Crna Gora kolima

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Crna Gora kolima

Post od goblin »

Era napisao:Tražili su mi račin da sam platio boravišnu taksu u Gostunu, zato što sam bio nekih X dana. Provocirali me, na granici. Šta drugo reći. Na početku prošle sezone to bi. Kao su posle odustali.
Tako su naplaćivali i taksu na kola - godinama.
Trazili su ti racun za boravisnu taksu, a malopre si napisao fiskalni racun od smestaja, dogovori se, velika je razlika. ;)
I, nisi imao racun, jesu te pustili da prodjes, jesi platio neku kaznu?

Taksu na kola (ekoloska taksa koja je ukinuta) su naplacivali i domacem stanovnistvu, odnosno svima koji voze kola u CG. Kako za sve imas zamerku a ili napises netacne ili nepotpune informacije, interesantno.
Era napisao: A Cetinjana nema da zahebavaju goste po lokalima i plažama?
Gde ti živiš?? Na kom oblaku?
Verovatno, ali devedesetih... ni ja ne zanam gde ti to dolazis pa te cetinjani provociraju? :ccc:
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Meni i mojoj familiji Crna Gora odavno više nije atraktivna destinacija za letovanje jer ništa specijalno nije povoljnija od Grčke niti je (vremenski gledano) bliža, plaže nisu ni bolje ni lepše, a more nije toplije. Do Petrovca mi je poslednji put trebalo 10.5 sati vožnje, a isto toliko mi treba recimo i do Sitonije, iako je preko 300 km dalje (a još se i par sati obavezno provede na granicama). Jedina prednost Crne Gore je u tome što i dalje nema putarina, nije potreban zeleni karton, 200-300 km bliže pa eto tu postoji određena ušteda.
Moj je utisak da tamo što se Srba tiče idu ili oni sa dubljim džepom koji mogu sebi da priušte taj provod koji Goblin pominje (jedan deo njih sigurno ide tamo jer želi da budu viđeni i snimljeni - to su razne estradne ličnosti i "starlete" - ko će ići za njima i ganjati ih i snimati po kojekakvim grčkim zabitima i vuko*****ama ili još dalje, ovde su svi na gomili i na izvolte objektivima :D ), ili jednostavno ljudi koji tamo imaju kuće, rodbinu, kumove ili prijatelje pa povoljnije ili čak besplatno prođu što se tiče smeštaja. Ona "sredina" turista koja je nekad dolazila je izgleda napustila CG varijantu letovanja i okrenula se potpuno Grčkoj i drugim destinacijama.
U CG mi se ne sviđaju te gužve na plažama i ta skučenost gde god se okreneš, ne sviđa mi se naplaćivanje svega i svačega i po svaku cenu na svakom koraku, nedostatak parkinga, primetno hladnije more i još puno drugih sitnica. Naravno, smetaju itekako i te određene tenzije koje ste pominjali i koje definitivno vise lagano u vazduhu, bile veštački izazvane ili ne, ali one sigurno postoje. Nasuprot svemu tome je Grčka sa svojom širinom da tako kažem i nepreglednim prostranstvima plaža, nekako mi je tamo mnogo prijantnija atmosfera, ljudi opušteniji, staneš autom gde hoćeš bez ikakvog plaćanja, kupaš se gde hoćeš - opet bez posebnog plaćanja, ležaljku će ti retko gde naplatiti - dovoljno je da poručiš jedno piće, plaže - ma biraj kakve hoćeš, ima ih koliko ti srce ište i kakvih god voliš, nema gužvi, prilično toplo more... Cene - ima svega i za svačiji džep, daleko veći izbor nego u CG. Naravno, ima i stvari koje mi se i tamo ne sviđaju, recimo ta njihova štrokavost i aljkavost (po tome me mnogo podsećaju na nas :D ) koja se ogleda da nije sve sređeno i utegnuto kako bi valjda trebalo da je u krajevima koji žive od turizma, putevi bi im van Egnatia Odosa mogli biti malo i bolji, ali dobro - ne može baš sve biti savršeno. Što se mene tiče, dileme odavno nema, ali - ipak neću nikad reći da više ne bih nikad otišao u CG na more - ako ne bih imao bolju varijantu - što da ne, videla bi me i CG sigurno ponovo.... :)
Poslednja izmena od Saša u 08 Mar 2016, 23:02, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Ja sam se uvek super proveo u CG. To samo zavisi od mene samog.

Stvar je u principima.

Precrtao sam Hrvatsku, Tursku i CG zbog principa.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Za CG i Hrvatsku mogu da predpostavim motive i razumem ih (ono sto sam vec pisao ako ne gresim?)
A sta ti je konkretan motiv za Tursku?
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Crna Gora kolima

Post od Mr.Rotor »

Još od one "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska", pa onda odbijanje minuta ćutanja za Marka gotovo svih navijača u Turskoj. Kompletan odnos prema Srbiji i naravno Rusiji.

E da. Zaboravi sam i Bugare. :) Oni su još i najveća govna od svih.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

@Goblin

Ja ne bih išao u Tursku prvenstveno zbog trenutne sigurnosne situacije. Suviše su blizu kriznim područjima (ne da su blizu nego se graniče sa najvećim kriznim žarištima), puni su izbeglica sa svih strana, svako malo pa neka eksplozija i slično, a ne verujem da će proći puno vremena a da neće biti i otimanja turista i sličnih situacija. Što bi to nekom trebalo u životu? Ne, hvala.

Slična priča i sa Hrvatskom, samo u naravno daleko, daleko blažem obliku. No, sve da me tamo niko i ne pogleda popreko - dovoljan je taj neugodan osećaj da mi celo letovanje prisedne. Ne, hvala, opet. :)
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Mr.Rotor napisao:Još od one "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska", pa onda odbijanje minuta ćutanja za Marka gotovo svih navijača u Turskoj. Kompletan odnos prema Srbiji i naravno Rusiji.

E da. Zaboravi sam i Bugare. :) Oni su još i najveća govna od svih.
OK, a ne smeta ti odluka Grcke da podrzi prijem Kosova u medjunarodne organizacije, u Unesko, da priznaju kosovske pasose, da su promenili svoj status sto se tice priznanja Kosova sa "ne priznajemo" u "suzdrzani" (za sada), i uz tendenciju sve bliskijih politickih odnosa sa Kosovom...?

Ja licno nemam takve stavove ali skroz razumem ko zeli tako da rezonuje i ne pokusavam da ga ubedjujem u suprotno. Samo me interesuje da li za sve imas iste arsine i kako ih vagas.

Isto je slicno pitanje, do kad unazad smatras da bi trebali posmatrati medjuljudske odnose na nacin kako ih posmatras? Konkretno, kada mislis da bi bilo OK da odes u npr. Hrvatsku ili Tursku na more?
Jel nije logicno da takav stav imas zauvek i za sve, to bi znacilo da iz Srbije malo gde mozes izaci, posto gotovo da nema zemlje koja nam se nije zamerala na razne nacine...
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Saša napisao:@Goblin

Ja ne bih išao u Tursku prvenstveno zbog trenutne sigurnosne situacije. Suviše su blizu kriznim područjima (ne da su blizu nego se graniče sa najvećim kriznim žarištima), puni su izbeglica sa svih strana, svako malo pa neka eksplozija i slično, a ne verujem da će proći puno vremena a da neće biti i otimanja turista i sličnih situacija. Što bi to nekom trebalo u životu? Ne, hvala.

Slična priča i sa Hrvatskom, samo u naravno daleko, daleko blažem obliku. No, sve da me tamo niko i ne pogleda popreko - dovoljan je taj neugodan osećaj da mi celo letovanje prisedne. Ne, hvala, opet. :)
Ja bi sutra otisao u Tursku, cim vidim neke ekstra povoljne ponude za vrhunske rizorte koje imaju, eto mene jedno nedelju dana da se baskarim. :mrgreen:
Mada skroz razumem i podrzavam ovakve razloge.
Iskreno, meni ti razlozi samo idu u prilog, upravo zbog lose bezbednosne situacije u Turskoj i zbog zategnutih odnosa sa Rusijom, a ujedno zbog toga sto je CG jedina destinacija koja im ne trazi vize a generalo vole da dolaze u CG, ove sezone se ocekuje taj veliku bum.
Ja se jos potajno nadam jos jednom ekonomskom talasu (ne samo turizam vec investicije i skok cena) kakav smo doziveli oko 2006-7g, ma neka bude i 50% od onoga pa smo mirni narednu deceniju :mrgreen:

Sto se tice HR, najiskrenije ja ne osecam nikakvu neprijatnost. Mozda sam to u glavi imao prvih par puta kada sam odlazio, sada idem ali bukvalno identicno kao kroz bilo koji grad u Srbiji, CG, Makedoniji, Sloveniji....
Obisao sam bas dosta njihove obale na razne nacine i imam jako pozitivna iskustva.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

To što Grčka rada znamo zašto mora da radi. Ipak daleko su od onoga što je uradila CG. Tamo me niko ne maltretira na granici i niko nema stav "vi Srbi ste čobani, ne trebate nam kao gosti".

Ja tako gledam na stvari ali svojoj deci neću prenositi te stavove kao što ni moji roditelji nisu meni. Sam sam ih izgradio i oni se dobrim delom ne slažu sa tim stavovima.

Ako ti neko misli zlo vekovima misli ti i sada. Grčka je uvek bila prijateljska zemlja i nadam se da će tako ostati.

U CRO i Tursku neću nikada ni ići.

Mada zbog ovakvih još ima nade. Šteta što su u manjini.

https://www.youtube.com/watch?v=8JOB90BaGbs
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

goblin napisao:Sto se tice HR, najiskrenije ja ne osecam nikakvu neprijatnost. Mozda sam to u glavi imao prvih par puta kada sam odlazio, sada idem ali bukvalno identicno kao kroz bilo koji grad u Srbiji, CG, Makedoniji, Sloveniji....
Obisao sam bas dosta njihove obale na razne nacine i imam jako pozitivna iskustva.
:plusone:

Ja imam iskustva samo sa Istrom a tamo se osećam bukvalno kao kod kuće. Lepo mi je i u Grčkoj ali ovamo je domaći jezik plus.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Mr.Rotor napisao:To što Grčka rada znamo zašto mora da radi.
Apsolutno identicnu recenicu mozes upotrebiti u CG slucaju.
Svaka politicka odluka koja je za posledicu imala pogorsanje odnosa i sa Srbijom i sa Rusijom (za koje i ja smatram da su sramne i ne slazem se sa njima, kao ni vecina stanovnistva), je bila iskljucivo plod pritiska zna se vec kojih sila i plod licnih interesa (spasavanja) pojedinih ljudi na vlasti.
Na sve to dodaj propagandu i medije....

Al nije mi cilj da diskutujemo o politici, to ponajmanje posto sam bas ekstremno apolitican tip. Cisto sam izveo jednu paralelu i hteo da procitam tvoj stav do kraja.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Pa Grčka nije uradila ni 10% onoga što je uradila CG, a imali su mnogo veće pritiske.

Opet u CG se ti Srbi slabo pobuniše. Svaka čast svima koji su protestvovali u PG ali malo je to.

Zamisli Albanci pripoje deo CG i Srbija prizna kao dlanom o dlan.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Hrvatsku danas sigurno drugačije doživljavaju oni koje nije direktno pogodilo sve ono što se dešavalo tamo devedesetih i oni koji su živeli na tim područjima i iselili se sa njih (kao što sam ja), a koji sigurno bolje poznaju tamošnje prilike i mentalitet (pogotovo što sve pažljivo pratimo i dalje). Trenutna situacija je verujte mi samo spolja gladac a ispod je sve to i dalje vrlo sveže i rovito. I naravno, dosta toga zavisi od kraja do kraja. Rat i tamo neke krajeve nije ni dotakao a mnogi su strahovito stradali i vući će posledice toga još decenijama. Trebaće još puno vremena i bukvalno smena bar dve-tri generacije (a da se u međuvremenu opet ništa slično ponovo ne desi) pa da se sve to konačno "ispegla" i dođe u neku normalu.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Sasvim normalno, kao što i mnogi normalni ljudi tamo imaju strah da dođu u Srbiju. Kažu mi ljudi srednjih godina iz Pule kako nisu bili od 89. u BG i da planiraju već par godina ali se plaše da bi mogli da imaju neprijatnosti zbog načina na koji govore, pa uvek odlože...

Visokoj politici, posebno u HR odgovara da se ta napetost stalno održava.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Ajd malo spustite loptu sa politike, tema je kako stici do CG kolima. ;)
Slika
Odgovori