Crna Gora kolima

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Era
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 22:52

Re: Crna Gora kolima

Post od Era »

Kad sam ostavio komentar nisam hteo da ti razbijam entuzijazam ka Crnoj Gori. Naveo bi samo jedan detalj vezan za tu destinaciju.
Redovno se dešava u CG da deca pa i odrasli, (posebno stari), dobijaju teške stomačne viruse, koji se ne završe dobro. Moj tast je prošle godine u CG dobio neku vrstu meningitisa, praćenu teškim stomačnim virusom, koji je trajao više od mesec dana. Praktično, retko se dešava da neko u prodici ne dobije problem. Prošla godina je bila "šampion" u tom pogledu zbog jako tople vode za pojmove CG i kanalizacije koja se 100% izliva u more. Da tamo ima bilo kakve sanitarne inspekcije, kupanje bi bilo zabranjeno.
Zato gledaj nešto u Grčkoj. Da se lepo odmorite, a deca uživaju u divnim plažama Halkidikija, Tasosa, Olimpijske regije i sl. Cena ti je slična.
Pa zašto onda rizikovati probleme sa Đetićima u Milogoriji?
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Svake godine odemo na kupanje na plave horiz.i ove je bilo najprljavije. Ne toliko voda koliko ono šetalište kroz borovu šumu,nagaznih mina je bilo na sve strane i prvih 100m je smrdelo kao u kafanskom wc-u. Druga stvar je što platiš 3e ulaz kolima u kompleks pa se onda uglavnom patiš da nađeš gde da parkiraš. Doduše ovog leta je bilo redara koji te usmeravaju gde ima mesta ali ranijih godina je bilo cimanje parkirati se.

t
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Era napisao:Kad sam ostavio komentar nisam hteo da ti razbijam entuzijazam ka Crnoj Gori. Naveo bi samo jedan detalj vezan za tu destinaciju.
Redovno se dešava u CG da deca pa i odrasli, (posebno stari), dobijaju teške stomačne viruse, koji se ne završe dobro. Moj tast je prošle godine u CG dobio neku vrstu meningitisa, praćenu teškim stomačnim virusom, koji je trajao više od mesec dana. Praktično, retko se dešava da neko u prodici ne dobije problem. Prošla godina je bila "šampion" u tom pogledu zbog jako tople vode za pojmove CG i kanalizacije koja se 100% izliva u more. Da tamo ima bilo kakve sanitarne inspekcije, kupanje bi bilo zabranjeno.
Zato gledaj nešto u Grčkoj. Da se lepo odmorite, a deca uživaju u divnim plažama Halkidikija, Tasosa, Olimpijske regije i sl. Cena ti je slična.
Pa zašto onda rizikovati probleme sa Đetićima u Milogoriji?
Interesantno zapazalje. Boravim u BD svake godine sa komplet porodicom (dvoje male dece) i eto bas prosle godine koju si oznacio kao narizicniju niko od nas nije zakacio nikakve stomacne tegobe.

Jedno pitanje. Gde se u BD rivijeri ispusta kanalizacija u more poslednjih 3-4 godine?
Ako nisi informisan, izgradjeno je postrojenje za preciscavanje otpadnih voda i zaledju Becica, naselje Vjestica, tako da vise nema ispustanja otpadnih voda u more. A takodje postoji i drugo postrojenje koje je postavljeno na Zavali.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

pedja napisao:Zato pitam vas, koji ste to okusili, a ima vas i sa sitnom decom, tako da poznajete materiju.
Onda je pitanje trebalo postaviti u temi "Grčka".
Era
Reactions:

Post od Era »

goblin, sve su prilike da nismo bili u istoj Crnoj Gori. Ja živim blizu granice te države, na oko 280km od Budve, pa je možda i ne shvatih i ne videh dovoljno za nekih 40 letovanja tamo u kući mog ujaka. često smo i za vikend išli na kupanje. O poslu da ne pričam. Lično sam bar 20 puta imao pro...iv, 2 puta sam zaglavio na infuziji, dete da ne pominjem. Pri tome, vodu sa česme naravno da ne pijemo.
I kad budu uveli kanalizaciju koja ne ide u more, trebaće 20 godina da se isprazni zemlja od fekalija i septičkih jama. Uzgred, sve je jedno, da li se fekalije izlivaju u Ulcinju, Sutomoru, Čanju, dalje na pučini ili bilo gde, jer morska struja to bez problema nosi desetine kilometara u zavisnosti od smera. Po pravilu, kad je voda topla, kupanje treba izbegavati. Da navedem primer čanja, gde sva kanalizacija filtrira kroz pesak i šljnak plaže, tako da kad legneš na peškir, zna da bude jako neprijatno. Slična je i Slovenska plaža.
Predpostavljam da i ti ovo znaš, ali imaš neki drugi razlog za iznešene tvrdnje.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Heinz, zbog toga i napisah da se ne spominje Grcka, jer sam znao da ce toga neminovno doci.
Ipak, kao sto vidis, ima ljudi koji su bili u CG, sa decom.

U ovoj situaciji ljudi imaju svoje razloge zasto hoce ili moraju u CG da idu, pa je tu i postavljeno pitanje. Znam da bi vise predloga bilo za Grcku, ali eto.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Tako je, nemojte sad mesati ovde Grcku, jer je covek konkretno pitao za CG, verovatno sa razlogom.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Era
Reactions:

Post od Era »

Imam besplatan smeštaj u Crnoj Gori, a idem i plaćam u Grčkoj.
Jeste da odem do CG za 1 maj, kad nema guževe, nekad se i "brčnem" kad vreme dozvoli, i po nekad u oktobru. Jednostavno, kraj jula i avgust i CG, nisu prijatelji ni u kom pogledu.
Izvinjavam se ako neko shvata lično.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Era napisao:goblin, sve su prilike da nismo bili u istoj Crnoj Gori. Ja živim blizu granice te države, na oko 280km od Budve, pa je možda i ne shvatih i ne videh dovoljno za nekih 40 letovanja tamo u kući mog ujaka. često smo i za vikend išli na kupanje. O poslu da ne pričam. Lično sam bar 20 puta imao pro...iv, 2 puta sam zaglavio na infuziji, dete da ne pominjem. Pri tome, vodu sa česme naravno da ne pijemo.
I kad budu uveli kanalizaciju koja ne ide u more, trebaće 20 godina da se isprazni zemlja od fekalija i septičkih jama. Uzgred, sve je jedno, da li se fekalije izlivaju u Ulcinju, Sutomoru, Čanju, dalje na pučini ili bilo gde, jer morska struja to bez problema nosi desetine kilometara u zavisnosti od smera. Po pravilu, kad je voda topla, kupanje treba izbegavati. Da navedem primer čanja, gde sva kanalizacija filtrira kroz pesak i šljnak plaže, tako da kad legneš na peškir, zna da bude jako neprijatno. Slična je i Slovenska plaža.
Predpostavljam da i ti ovo znaš, ali imaš neki drugi razlog za iznešene tvrdnje.
Ne znam idemo li u istu CG posto ja tamo igrom slucaja zivim i pored tvojih 40 letovanja verovatno sam tamo proveo mnoogooo vise vremena od tebe, pritom verovatno mnooogooo bolje poznajem celu situaciju. Pritom, to mi je i posao. ;)

Sto se tice fekalija. Konkretno sto se tice BD rivijere, taj problem je resen kao sto sam vec i napisao, postoje dva postrojenja za preradu otpadnih voda tako da vise nema nikakvog izlivanja otpadnih voda u more.
Interesantno da turisti vrlo cesto mesaju (a vidim da si i ti uradio istu gresku) potoke koji se ulivaju u more uz pojedine plaze, sa knalizacijom. E pa ti potoci nemaju apsolutno nikakve veze sa kanalizacijom niti su ikada imali, to je samo plod neinformisanosti i laickog zakljucivanja. Radi se o potocima koji sprovode atmosferske vode, i koji bujaju dok se topi sneg sa okolnih planina, a u leto kada se sneg otopi tu ima jako slabo vode i onda se stvara ta ustajala voda koja cesto ruzno izgleda pa ljudi mise da se radi o kanalizaciji. Eto nesto i da naucis. ;)

Sto se tice stomacnih virusa. Evo sad odgovorno tvrdim da ih vise izaziva brza hrana po setalistima nego bakterije iz mora.
Evo moj sin puni 7 godina i za taj period je samo jednom imao zdravstvenih problema tokom boravka na moru u CG a tamo provodi celo leto. Ali mu ne dozvoljavam da se hrani na ulicnim tezgama, vodu stvarno svakako kupujemo gde god da se nalazimo...

Nemoj da mislis da ja sad nesto branim CG turizam, naprotiv ja cu prvi izneti 101 zamerku iz prve ruke mnogo realnije i ostrije nego bilo koji turista. Ali isto tako kada procitam ili cujem neke vec otrcane zamerke koje odavno nemaju veze sa realnoscu onda osecam potrebu da demantujem nesto sto jednostavno vise nije istina.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Moji prijatelji imaju stan u Igalu. Proslog Jula su za vreme boravka imali vodu jednom dnevno po 2 sata. Nema dalje.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Ja sam se stvarno ogradio na BD rivijeru posto tamo boravim i radim. Svaki deo ima neke svoje probleme i ja ih vrlo dobro znam, medjutim karakteristicni problemi koji su bili sinonim za BD u velikoj meri su reseni (ima jos problema koliko volis), pritom mislim na:
- Ispustanje kanalizacije u more (mada su i tu ljudi bili pogresno informisani i donosili pogresne zakljucke da se kanalizacije izliva direktno na plazi sto se NIKADA nije radilo, vec postoji sistem odvoda koji je ispustao otpadne vode nekoliko kilometara iza ostrva...)
- Problem sa odvozom smeca i generalno sa higijenom grada. Sada je taj problem apsolutno resen i za grad mogu reci da je izuzetno uredan.
- Problem vodosnabevanja koji je resen kada je prosao regionalni vodovod. Mara realno ko je bio smesten u iole kvalitetnijem smestaju nikada nije ni osetio taj problem, ali uglavnom sada ima dovoljno vode i nikada nema restrikcija a voda je zadovoljavajuceg kvaliteta.
- Problemi na elektro mrezi. Nekada samo imali situaciju da struja mora da nestane barem jednom nedeljno, a cim zagrmi gotovo je sigurno da pada sistem. Sada je situacije mnogo bolja, dogodi se havarija kao i bilo gde drugo ali generalno vise nema problema.
- Generalno problem lose usluge. Ovo je najizvikaniji problem u javnosti, medjutim od kada su privatnici preuzeli sve zivo, svako se maksimalno bori za ono gde je ulozio lovu tako da vise nema govora o losoj usluzi. Naravno, mozes naleteti na losu uslugu ako ides na najlosija mesta, medjutim u globalu usluga je podignuta na bas visok nivou.
- Kvalitet smestaja. Tu je mozda napravljen i najveci napredak, cak smatram da se i preterivalo. Smestajni kapaciteti su podignuti na izuzetno visok nivo.
- Putna mreza. Iako ovaj problem jos uvek nije 100% resen, niti ce biti u skorije vreme. Ipak su odradjena 2 bulevara, sredjena obilaznica... tako da je protok koliko toliko bolji, mada jos uvek postoji usko grlo na oba ulaza u grad.
- Plaze koje su sada daleko uredjenije i sadrzajnije nego nekada. Pritom ne mislim na slovensku koja je isto u pojedinim delovima OK ali i dalje ostaje nesto sto treba izbegavati. Mislim na sve plaze BD rivijere.
- Izgradnja ozbiljnog akva parka koji bi rasteretio kupalista. Evo bas ove sezone se otvara bas ozbiljan akva park.
- Problem buke. Delimicno resen ogranicavanjem rada otvorenih klubova do 1h, sto je skroz OK. A pritom nocni zivot ni najmanje nije ugrozen posto ima dovoljno zatvornih diskoteka i daleko dajbolja diskoteka u regionu na otvorenom.

Pravi problemi koji jos nisu reseni su:
- Nedostatak lou kost letova za CG, i preskup aerodromski servis za strane kompanije (na punu cenu avio karte, samo trosak sletanja aviona na CG aerodrom opterecuje preko 50%, a da je srece to bi trebalo da bude besplatno)
- Povecan kapacitet TV aerodroma i mogucnost nocnih letova
- Putna mreza od aerodroma do najveceg turisticnog centra - BD. To mora biti maksimalno prohodan put od minimum 4 trake bez usko grla.
- Katastrofalna zeleznicka infrastruktura.
- Putna mreza jeste obnovljena i tu je dosta ulozeno, mada realno u danasnje vreme bez auto puta ozbiljna destinacija nema sta da trazi na turistickoj mapi.
- Mnooogooo infrastrukturnih problema u svim sektorima. Iako je mnogo uradjeno ostaje jos puno posla dok se ne dovede u pravo stanje.
- Nedostatak hotelskih kapaciteta (mnogo je veca potraznja nego ponuda i to je bas drasticna razlika)
- Lose ogranizovana nacionalna i regionalna turisticka organizacija...... (mogu da pisem do sutra o realnim i pravim problemima i nedostatcima)
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Gde će biti taj akva park i kad se otvara?
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Akva park je bio pri kraju izgradnje jos krajem prosle sezone, ove godine se otvara 100% i to vec u predsezoni.
Izgradjen je na fantasticnoj lokaciji u svakom smislu. Na brdu tacno iznad Top Hila, odakle se pruza odlican pogled na grad i more dok se boravi u akva parku. A drugi benefiti su sto su turisti preusmerene u najrastereceniji deo grada, cime ce pored plaza biti rasterecene i saobracajnice.
Pritom je taj deo mnogo dobio zato sto se sada gore planira izgradnja novih hotela, vec je cena parcela otisla u nebesa...

Inaca radi se o bas veliom i ozbiljnom akva parku, nije nikakva improvizacija poptu onoga u Becicima (koji realno isto zavrsava posao i nije los).

Isti investitor koji je radio taj akva park u BD, trazi lokaciju za veliki akva park u BG-u, videcemo da li ce se izboriti...
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Ja sam se pre par godina zarekao da me Crna Gora videti neće. Na njihovo letovalište gledam isto kao i na Hrvatsko i Tursko.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

I ja sam se par puta zarekao isto tako da me Crna Gora nece videti, ali imaju bas lepu prirodu - a specijalno kada se malo pobegne od civilizacije, i van sezone moze da bude jako lepo. Mada po meni Hrvatska i Grcka su 100x bolje ako nista drugo zbog manje gustine naseljenosti i veceg prostora...
Odgovori