Nikon D4 i objektivi duplo veći od ove Sigme. Naravno na monopodima. Baš me zanima kakve će njihove slike da budu.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Fino ti ovo izgleda.

Te velike đunte fotoreporteri što koriste mogu biti svašta. Po kadrovima bih ja ovde odabrao 200/2 prajm, ili 300/2.8. Fotoreporteri jako vole 100-400, a sa njim ovde ne mogu da dobiju to što ti možeš sa f/2.8.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Prvi problem sa ovim sportom je što se plivačice kreću po bazenu. U tipičnoj tački se kreću u krugu od 15-tak metara. Sad sam baš pregledao slike od danas, imam ravnomernu raspodelu od 70 do 200mm. Pri čemu bi mi nekad trebalo i preko tih granica, ali je generalno ovaj zum najbolja mora od svih brzih zumova. Pored toga nekad slikaš celu grupu, a nekad samo jednu plivačicu. Ruka mi je praktično konstantno na zumu i menjam ga od slike do slike.

Drugi problem je što od tih recimo 2 minuta tačke ne možeš da slikaš kad hoćeš. Ne, imaš desetak puta po sekundu kad je atraktivan kadar - kad je izbacivanje, kad su noge u vazduhu ili ruke u nekoj zanimljivoj pozi. Pri tom ne znaš kako se tačka odvija, stalno ih držiš u kadru i okidaš kad ti se učini da će biti zanimljivo. Procenat promašaja je jeziv ali je takav sport. Obično obrišem 80% fotografija na prvo gledanje.

Tako da je ekipa sa prajmovima u baš velikim problemima. Mora da im se potrefi da zanimljiva figura bude baš na pravom mestu gde mogu da slikaju. Pri tom nema ni zumiranja nogama, mali je prostor gde možeš da se krećeš. Pogotovo ako je neki prajm duži od 200mm, kraći bar može da kropuje nešto. Zato me i zanima šta su uspeli da slikaju.
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Post od Era »

Koji je aparat u pitanju??
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Nikon D7200.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

https://www.youtube.com/watch?v=N4xOEYV-WBQ

Ko ima vremena, detaljan i dugačak vidoje o Sony novotarijama. Ja ću sad lagano da ga pustim.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Nikon lansira tri nova premijum kompakta sa 1" senzorom, ugrađenim objektivom, hibridnim autofokusom i komandama sličnim kao na DSLR-ovima. Za sad je samo par profi fotografa dobilo priliku da ih proba, na tržište izlaze u junu.

DL24-85 je direktan konkurent Sonijevom RX100. Svetlosno jak objektiv f/1.8-2.8, slična ekstremna brzina snimanja (do 60fps za fotografije, video može i više), isti zum raspon. Ima i blic koji deluje da može da se usmeri na gore kao RX-100. Ono gde zaostaje za Sonijem je EVF koji nije ugrađen. Sa druge strane jeftiniji je za trećinu, $650 prema $950:

Slika

DL18-50 je za ljubitelje širokougaonih objektiva. Objektiv je isto f/1.8-2.8, što je dosta revolucionarno za taj raspon i širinu. Ove fokusne dužine su prikazane kao ekvivalentne na 35mm, za APS-C bi ovaj objektiv bio kao 12-33mm.

Za oba ova aparata kažu da su objektivi jako oštri u celom frejmu, i pri maksimalnoj blendi.

Slika

Treći model je ultrazum varijanta DL24-500 f/2.8-5.6. To više nije za džep, ali je i dalje mnogo manje od dslr-a. Za očekivati je da će i optički zaostajati za manjom braćom. O njemu se najmanje priča na foto forumima :mrgreen:

Slika
Korisnikov avatar
stefankmn
Pobednik Garaža - Kup takmičenja
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2015, 12:09
Garaža: VW PASSAT B8 1.6 TDI

Post od stefankmn »

Ima neko ili zna nekog da prodaje Nikon d5300?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:

Post od grujicd »

Na dpreview u jednoj temi je postavljen izazov da se slika krompir. Moja slika nit je nešto specijalno, ljudi su okačili dosta bolje, ali mi je bilo veoma zabavno dok sam je pravio.

Slika

Prvo sam našao odgovarajuću sliku zemlje, a zatim stavio krompir ispred monitora na jednu kutiju. Posle malo eksperimentisanja ispostavilo se da je DoF problem i da je slika u pozadini previše zamućena ako je krompir u fokusu. Zato sam blendu zatvorio na maksimum tj. f22. Monitor nije smeo da bude previše oštar jer se pojavljivao moire od piksela. Malo eksperimentisanja sa ručnim fokusom i udaljenošću krompira je rešilo stvar. Da bi ISO bio prihvatljiv uzeo sam stativ, pa je ekspozicija mogla da bude 1s, zbog skroz zatvorene blende. Da bi osvetljenje krompira koliko toliko pratilo osvetljenje zemlje, osvetljavao sam ga mobilnim sa leve strane. Da bi uklonio kutiju na kojoj je stajao krompir, morao sam da slikam dve slike - jednu sa krompirom i jednu bez. Da bi pozadina bila ista, morao sam da zaključam izmerenu ekspoziciju između dva okidanja (AE-L dugme). Dalje nije bilo teško, uvezao sam slike u dva lejera i samo brisao kutiju sa gornjeg lejera.

Lepo provedeno veče :D
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Dobra ideja, solidna realizacija :thumbup:
Odgovori